Κυβέρνηση και Τρόικα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο δημοσιονομικό κενό του 2014, επομένως το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή τελεί υπό αναθεώρηση.
Σημείο τριβής είναι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων με τους εκπροσώπους των πιστωτών να ζητούν μείωση ακόμη και κύριων συντάξεων προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να είναι δραματική.
Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι με ηπιότερες παρεμβάσεις μπορεί να αμβλυνθεί το πρόβλημα ώστε να μην ανοίξει το ασφαλιστικό.
Οι περικοπές που είναι ήδη δρομολογημένες και τις οποίες παρουσιάζει η “Ελευθεροτυπία” σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της είναι οι εξής:
-Κόψιμο του ΕΚΑΣ σε ηλικίες κάτω των 65 χρόνων.
-Περικοπές επικουρικών συντάξεων με βάση τον ατομικό λογαριασμό.
-Περικοπές εφάπαξ με αναδρομική ισχύ.
-Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης για γυναίκες με 12.000 ένσημα.
-Αύξηση ορίου ηλικίας από επτά μήνες για συντάξεις στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
-Μείωση αναπλήρωσης της σύνταξης από το 74% στο 73% για Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ειδικά ταμεία.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει ότι οι πρωτογενείς δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από 44,7 δισ. ευρώ φέτος.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι το 2014 λιγότερες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και θα ανέλθουν στα 18,4 δισ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στον περιορισμό του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.
2. Οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα διαμορφωθούν στα 13,2 δισ. ευρώ από 15,9 δισ. ευρώ φέτος.
3. Οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ για να διαμορφωθούν στα 5,4 δισ. ευρώ.
4. Το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί για το 2014 προβλέπεται να ανέλθει στο 1,12 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι και για φέτος προβλεπόταν αποθεματικό 1,1 δισ. ευρώ, αλλά τελικά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ.
5. Οι αποδιδόμενοι πόροι αναμένεται να αυξηθούν στα 3,7 δισ. ευρώ το 2014 από 3,5 δισ. ευρώ φέτος με τη μερίδα του λέοντος να λαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού (2,5 δισ. ευρώ) και άλλο 1 δισ. ευρώ να κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Το Δημόσιο θα κληθεί το 2014 να καταβάλει σε τόκους εξυπηρέτησης του χρέους 6,15 δισ. ευρώ σχεδόν όσους θα πληρώσει και φέτος που προβλέπεται να ανέλθουν σε 6,1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2012 που είχε χρειαστεί να καταβληθούν τόκοι ύψους 12,2 δισ. ευρώ.
ΠΔΕ – αναπτυξιακά
Αυξημένο στα 7 δισ. ευρώ από 6,65 δισ. ευρώ φέτος αναμένονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν στους πόρους που θα διατεθούν για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων με την Ε.Ε. έργων και τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ αφορούν σε πόρους για τη χρηματοδότηση έργων από αμιγώς εθνικούς πόρους.
Παράλληλα στο προσχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στο ότι προσεχώς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία νέος μηχανισμός μέσω του οποίου το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα χορηγεί βραχυπρόθεσμες πιστώσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν την προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Σημειώνεται επίσης πως από τις αρχές του 2014 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, τα 150 εκατ. από το ΠΔΕ και 100 εκατ. από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.
Ληξιπρόθεσμα
Αδιάθετα αναμένεται να παραμείνουν έως το τέλος του έτους 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8 δισ. που έχουν προβλεφθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, εξαιτίας νομικών και άλλων προβλημάτων στην απορρόφηση πόρων από ταμεία που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και από τους δήμους.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τα αδιάθετα ποσά να κατευθυνθούν για αποπληρωμή υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μετά το 2011. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την αποκλιμάκωση του χρέους.
Έρχονται πρόσθετοι φόροι 2,163 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το προσχέδιο, όπως αναφέρει η Ημερησία, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν το επόμενο έτος περισσότερους φόρους με την εφαρμογή για πρώτη φορά των φορολογικών μέτρων του τελευταίου φορολογικού νόμου που αφορούν:
1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες.
2. Κατάργηση των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από τον φόρο θα είναι η διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
3. Αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων που θα εμφανίσουν για το 2013. Σε περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.
4. Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους αυξάνεται από 20% σε 26%.
5. Αύξηση της φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ από 20% σε 26%. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.
6. Αλλαγές στην φορολογία των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.
Το 2014 θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητων σε περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα έσοδα που θα επιδιώξει να βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φόρο θα είναι τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ, με στόχο να καταλήξει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.
Πηγή: news247.gr