Θέμα που αφορά και τον μπασκετικό Άρη προέκυψε αναφορικά με το ποιοι θα έχουν δικαίωμα να μπουν στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ρύθμιση που ουσιαστικά περιμένει η ΚΑΕ για να μπορέσει να “ανασάνει” οικονομικά και να διευθετήσει και τις υπόλοιπες εκκρεμότητές της.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του “news247.gr” και της εφημερίδας “Καθημερινή” “εκτός της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα βρεθούν όσοι στο παρελθόν είχαν κάνει χρήση φορολογικών ρυθμίσεων χωρίς να είναι συνεπείς, ενώ οι όροι για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι αυστηροί, με υψηλά επιτόκια για όσους ενταχθούν και ποινές για όσους ξεχάσουν να πληρώσουν κάποια δόση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα εγκριθεί πιθανόν στην ερχόμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της ρύθμισης των χρεών.
Όπως δημοσιεύεται στην Καθημερινή, τα κλιμάκια έχουν λάβει στατιστικά στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου για τους οφειλέτες που υπάγονται αυτή τη στιγμή σε ρυθμίσεις, ποιοι στο παρελθόν αγνόησαν τη ρύθμιση, καθώς και τα αποτελέσματα των εισπράξεων από τις παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν γίνει. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι από τη νέα ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι ”μπαταχτσήδες”, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.
Αυστηροί όροι και ποινές για τους οφειλέτες
Αυστηροί όροι θα προβλέπονται και για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Εκτός των υψηλών επιτοκίων, σκληρές θα είναι και οι ποινές για όσους ”ξεχάσουν” να πληρώσουν κάποια από τις δόσεις των οφειλών. Δεν θα βρεθούν απλώς εκτός ρύθμισης, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ξανά σε αυτήν.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: ”Γίνεται προσπάθεια διευκόλυνσης όσων πραγματικά θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν φορολογική ενημερότητα και μόνο και χρωστούν στο Δημόσιο να υπαχθούν στη ρύθμιση καταβάλλοντας μία δόση, όπως έκαναν στο παρελθόν”’.
Και οι δύο ρυθμίσεις (για οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία) με την ολοκλήρωσή τους από τα αρμόδια υπουργεία θα δοθούν στον πρωθυπουργό, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.
Χάσμα τρόικας-υπουργείου Εργασίας
Πάντως, μεγάλο παραμένει το χάσμα μεταξύ τρόικας και υπουργείου Εργασίας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην κοινή διαπραγμάτευση με τα επιτελεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών ήταν ανυποχώρητο στις 36 μηνιαίες δόσεις μάξιμουμ και για τους οφειλέτες που θα κατορθώσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και όχι σε 60 δόσεις, όπως πρότεινε το υπουργείο Εργασίας και διοικητές των μεγάλων Ταμείων.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα επί του νέου ενδιάμεσου σχεδίου που ετοίμασαν οι διοικητές των μεγάλων Ταμείων, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να υποχωρούν από την πρόταση για όσο μεγαλύτερο αριθμό δόσεων τις οποίες θεωρούν αναγκαίες με το επιχείρημα της πιθανής κατάρρευσης των εσόδων.
Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για τους όρους που θα διέπουν τη ρύθμιση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία (ύψους 14 δισ. ευρώ με τα πρόσθετα τέλη) χαρακτήρισαν το τεχνικό κλιμάκιο ”εξαιρετικά άκαμπτο””.