Η δημιουργία μια βάσης Ελλήνων παικτών η οποία μελλοντικά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντρική ομάδα (όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των Βεζένκοφ και Μποχωρίδη) βρίσκεται στις προτεραιότητες της διοίκησης του Άρη.
Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Νίκος Λάσκαρης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι στοχεύει στην ενίσχυση των τμημάτων υποδομής αλλά και στην δημιουργία ενός λειτουργικού μοντέλου το οποίο σήμερα μάς αναλύει ο τεχνικός της εφηβικής ομάδας και υπεύθυνος των τμημάτων Δημήτρης Μπουσβάρος.
«Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός μοντέλου που θα παράγει ολοκληρωμένους παίκτες στο μυαλό και στα βασικά του μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε αυτό το μοντέλο με αγωνιστική παρουσία παιδικών και εφηβικών μας ομάδων σε τελικές φάσεις πρωταθλημάτων.
Στόχευση μας είναι η παρακολούθηση και απόκτηση νεαρών σε ηλικία παιδιών ώστε να τους εντάξουμε από νωρίς στην λογική συμμετοχής σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Άρης. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία μεταγραφών προκειμένου να εξυπηρετήσουμε έναν σκοπό όπως η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Είναι σίγουρα στόχος, όχι πάντως αυτοσκοπός. Είμαστε όμως και υπερήφανοι για την προώθηση παιδιών στην αντρική ομάδα. O Δημήτρης Φλιώνης που ήδη έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο του αλλά και φέτος ο Παναγιώτης Καλαιτζάκης με την πρώτη του συμμετοχή στην Α1. Υπάρχει ακόμη ένας ικανοποιητικός αριθμός παικτών που θα ακολουθήσει, ένα αξιόλογο υλικό που φαίνεται θα μας απασχολήσει σίγουρα και στο μέλλον».
-Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
«Βασικοί άξονες του προγράμματος μας είναι η ομαδική νοοτροπία και η καθημερινή ατομική βελτίωση στα βασικά του αθλήματος. Είναι καλό να νοιώθουν τα παιδιά την ομάδα σαν οικογένεια,στις χαρές και στις λύπες. Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ζήσαμε φέτος όταν μετά την ήττα μας στον τελικό από τον ΠΑΟΚ τα παιδιά βρέθηκαν στα αποδυτήρια αγκαλιασμένα εκφράζοντας αυτό που ένοιωθαν εκείνη την στιγμή.
Θέλουμε να κατανοήσουν τα παιδιά πως ο στόχος κατακτιέται με πολύ κόπο ,αγώνα και δουλειά. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν».
-Υπάρχει συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία για όλα τα τμήματα ως προς το στυλ παιχνιδιού;
«Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι σε αυτές τις ηλικίες είναι αναγκαίο να δώσεις στο παίκτη την ελευθερία να ξεδιπλώσει το δυνητικό ταλέντο του. Θέλουμε η διαδικασία του «διαβάσματος « και της απόφασης να καλλιεργείται στο παιδί μέσα από το ίδιο το παιχνίδι. Η λογική της βελτίωσης για εμάς περιέχει τον παράγοντα του λάθους. Το να αναγνωρίσεις το λάθος, να το εντοπίσεις ,να το διορθώσεις και να το ξεπεράσεις είναι η καλύτερη διαδικασία μάθησης. Μας εκφράζει να πιέζουμε στην άμυνα βγάζοντας ενέργεια σε όλο το μήκος του γηπέδου. Σίγουρα είναι ένα στυλ παιχνιδιού διαφορετικό από το μπάσκετ τακτικής που συναντάς στις ανδρικές Εθνικές κατηγορίες όμως εδώ έχεις να κάνεις με παιδιά 15-17 ετών με έντονο ενθουσιασμό».
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν προπονητή που εργάζεται για αυτές τις ηλικίες;
«Σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια, οι αδυναμίες υπάρχουν και είναι μάλιστα αρκετές. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, ξεχωρίζω σαν μεγαλύτερο τον ατομικισμό που διδάσκουμε σαν γονείς στα παιδιά μας. Προσπαθούμε ειλικρινά να κτίσουμε μια σχολή , αγαπάμε πολύ το μπάσκετ και την κουλτούρα του. Νοιώθουμε απόλυτα πως ο Άρης είναι μια καθαρά μπασκετική ομάδα ,ερχόμενο κάποιο παιδί στον Άρη θα το αντιληφθεί αυτό,πολύ εύκολα. ’Αλλωστε όλα μας τα αγωνιστικά τμήματα προπονούνται και αγωνίζονται στο πιο μπασκετικό γήπεδο της χώρας.
Δεν παραβλέπω την μεγάλη στήριξη που έχουμε από την διοίκηση. Η ανακατασκευή και του κλειστού γηπέδου «Μάκης Νάτσης» βοηθάει αφάνταστα στο έργο μας και αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Είναι καλό να καταλάβουμε πως είναι καιρός να αρχίσει μια πιο εντατική παραγωγή και στήριξη Ελλήνων νέων παικτών».
Πηγή: sentragoal.gr