Μέσα στις επόμενες ώρες η Κούβα θα έχει επισήμως νέο πρόεδρο, με τον Ραούλ Κάστρο να παραδίδει τη σκυτάλη στον μέχρι σήμερα πρώτο αντιπρόεδρό του, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.
Stoiximan.gr: Τα Virtual Sports είναι ΕΔΩ με συνεχή δράση & πληθώρα αθλημάτων!
Στα πρόθυρα μίας ιστορικής αλλαγής φρουράς βρίσκεται η Κούβα, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες το κοινοβούλιο θα ανακοινώσει την εκλογή του Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στην προεδρία της χώρας, αντικαθιστώντας τον Ραούλ Κάστρο.
Ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ θα γίνει ο πρώτος ηγέτης μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες που δεν ανήκει στην οικογένεια Κάστρο, διαδεχόμενος τον Ράουλ και τον αδελφό του Φιντέλ, αλλά και ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε μετά την επανάσταση του 1959.
Η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία δεν σημαίνει πάντως πως ο 86χρονος Ράουλ εγκαταλείψει την πολιτική. Αναμένεται να παραμένει επικεφαλής του κυβερνώντος Κομουνιστικού Κόμματος, το οποίο είναι ο ισχυρότερος πυλώνας επιρροής στο νησί ορίζεται στο Σύνταγμα ως η «ανώτερη δύναμη καθοδήγησης της κοινωνίας και του κράτους».
Τα μεγάλα ερωτήματα πλέον είναι τι αλλαγές θα μπορέσει να φέρει στην Κούβα ο κ. Ντίαζ-Κανέλ και κατά πόσον θα μπορεί να προωθήσει ουσιαστικές τομές, με δεδομένο ότι δεν φέρει το ειδικό βάρος που είχε η γενιά της επανάστασης.
Ο ίδιος διαμήνυσε πριν λίγες εβδομάδες ότι πιστεύει στη συνέχιση των σημερινών πολιτικών. «Νομίζω ότι πάντοτε θα υπάρχει συνέχεια», είπε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Τις τελευταίες ημέρες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ένα σαφές μήνυμα: Δεν επίκεινται ριζικές αλλαγές στο σύστημα.
Αλλαγή χωρίς αλλαγές;
Οι προσδοκίες ούτως ή άλλως είναι χαμηλές, με δεδομένο ότι ο 57χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός υπηρετεί επί τρεις δεκαετίες ως πιστός λειτουργός του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανήκει στον στενό κύκλο του Ράουλ, όντας έως σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος.
Ο νέος πρόεδρος παραμένει εν πολλοίς αινιγματική φυσιογνωμία. Ελάχιστοι ξένοι αξιωματούχοι τον έχουν γνωρίσει προσωπικά και ο ίδιος έχει αποφύγει τις θεαματικές εμφανίσεις ή τις μεγαλόστομες δηλώσεις που έχουν τερματίσει πρόωρα τις σταδιοδρομίες άλλων πολιτικών δελφίνων.
Πρώτη και κυριότερη πρόκληση είναι η οικονομία. Κατά τα 12 χρόνια της προεδρίας του Ραούλ η Κούβα έκανε κάποια εντυπωσιακά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας της, επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Ομπάμα.
Ωστόσο, η πρόοδος ήταν πολλές φορές βραχύβια, καθώς το κράτος έχει αναστείλει την έκδοση αδειών για την ίδρυση επιχειρήσεων ενώ η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ διακόπηκε απότομα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – αν και οι πολιτικές Ομπάμα έχουν ανατραπεί μόνο μερικώς.
Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά από μια σειρά παράξενων επιθέσεων που προκάλεσαν προβλήματα ακοής σε μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, γεγονός που οδήγησε την Αμερική να συρρικνώσει το διπλωματικό προσωπικό της στο νησί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντίαζ-Κανέλ θα πρέπει να επιβλέψει την αναθεώρηση του συστήματος διπλού νομίσματος που έχει η Κούβα, το οποίο μεν προστατεύει τη χώρα από τη δύναμη του δολαρίου αλλά συνάμα συμβάλει στη φτώχεια και σε πολλά οικονομικά προβλήματα.
Μια ακόμα πρόκληση για την Αβάνα είναι να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας, η οποία επί Ούγκο Τσάβεζ επιδοτούσε το νησί με φθηνό πετρέλαιο αλλά πλέον αδυνατεί να βοηθήσει.
Ο πρόεδρος Ντίαζ-Κανέλ αναλαμβάνει καθήκοντα ανάμεσα στα ρεύματα της επαναστατικής παράδοσης και της ανάγκης για αλλαγές. Το έργο του θα είναι σίγουρα δύσκολο.
Πηγή: skai.gr