Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν συζητηθεί είναι το σενάριο να κλείσει εντελώς η εστίαση, να μην λειτουργούν μπαρ και εστιατόρια, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν με βάση τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά την αποψινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
H επιτροπή λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να προτείνει δέσμη δέκα νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
Τα βασικότερα είναι τα εξής:
– Για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00.
– Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης, θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
– Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%.
– Αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 (επιτήρησης).
– Μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.
– Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που ήταν η νυχτερινή μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου.
– Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.