Το ελληνικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω του μια γλυκόπικρη γεύση σε όσους φιλάθλους το παρακολούθησαν, γλυκιά είναι η γεύση για ομάδες όπως ο Ολυμπιακός (κατάκτηση πρωταθλήματος), Αστέρας Τρίπολης (τερμάτισε στη τρίτη θέση της κανονικής περιόδου), Π.Α.Σ. Γιάννινα (συμμετοχή σε play – offs και έξοδος στην Ευρώπη) και πικρή για ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός (μη συμμετοχή σε Ευρώπη) και Α.Ε.Κ. (υποβιβασμός).
Κάνοντας μια αποτίμηση των 30 αγωνιστικών που προηγήθηκαν έχουν επιλεγεί 11 στιγμές (όπως και οι βασικοί παίκτες μιας ομάδας) που σημάδεψαν τη φετινή Superleague.
Το γεγονός: η πτώση της Α.Ε.Κ
Η Ένωση ξεκίνησε τη χρονιά με πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά που την ανάγκασαν να δημιουργήσει ένα ρόστερ φτωχό σε ποιότητα και χωρίς πολλούς έμπειρους ποδοσφαιριστές. Έκανε ένα πολύ κακό ξεκίνημα με το Βαγγέλη Βλάχο στον πάγκο της (έχοντας μόλις 2 βαθμούς σε 7 αγωνιστικές), έφερε τον Έβαντ Λίνεν στη θέση του, ο οποίος έβλε την ομάδα σε κάποια σειρά, κατάφερε το Γενάρη να κάνει σωστές κινήσεις στις μεταγραφές και να πραγματοποιήσει ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων που έδειχναν να την οδηγούν μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Παρ” όλα αυτά το τελευταίο μήνα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι (σε 4 ματς δε σκόραρε) και μέσα σε όλα αυτά στον αγώνα με τον Πανθρακικό οι οπαδοί της εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και διέκοψαν το παιχνίδι με τα επακόλουθα αποτελέσματα.
Οι απογοητεύσεις: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός – Ατρόμητος
Ο Ολυμπιακός μπορεί να κατέκτησε το τίτλο πολύ εύκολα, όμως σε κανένα παιχνίδι δεν προσέφερε στους φιλάθλους του το θέαμα που όλοι περίμεναν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε τέσσερα παιχνίδια με Π.Α.Ο.Κ. και Παναθηναϊκό δεν έκανε νίκη. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του όλη τη σεζόν παρουσιάσε ένα κακιστο θέαμα, προχώρησε σε 4 αλλαγές προπονητή, έδιωξε το Γενάρη όσους ποιοτικούς Έλληνες ποδοσφαιριστές είχε και σαν κερασάκι στη τούρτα όλων αυτών ήρθε η έκτη θέση στην κατάταξη που τον αφήνει εκτός Ευρώπης. Τέλος ο Ατρόμητος έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη από τις δύο προηγούμενες καλές χρονιές ήθελε φέτος να σταθεροποιήσει την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα. Μπορεί να τερμάτισε τέταρτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όμως η παρουσία του μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών που υπήρχαν παρουσιάζοντας ένα πολύ κακό αγωνιστικό πλάνο χωρίς πάθος και ένταση.
Προπονητές:
Στο φετινό πρωτάθλημα 2 προπονητές ξεχώρισαν με τη δουλειά τους και έδειξαν κάποια πράγματα. Ο ένας ήταν ο Σάκης Τσιώλης και ο άλλος ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο πρώτος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του εδω και πολλά χρόνια σε όσες ομάδες έχει δουλέψει, ενώ ο δεύτερος ήταν πρωτοεμφανιζόμενος (2 παιχνίδια πέρσι ως πρώτος) στη μεγάλη κατηγορία. Οι δύο αυτοί καλοί προπονητές οδήγησαν τις ομάδες τους στα play – offs παρουσιάζοντας πολύ ωραίο ποδοσφαιρικό θέαμα.
Nίκη του πρωταθλήματος: Ατρόμητος – Άρης : 0 – 1
Ο Άρης βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού στο συγκεκριμένο παιχνίδι και ήθελε οπωσδήποτε τη νικη για να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες είχε για παραμονή στην κατηγορία, το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο Αγκάνθο αποβλήθηκε πολύ νωρίς στο πρώτο ημίχρονο και οι συμπαίκτες του άρχισαν να ξεσπούν σε κλάματα βγάζοντας έτσι την πίεση που ένιωθαν, παρ΄ όλα αυτά η ομάδα βρήκε το ψυχικό σθένος να ισορροπίσει το παιχνίδι και να φθάσει στη μεγάλη νίκη με ένα γκολ του Ανδρέα Τάτου.
Αποκάλυψεις: Διούδης – Λοντίγκιν
Δύο μικροί τερματοφύλακες που με τις εμφανίσεις τους έδειξαν ότι διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται για να κάνουν μεγάλη καριέρα, αρκεί να μη σταματήσουν να δουλεύουν και να προσπαθούν συνέχεια. Ο τερματοφύλακας του Άρη ήταν ήδη γνωστός στο ευρύ κοινό έχοντας συμμετοχές με την Εθνική Νέων και έψαχνε μια ευκαιρία να καθιερωθεί και στο σύλλογό του, η ευκαιρία του δόθηκε και ο Σωκράτης με τις εμφανίσεις του έδειξε ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Ο τερματοφύλακας της Ξάνθης από την άλλη ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, με τις εμφανίσεις όμως που πραγματοποίησε σε όλο το δεύτερο γύρο ανάγκασε τους πάντες να μιλούν με πολύ καλά λόγια για την αξία του, ενώ και ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε ήδη στην Εθνική Ελλάδος δίνοντας του έτσι ένα κίνητρο για να δουλέψει ακόμα περισσότερο.
Παίκτης κλειδί: Ανδρέας Τάτος
Ο μέσος που ήρθε δανεικός από τον Ολυμπιακό το Γενάρη κατάφερε με την παρουσία του να πάρει από το χέρι τον Άρη και να τον οδηγήσει στη σωτηρία τόσο με τα γκολ και τις ασίστ του, όσο και με την ηγετική του παρουσία σε κάθε παιχνίδι. Ο Τάτος κατάφερε να σώσει όχι μόνο τον Άρη, αλλά και τη δική του χρονιά που έδειχνε να βρίσκεται σε ένα τέλμα, αφού κι ο ίδιος δεν είχε τη συμμετοχή που θα ήθελε στον Ολυμπιακό έχοντας αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.
Πιο θεαματική ομάδα: Αστέρας Τρίπολης
Η ομάδα της Αρκαδίας με το Τσιώλη στον πάγκο της έκανε εξαιρετική χρονιά προσφέροντας πολύ ωραίο θέαμα και έπαιζε πάντα για τη νική σε όλες τις έδρες. Ο Τσιώλης δημιούργησε έναν ισχυρό κορμό και προχωρούσε σε ελάχιστες αλλαγές στην ενδεκάδα του θέλοντας έτσι να έχει μία συνοχή και να μη χάνει η ομάδα του τους αυτοματισμούς της. Με το Ράγιος σε ρόλο μεσοεπιθετικού, ο Τσιώλης κατάφερε να συνδυάσει τεχνική και ταχύτητα (2 βασικά πράγματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο) δείχνοντας πως παίζεται το γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο.
Value for money: Δημήτρης Παπαδόπουλος – Μπράνα Ίλιτς
Δύο ποδοσφαιριστές με κοινά χαρκτηριστικά οδήγησαν τις ομάδες τους στους στόχους που είχαν θέσει. Ο Παπαδόπουλος αναγεννήθηκε στον Πανθρακικό και με τα τέρματα που σημείωσε κατάφερε να γίνει ο ηγέτης της ομάδας του, έτσι ώστε να φθάσει η ομάδα της Κομοτηνής στην παραμονή. Ο Σέρβος από την πλευρά του τελείωσε τη σεζόν με 30 συμμετοχέ δείγμα του πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα του, ενώ με τα γκολ που πέτυχε κατάφερε να οδηγήσει τον Π.Α.Σ. για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη.
Σύστημα: 4 – 2 – 3 – 1
Στο φετινό πρωτάθλημα δεν είδαμε κάτι καινούριο από άποψης τακτικής, αφού οι περισσότερες ομάδες επέλεξαν και χρησιμοποίησαν το 4 – 2 – 3 – 1, ένα σύστημα που δίνει σε κάθε ομάδα να έχει ενισχυμένο κέντρο για καλύτερο έλεγχο της μεσαίας γραμμής, όπου γίνονυται και οι περισσότερες μονομαχίες σε κάθε παιχνίδι. Εξαίρεση αποτελεί ο Π.Α.Σ. Γιάννινα που σε ένα παιχνίδι τη φετινή χρονιά (με τον Ολυμπιακό εντός) έπαιξε 3 – 5 – 2 με σωστή συμπεριφορά, αφου είχε περιορίσει αρκετά τον Ολυμπιακό που δεν είχε πατήσει πολύ εντός περιοχής. Ο κύριος Χριστόπουλος, όμως μετά από αυτό το παιχνίδι επανέφερε το 4 – 2 – 3 – 1 με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Εισιτήρια: Μεγάλη μείωση
Τα Ελληνικά γήπεδα τη φετινή χρονιά δε γέμισαν – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – και είναι σημαντικό πως ακόμα και σε μεγάλα παιχνίδια δεν υπήρχε η προσέλευση που όλοι θα περίμεναν. Δύο είναι οι λόγοι κυρίως : χαμηλό επίπεδο πρωταθλήματος και τιμές εισιτηρίων σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική κρίση.
Δάκρυα – γήπεδο Ατρόμητου
Στο Περιστέρι φέτος εκτυλίχθηκαν οι πιο έντονες σκηνές, από τη μια τα δάκρυα χαράς και πίεσης των παικτών του Άρη και από την άλλη τα δάκρυα των ποοσφαιριστών και των ανθρώπων της Α.Ε.Κ για τον υποβιβασμό της ομάδας του.
Η προσοχή των φιλάθλων στρέφεται πλέον στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και στα play – offs που θα καθορίσουν και τη τελική κατάταξη. Ευχή όλων είναι στο επόμενο πρωτάθλημα οι ομάδες να παρουσιαστούν πιο ανταγωνιστικές παρουσιάζοντας καλύτερο θέαμα για να επιστρέψει ο κόσμος και πάλι στα γήπεδα.
Πηγή: overlap.gr