Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύουν σε καθημερινή βάση.
Το ενδεχόμενο να κλείσει και η Αττική, δηλαδή να βρεθεί στο επίπεδο 4, είναι ορατό, και σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, η ύφεση όπως όλα δείχνουν θα είναι βαθύτερη.
Σύμφωνα μάλιστα με τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να φθάσει και στο 10%, ενώ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων ενισχύοντας με ρευστότητα την αγορά και τους εργαζομένους. Στο τραπέζι είναι και πάλι η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολές συμβάσεων με τα επιδόματα των 534 ευρώ μηνιαίως, ενώ συνεχίζονται τα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι αιτήσεις για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν παραταθεί μέχρι τη 2α Νοεμβρίου, αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο τέταρτος κύκλος και τον Ιανουάριο του 2021 ο πέμπτος κύκλος. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι κύκλοι θα είναι και οι ευνοϊκότεροι, καθώς τα κρατικά δάνεια θα αποτελέσουν μια μορφή επιχορήγησης προς τους πληττομένους.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, το τελευταίο εξάμηνο μέχρι σήμερα, στην πραγματική οικονομία έχουν διοχετευθεί πόροι συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενισχύσεις οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, χωρίς να συνυπολογίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ηδη, ανεστάλη η πληρωμή του ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τον Οκτώβριο για έξι μήνες, και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου η αναστολή πληρωμής ισχύει για οφειλές που έπρεπε να πληρωθούν από 1ης έως και αύριο 30ή Οκτωβρίου 2020. Αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων σε περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «ένεση» ρευστότητας στην αγορά. Προϋπόθεση αποτελεί επίσης να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, παρατείνονται μέχρι και τις 30-04-2021:
• Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/ελεγκτικά κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 01-10-2020 έως 30-10-2020.
• Οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις ΔΟΥ/ελεγκτικά κέντρα, βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική προθεσμία υποβολής τις 30-10-2020.
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 2 Νοεμβρίου. Παράλληλα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα έσοδά μου», στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 1,18 δισ. ευρώ σε 91.655 δικαιούχους και έως το τέλος της διαδικασίας το ποσό θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στον κύκλο αυτό όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν θα επιστρέψουν το 50% του δανείου, εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4, και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο πέμπτος κύκλος με το ποσό να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον 4ο κύκλο.
Πηγή: kathimerini.gr