Έχουν ειπωθεί πολλά, έχουν γραφθεί ουκ ολίγα σχετικά με την γενική συνέλευση και το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Άρης. Ποια είναι μύθος και ποια πραγματικότητα;
Η εφημερίδα “Αθλητικά Νέα των συντακτών” δημοσίευσε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων. Συγκεκριμένα:
“Αν ένα πράγμα με ενοχλεί ως άνθρωπο είναι να επιχειρεί κανείς να «καλλιεργήσει» ελπίδες και προσδοκίες στο μυαλό κάποιου άλλου. Να εκμεταλλεύεται την ανάγκη ή τη δυστυχία του και να παίζει μαζί του, αφήνοντας τον στο τέλος «προδομένο για κάτι που περίμενε και δεν έγινε ποτέ.
Τις τελευταίες μέρες πιο έντονα, αλλά εδώ και καιρό πιο συγκαλυμμένα, καλλιεργείται από διάφορες μεριές ένα κλίμα ότι «κάτι υπάρχει» στον ορίζοντα για τον Άρη. Πάντα κάτι προκύπτει για να «σκανδαλίζει» το μυαλό των Αρειανών και να τους δημιουργεί προσδοκίες για χρήματα και επενδυτές.
Παραμονές της έκτακτης γ.σ., που θα συζητηθεί εν πολλοίς το «αύριο» του Άρη, δεν μου προξενεί καμιά έκπληξη να έρχεται και πάλι στην επιφάνεια θέμα επενδυτή. Ανερυθρίαστα κάποιοι προκαλούν να ανοίξει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία έχει αποφασιστεί στην τελευταία Γ.Σ. μετόχων της ΠΑΕ, ώστε αυτοί που. τους έχουν πει ότι ενδιαφέρονται και ρώτησαν για τον Άρη, να έρθουν να βάλουν τα ωραία τους λεφτά και να τον πάρουν!
Η πρώτη εξήγηση
Και δώστου να αναπτύσσεται αμέσως ίντριγκα γιατί δεν ανοίγει η ΑΜΚ! Ποιοι την φρενάρουν και γιατί; Η προφανής εξήγηση ότι το θέμα θα συζητηθεί στην γ.σ., αλλά και η πρακτικότερη ακόμη ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 50.000 ευρώ σε Λέσχη ή ΠΑΕ για να πληρωθεί το 1% του φόρου, προσπερνιόνται άκριτα, προκειμένου να μην χαλάσει η ίντριγκα. «Μπορούν τα λεφτά να δοθούν σε 15 μέρες», λέει ο. δικηγόρος του διαβόλου, αλλά δεν λέει ότι τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα είθισται να έχουν δικαίωμα προτεραιότητας οι υπάρχοντες μέτοχοι, ούτε βέβαια τι θα γίνει αν δεν εμφανιστούν οι επενδυτές, που μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει σημάδι ύπαρξης, παρά μόνο στα λόγια. Που θα βρεθούν επομένως τα 50.000 ευρώ που απαιτούνται σε μετρητά, αφού οι παλαιοί μέτοχοι ουσιαστικά θα μετοχοποιήσουν λογιστικά υπόλοιπα από καρτέλες τους και δεν θα συνδράμουν με ρευστό; Να κάνει η μάνα.
Απλές μαθηματικές πράξεις
Για να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους, σε ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά και το επόμενο διάστημα.
Καταρχήν δεν είναι στο χέρι κανενός να «φρενάρει» την ΑΜΚ. Αυτά που υπαινίσσονται είναι για «λαϊκή» κατανάλωση. Η Αύξηση θα γίνει γιατί αποφασίστηκε στη γ.σ. μετόχων και γιατί είναι επιβεβλημένη από τον νόμο και βάσει ισολογισμού, αφού τα ιδία κεφάλαια της εταιρίας έχουν καταστεί αρνητικά λόγω των χρεών.
Συν τοις άλλοις, η προκήρυξη ΑΜΚ έχει συμπεριληφθεί στο πλάνο βιωσιμότητας που έχει κατατεθεί στον φάκελο υπαγωγής για το άρθρο 99 και θα ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο. Επομένως αργά η γρήγορα η διαδικασία θα ανοίξει και όποιος έχει τα «μπικικίνια» μπορεί να τα βάλει.
Η ουσία
Πάμε στην ουσία των αριθμών. Αν έρθει αύριο κάποιος και καλύψει την ΑΜΚ των 5 εκ. ευρώ δεν θα πάρει τίποτα περισσότερο από περίπου 36% των μετοχών! Και εξηγώ: Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Άρης είναι 5 εκ. ευρώ, που επιμερίζεται (κατά προσέγγιση) ως εξής: 33% ο ΑΣ (έπειτα από τις αλλεπάλληλες συμμετοχές του σε προηγούμενες ΑΜΚ), 31% η Λέσχη, 17% η Άρης Εμπορική και το υπόλοιπο σχεδόν 20% σε φυσικά πρόσωπα και μικρομετόχους.
Αυτή τη στιγμή στις καρτέλες της Λέσχης και του ΑΣ υπάρχουν περίπου 1 εκ. ευρώ, τα οποία θα μετοχοποιηθούν στην επόμενη ΑΜΚ, αφού όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη διαδικασία οι παλαιοί μέτοχοι έχουν προτεραιότητα. Επομένως αν ανοίξει αυτή στα 5 εκ. ευρώ, όπως έχουν αποφασίσει στην γ.σ. των μετόχων, το 1 εκ. καλύπτεται από τον ΑΣ και τη Λέσχη και απομένουν 4.
Τα χρήματα και ο επενδυτής
Ο επενδυτής που θα βάλει αυτά τα χρήματα, ουσιαστικά θα λάβει μετοχές για τα 3,6 εκ. ευρώ, καθώς βάσει νόμου το 10% πηγαίνει υπέρ ΑΣ, ώστε αυτός να έχει πάντα, έπειτα από κάθε μεταβολή, το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Ας κάνουμε τώρα αριθμητική: 5 εκ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο, συν 5 η αύξηση, ίσον 10. Τα 3,6 εκ. του επενδυτή αντιστοιχούν στο 36% των μετοχών. Αυτό θα πάρει ΜΑΞΙΜΟΥΜ όποιος μπει αυτή τη στιγμή στην ΑΜΚ, που κάποιοι κόπτοντας να ανοίξει άμεσα. Δεν παίρνει δηλαδή ούτε καν την πλειοψηφία των μετοχών, πόσω μάλλον την καταστατική πλειοψηφία του 66,6%, την οποία χρειάζεται κανείς για να πραγματοποιεί κατά βούληση αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου κάποια στιγμή να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος μιας ανώνυμης εταιρίας.
Κάτι ακούστηκε πριν λίγες μέρες στα ερτζιανά για ΑΜΚ 6 με 7 εκ. ευρώ, την οποία θα έρθουν κάποιοι να καλύψουν και να πάρουν τον έλεγχο του Άρη, διαλύοντας τη Λέσχη, αφού δεν είναι δυνατό κάποιος που βάζει τα λεφτά του να υπόκειται στον έλεγχο εκείνων που βάζουν 50 ευρώ. Ας επιστρατεύσουμε πάλι τα μαθηματικά μας και ας δεχθούμε ότι λαμβάνεται απόφαση η ΑΜΚ να μην ανοίξει για 5 εκ. ευρώ, αλλά για 7, επομένως το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει στα 12 εκ. ευρώ. Από τα 7, το 1 εκ. όπως προαναφέρθηκε θα καλυφθεί από παλαιούς μετόχους. Μένουν 6, από τα οποία ο επενδυτής θα λάβει μετοχές για τα 5,4 εκ. ευρώ, μιας και το 10% πηγαίνει υπέρ ΑΣ. Τα 5,4 εκ. ευρώ στα 12 μας κάνει 45%. Μπίνγκο!
Ούτε πάλι λαμβάνει κανείς μετοχική πλειοψηφία. Για να μην κουράζω παραπάνω, για να πάρει αυτή τη στιγμή κάποιος το 50% συν μια μετοχή της ΠΑΕ Άρης θα πρέπει η ΑΜΚ να ανοίξει περίπου στα 9 εκ. ευρώ και ο επενδυτής να συνδράμει με 8 εκ. ευρώ!
Επενδυτής χρειάζεται, όπως και σοβαρότητα
Αν εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή επιχειρηματίας, επενδυτής ή εταιρία, που να έρθει στην Ελλάδα και τον υπερχρεωμένο Άρη για να βάλει μεμιάς 8 εκ. ευρώ, ώστε να
πάρει ίσα-ίσα το 51% των μετοχών, επιτρέψτε μου να έχω εντελώς αντίθετη άποψη.
Ειδικά από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ένας οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, το πόρισμα του οποίου θα καταδείξει το συνολικό ύψος των οφειλών – υποχρεώσεων της ΠΑΕ Άρης, ώστε να γνωρίζει και ο υποψήφιος επενδυτής πόσα είναι τα χρέη της ομάδας.
Όπως επίσης δεν υπάρχει κανείς σοβαρός επενδυτής που δεν θα περιμένει το αποτέλεσμα της προσπάθειας υπαγωγής στο άρθρο 99 για να δει κατά πόσο αυτό μπορεί να διευκολύνει το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αποπληρωμής υποχρεώσεων που θα πρέπει να καταρτίσει.
Εξυγίανση και κεφάλαια
Σαφώς και ο Άρης για να μπορέσει να εξυγιανθεί χρειάζεται κεφάλαια και είναι ιδεατό να βρεθεί ένας σοβαρός επενδυτής. Γιατί ακόμη και με υπαγωγή στο 99 η ομάδα θα χρειάζεται κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και τα πάγια έσοδα της, συν τα δυνητικά αυξημένα που μπορεί να της αποφέρει μια συσπείρωση του κόσμου, δεν επαρκούν, ακόμη και αν σχηματιστεί πάλι ένα ρόστερ ανάγκης.
Επενδυτής λοιπόν χρειάζεται και μακάρι να έρθει. Χρειάζεται όμως και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας προοπτικής, που αλίμονο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο αποπροσανατολισμού ή εφησυχασμού του κόσμου του Άρη. Και πέρσι κάποιοι τάζοντας λεφτά, το μόνο που κατάφεραν ήταν να «κοιμίσουν» τον κόσμο και να τον οδηγήσουν υπό το βάρος των καταστάσεων να τρέχει στο παρά ένα για να σώσει την ομάδα από τη διάλυση.
Όποιος έχει λεφτά, δε φοβάται καμιά Λέσχη
Και στο φινάλε, χρειάζεται και λίγη εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Υπάρχουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψει και να ευδοκιμήσει το ενδιαφέρον ενός σοβαρού επενδυτή. Ειλικρινά, στη δική μου λογική δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρία θα προτιμούσε να παρακάμψει τη Λέσχη και τα μέλη της, έστω αυτά τα 1.000 πιστά που υπάρχουν πάντα, παρά να παρουσιαστεί ενώπιον τους και να λάβει την έγκριση τους για επένδυση. Μόνο όσοι ευνοούνται από αδιαφανείς, βιαστικές ή εκβιαστικές πρακτικές θα επιχειρούσαν να μην παρουσιαστούν μπροστά στο ανώτατο θεσμικό όργανο του Άρη και να απευθυνθούν στη μόνιμη και πιστή πελατεία τους, προκειμένου να αναλύσουν το πλάνο και τις προθέσεις τους να βάλουν τα ωραία τους λεφτά σε κάτι που για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωή του, την καθημερινότητα του.