Σημείο αναφοράς έγινε ξανά η μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή από ελληνική ομάδα, η μεγαλύτερη μετακίνηση φιλάθλων μέσα σε μια μέρα στην Ελλάδα, η… κάθοδος των χιλιάδων οπαδών του Άρη στον τελικό του ΟΑΚΑ το 2010!
Με άφορμή την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη για απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΛ, το SoccerPlus θέλησε να φτιάξει ένα μικρό κομμάτι για τις μετακινήσεις των οπαδών.
Ναι μεν οι λόγοι της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών για λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης, φαντάζουν σωστοί, όμως με αυτά τα μέτρα έχει πλέον χαθεί η μαγεία μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.
Δυστυχώς οι Έλληνες οπαδοί στο σύνολο τους βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο και απέχουν παρασάγκας από τους οπαδούς των άλλων χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Εδώ και χρόνια όποτε δίνεται ευκαιρία σε φιλοξενούμενους να παρακολουθήσουν ένα αγώνα της ομάδας τους, πραγματικά στο γήπεδο επικρατεί μία φοβερή ατμόσφαιρα. ‘Οχι πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα πρέπει να τους καταδικάσουμε.
Το κλίμα σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ή σε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ – Άρης αποκτά άλλι αίσθηση όταν βρίσκονται στο γήπεδο οπαδοί και από τους δύο συλλόγους. Απόεχουμε βέβαια πολύ ακόμα από το να μπορέσουν οι οπαδοί να σταθούν πλάι, πλάι, όμως στην Ελλάδα τα πάντα έρχονται με καθυστέρηση. Ποτέ δεν είναι αργά.
Ρεκόρ από τον Άρη
Στην Ελλάδα μία μετακίνηση οπαδών για ένα σπουδαίο παιχνίδι σημαίνει ένα ολόκληρο μεταναστευτικό ρεύμα. Και όχι δεν ήταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που δημιούρησαν αυτό το ρεκόρ, αλλά του Άρη.
Ένα αξεπέραστο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα μετακίνησης φιλάθλων.
Το 2010 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Άρη, περίπου 28χιλ. οπαδοί του Άρη με πούλμαν, αυτοκίνητα, προκάλεσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Εθνική οδό και μετά από 36 ολόκληρα χρόνια κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ μαζικής εγχώριας μετακίνησης οπαδών στην ιστορία του Έλληνικού ποδοσφαίρου.
Ένα ρεκόρ που υπήρχε από το 1974 και το κρατούσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα σε παιχνίδι Β΄ Εθνικής με αντίπαλο τον Ηλυσιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!
Το 1985 ο ΠΑΟΚ με 21χιλ. οπαδούς στο δρόμο για Αθήνα έπαιξε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Λάρισα, ενώ ο Ηρακλής βρίσκεται στην 4η θέση με μία μετακίνηση 17χιλ. οπαδών του πάλι προς της Αθήνα και τελικό κυπέλλου κόντρα στον ΟΦΗ το 1987.
Την πεντάδα συμπληρώνει η Λάρισα όπου την ίδια χρονιά με τον ΠΑΟΚ το 1985 δηλαδή ήρθαν από την πρωτεύουσα του “κάμπου” οδικώς 15χιλ. οπαδοί, αφήνοντας την πόλη της Λάρισας “‘αδεια” από κόσμο.
Όσο για τις δύο ομάδες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, δηλαδή Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μάλλον οι οπαδοί τους βαριούνται τις μεγάλες μετακινήσεις.
Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην 6η θέση με 14χιλ. οπαδούς το 2005 στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη στο Παμπελοποννησιακό, ενώ οι πράσινοι αν και 7οι στη σχετική λίστα, έχουν μία ιδιαίτερη πρωτιά καθώς το 1997 στο Καυταντζόγλειο 12.500 φίλαθλοι του ΠΑΟ, αλλά σε αγώνα πρωταθλήματος.
Μία μικρή επισήμανση. Τους κατονομάζουμε σαν φιλάθλους γιατί το 1977 δεν είχε ακόμα υπάρξει η μεγάλη έξαρση της βίας. Τότε ο κόσμος απολάμβανε το “‘όπιο των λαών” Τώρα τρέμεις να πας στο γήπεδο, πόσο μάλλον σε μία αντίπαλη έδρα.
Πηγή: soccerplus.gr