Στις 2 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι του Νίκου Γκάλη στον Άρη και ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Τσιλιγγαρίδη έφεραν τον Γκάλη στον Άρη σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη! “Ετσι φέραμε τον Νικ” είπε στην μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε μέχρι τώρα στον Flash 99,4 και στο “Αθλητικό X-PRESS”, αποκαλύπτοντας μοναδικές λεπτομέρειες για την έλευση του Γκάλη στους κιτρινόμαυρους.
Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών, φίλος… αθεράπευτα του Άρη και μόνιμος “κάτοικος” σε Κλεάνθης Βικελίδης και Αλεξάνδρειο.
“Φέραμε τον Γκάλη με 40.00 δολάρια, τα βάλαμε με τον Γιώργο από την τσέπη μας. Στο πρώτο ματς του Γκάλη κι όταν έχασε τα πρώτα έξι σουτ ο Γκάλης, μου λέει ο Τσιλιγγαρίδης, το θυμάμαι σαν τώρα, ‘ετοιμάσου να φύγουμε τρέχοντας'” είπε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει: “Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άλλαζε όλη την ιστορία του μπάσκετ και του Άρη, όταν μπήκαμε στο αεροπλάνο από την Αμερική. Βλάκες οι παράγοντες της Σέλτικ, συγκίνηση για τις επιτυχίες του Άρη με τον Γκάλη. Όταν ήρθε είχαμε ένα πρωτάθλημα, τώρα στο Παλέ δεσπόζουν άλλοι 20 τίτλοι και η φανέλα με το Νο6”!
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:
Διαβάστε τι έγραφαν “Τα Νέα” για τον Μιχαηλίδη το 2011:
‘Ενα ταξίδι στην Αυστρία στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 άλλαξε ριζικά τον επαγγελµατικό προσανατολισµό του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, του σηµερινού επικεφαλής του οµώνυµου οµίλου επεξεργασίας καπνού. Στο ταξίδι αυτό ο πατέρας του Γιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νεαρό γιο του που σπούδαζε στη γερµανόφωνη χώρα, τον έπεισε να πατήσει στα χνάρια του ίδιου και του παππού του και να ασχοληθεί µε την οικογενειακή επιχείρηση.
Η µοιραία στροφή έβαλε τέλος στα όνειρα του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος ήθελε µέχρι τότε να γίνει ακαδηµαϊκός στην Ιστορία των ανατολικών λαών. Η αλλαγή ρότας ήταν καθοριστική και για το µέλλον της εταιρείας, την οποία ο επί τριάντα χρόνια επικεφαλής της φροντίζει να επεκτείνει διεθνώς. Πιο πρόσφατος σταθµός το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού στο Σαντάνσκι Βουλγαρίας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αν και η επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας ελλήνων επιχειρηµατιών στις γειτονικές, φθηνότερες χώρες έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο αρνητικής κριτικής, η εν λόγω επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ απέφυγε τα πυρά. Στην εποχή του Μνηµονίου και εν µέσω κρίσης οι επιχειρηµατικές επεκτάσεις σπανίζουν. Οπερ και η παρουσία του Θόδωρου Πάγκαλου στα εγκαίνια του εργοστασίου του 62χρονου επιχειρηµατία στο τέλος Ιανουαρίου δεν ήταν µόνο εθιµοτυπική. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρενέβη καταλυτικά πριν από µερικούς µήνες για να απεµπλακεί η κατασκευή του εργοστασίου, όταν οι βουλγαρικές αρχές ανέστειλαν την άδειά του, επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης του.
Επτά εργοστάσια στο εξωτερικό
Αρχής γενοµένης από την Αλβανία το 1992, όταν σηµειώθηκε το πρώτο βήµα εκτός συνόρων, ο Οµιλος Μιχαηλίδη διαθέτει σήµερα 7 εργοστάσια στο εξωτερικό: στην πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, στην Ιταλία, στη Μολδαβία, στη Σλοβακία, στην Αλγερία, στη Ρουµανία και τη Βουλγαρία, ενώ το εργοστάσιο στο Πολύκαστρο Κιλκίς είναι το µεγαλύτερο στον κόσµο στην επεξεργασία ανατολικών καπνών και δηµιουργεί σηµαντικές συνέργειες µε το νέο εργοστάσιο στο Σαντάνσκι.
∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι για τις µετακινήσεις του εντός και εκτός συνόρων ο κ. Μιχαηλίδης χρειάζεται, όπως εκτιµά, τουλάχιστον 150 µέρες πτήσης τον χρόνο. Εν ώρα πτήσης φροντίζει, πάντως, να διαβάζει ιστορικά βιβλία ικανοποιώντας το πάθος του για την πορεία των ανατολικών λαών, το οποίο στερήθηκε όταν το 1973 από εκπαιδευόµενος της Ιστορίας στην Αυστρία βρέθηκε να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευόµενος… καπνού.
Από τις µεγαλύτερες διεθνώς
Ηταν το πρώτο του πόστο στον οικογενειακό όµιλο, που ιδρύθηκε το 1886 στη ∆ράµα ως εταιρεία “καπνών εις φύλλα”. Οταν οι δραστηριότητες του οµίλου διαχωρίστηκαν το 1980, καθώς ο 88χρονος σήµερα πατέρας του είχε επεκτείνει το πεδίο δράσης του οµίλου και στα κατεψυγµένα τρόφιµα, ο βορειοελλαδίτης βιοµήχανος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων επεξεργασίας καπνών. Σήµερα η εταιρεία είναι µια από τις τέσσερις µεγαλύτερες στην παγκόσµια αγορά επεξεργασίας καπνών µε κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ και πωλήσεις γύρω στα 140 εκατ. Στις τρεις πρώτες θέσεις της παγκόσµιας κατάταξης βρίσκονται ισάριθµες αµερικανικές πολυεθνικές, η Universal, η Dimon και η Transcontinental, οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 2,5 δισ. δολάρια, τα 1,4 δισ. και τα 800 εκατ. δολάρια αντιστοίχως.
Η ανάδειξη της Καπνικής Μιχαηλίδη σε παγκόσµιο παίκτη, αν και βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση από τους τρεις πρώτους, επιτεύχθηκε µέσω της δηµιουργίας µιας σταθερής τοπικής βάσης στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, όπου η εταιρεία κατατάσσεται στην πρώτη θέση µεταξύ των πέντε χωρών που είναι παραδοσιακοί παραγωγοί ανατολικών καπνών, καθώς και στα καπνά δυτικού τύπου (F.C.V. και Burley). Πελάτες της είναι µερικές από τις µεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, όπως είναι η Philip Morris και η Japan Tabacco. Η γεωγραφική επέκταση εκτός συνόρων, πάντως, συνοδεύτηκε από µικρότερο αριθµό παραγωγικών µονάδων στην Ελλάδα.
Συχνά ο όµιλος δέχεται κριτική για την τιµολογιακή πολιτική που ακολουθεί, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Τα Σκόπια, για παράδειγµα, κατηγορούν την ελληνική εταιρεία ότι αγοράζει τα καπνά από τους εγχώριους παραγωγούς σε χαµηλές τιµές. Αλλά, όπως επισηµαίνει ο έλληνας διευθύνων σύµβουλος, µε τις ίδιες τιµές αγοράζουν τα ίδια καπνά και οι δυο αµερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Ανάλογες γκρίνιες για τις χαµηλές τιµές µε τις οποίες αγοράζει ο όµιλος τα καπνά εκφράζονται και στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά της συνεταιριστικής ΣΕΚΕ η οποία αγοράζει, επεξεργάζεται και εξάγει ανατολικά καπνά. Ο κ. Μιχαηλίδης αντιδρώντας στις ενστάσεις αυτές – αφού επισηµαίνει ότι για να φτιάξει ένα χαρµάνι καπνού τύπου Blend χρησιµοποιεί κατά 75% ελληνικά καπνά – υποστηρίζει ότι οι τιµές της πρώτης ύλης των καπνών καθορίζονται από τη διεθνή αγορά και κυρίως από τις µεγαλύτερες ανταγωνίστριες της Καπνικής.
Στην εταιρεία και τα δυο του παιδιά
Οµως, παρά το µέγεθος και τον πολυεθνικό της χαρακτήρα, η Καπνική Μιχαηλίδης παραµένει οικογενειακή επιχείρηση η οποία θα περάσει αργά ή γρήγορα στα χέρια της πέµπτης γενιάς της οικογένειας, των παιδιών του σηµερινού διευθύνοντος συµβούλου. Ακολουθώντας την παράδοση που ξεκίνησε πριν από 115 χρόνια, οι δύο νεαροί γόνοι εργάζονται ήδη στην εταιρεία, η κόρη του Σύνθια ως υπεύθυνη προµηθειών και εσωτερικού ελέγχου και ο γιος του Γιάννης ως διευθυντής πωλήσεων και αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Καπνική Μιχαηλίδη είναι σήµερα µια από τις τέσσερις µεγαλύτερες εταιρείες στην παγκόσµια αγορά επεξεργασίας καπνών
Διευθύνων σύµβουλος στον Οµιλο Μαΐλη
Καθήκοντα διευθύνοντος συµβούλου στον Οµιλο Μαΐλη αναλαµβάνει ο κ. Mark Kollmann, αντικαθιστώντας τον κ. Γιάννη Κούρουγλο, ο οποίος έπειτα από πέντε έτη στη διοίκηση αποχωρεί ενόψει συνταξιοδότησης.
Ο κ. Kollmann είχε διατελέσει επί πέντε χρόνια γενικός διευθυντής της Signode Europe, θυγατρικής του αµερικανικού οµίλου ITW, ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί σε σειρά διευθυντικών θέσεων του Amcor Packaging Group Europe.
Νέος διευθυντής OEM στη Microsoft Ελλάς
Καθήκοντα διευθυντή Οriginal Εquipment Μanufacturers (ΟΕΜ) στη Microsoft Ελλάς αναλαµβάνει ο κ. Νίκος Χατζηγεωργίου που θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης συνεργασιών µε κατασκευαστές υπολογιστών. Ο κ. Χατζηγεωργίου εργάζεται στη Microsoft εδώ και εφτά χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα του σε πολυεθνική καταναλωτικών προϊόντων και συνέχισε σε συµβουλευτική εταιρεία. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τίτλου MBA από το Rotterdam School of Management.