Ο Σύλλογος Ελλήνων Αυτοδυτών του υπουργείου Πολιτισμού ανέμενε ότι η στήριξη του υποβρύχιου επιστημονικού και εποπτικού έργου του υπουργείου Πολιτισμού θα αποτελούσε κεντρική πολιτική επιλογή λόγω της εθνικής του σημασίας.
Πλην όμως, οι κ.κ. Τσαμπουράκης και Αγουρίδης, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, αντίστοιχα, είδαν ότι το θέμα εξαντλείται μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο.
“Από τις καταδυτικές αμοιβές στον δημόσιο τομέα, περικόπηκε μόνον εκείνη του υπουργείου Πολιτισμού, παρότι όπως αναφέρει ρητά και η αιτιολογική έκθεση του νόμου που την θέσπισε, “το καταδυόμενο προσωπικό του υπουργείου εκτελεί πολλαπλάσιες επαγγελματικές καταδύσεις από το προσωπικό των άλλων Υπηρεσιών”, αφορά δε σε πρόσθετη εργασία που προσφέρεται πραγματικά και “πέρα από τα κύρια καθήκοντα του κλάδου από ενδιαφέρον για το έργο της Υπηρεσίας” και σύμφωνα με το Ν. 3205/03, άρθ. 10 δεν εμπίπτει στην έννοια των αποδοχών”, αναφέρουν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε οργισμένο δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αυτοδυτών, Σύλλογος Ελλήνων Αυτοδυτών, η κυβέρνηση θέσπισε παραπλανητικά 10 καταδύσεις ως ανώτατο όριο το μήνα (δηλαδή 120 ετησίως) και την αμοιβή στα 20 ευρώ καθαρά (από 50!) για κάθε ημέρα κατάδυσης, όταν λόγω άλλων διατάξεων, μόνο 60 μπορούν να εκτελούνται ετησίως! Αποτέλεσμα, με ετήσια αναγωγή της αμοιβής, μια επικίνδυνη και επιβαρυντική κατάδυση στα 55 μέτρα ή μια σπηλαιοκατάδυση στα 80 μέτρα αποτιμάται πλέον από την Πολιτεία, με το εξευτελιστικό ποσό των 10 € για τον δύτη, μείον τον φόρο!
“Το γεγονός ότι μια υποβρύχια ανασκαφή είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μέσα σε δέκα μέρες, αποτελεί μάλλον λεπτομέρεια…”, αναφέρουν σκωπτικά.
Την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, όπως λένε, η Πολιτεία με τις επιλογές της βάζει “ταφόπλακα” στον τομέα της υποβρύχιας ενάλιας έρευνας της χώρας μας, υποβαθμίζοντας την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέτοντας υπό δοκιμασία την απρόσκοπτη και σύννομη εκτέλεση των αναπτυξιακών έργων.
“Πέρα από το οικονομικό σκέλος και τις πρακτικές συνέπειες από την απόφαση αυτή της Πολιτείας. Διότι Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι “Αμφιπόλεις”, όσο σημαντικές και να είναι αυτές”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά τους, οι δύτες καταγγέλουν μια σειρά από αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν καθυστερήσει ή έχουν αναβληθεί:
– Ακυρώθηκε η ανασκαφή, με χρηματοδότηση και συμμετοχή της Αυστραλιανής ομογένειας, στο ναυάγιο του “Μέντορα” που βυθίστηκε φορτωμένο με τα γλυπτά που ο Έλγιν είχε αποσπάσει από τον Παρθενώνα. Μεγάλες προσδοκίες είχε αφήσει η εύρεση τμημάτων Αιγυπτιακών μαρμάρινων γλυπτών κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο.
– Ακυρώθηκε η έρευνα στο Νότιο Ευβοϊκό, η οποία διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, κατά την οποία έχουν εντοπιστεί 26 σημαντικά, άγνωστα έως σήμερα αρχαία ναυάγια.
– Η έρευνα στην Κοιλάδα της Αργολίδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή και το ΕΛΚΕΘΕ, και με την συμμετοχή του πρότυπου Ελβετικού ηλιακού σκάφους MS Turanor PlanetSolar, για εντοπισμό του “αρχαιότερου οικισμού της Ευρώπης”, κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, διεκόπη πρόωρα, περιοριζόμενη σε γεωφυσικές έρευνες, χωρίς υποβρύχια ανασκαφή.
– Η σε εξέλιξη υποβρύχια ανασκαφή στο περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την χρήση του εξελιγμένου σκάφανδρου Exosuit, γίνεται ουσιαστικά με την τυπική μόνο συμμετοχή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ακόμα και αν καταδυθεί υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ, ώστε να τηρηθεί, έστω και προσχηματικά, η επιστημονική δεοντολογία και οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας έναντι των ξένων φορέων που χρηματοδοτούν την έρευνα, αυτό θα γίνει κατά παράβαση διατάξεων του Κανονισμού Καταδυόμενου Προσωπικού του ΥΠΠΟΑ.
– Το ίδιο και όσον αφορά στην υποβρύχια έρευνα στο μεσαιωνικό ναυάγιο στον ύφαλο Δημήτρης στο Λιμάνι της Ζακύνθου, που είναι σε εξέλιξη.
– Αμφίβολη παραμένει και η υλοποίηση της συνεργατικής υποβρύχιας έρευνας στους Μέθωνες ΒΑ της Λήμνου, σε Ρωσικό σκαρί που βυθίστηκε τον 18ο αιώνα κατά τα “Ορλωφικά”, για την οποία Ρωσικοί κρατικοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.