Λιγότερο φόρο ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες αφενός διορθώνονται αδικίες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, με την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές από όλη τη χώρα που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δίνεται προθεσμία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9, ώστε να αποφύγουν χαράτσια.
Πρόκειται για αλλαγές, με τις οποίες ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Ιουλίου.
Έτσι, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail για τις οφειλές τους τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει παραμέτρους του νέου φόρου ακινήτων και να προχωρήσει σε νέες ελαφρύνσεις μετά την ολοκλήρωση της είσπραξής του, όταν θα έχει προκύψει σαφής εικόνα για την εισπραξιμότητά του.
Οι πέντε αλλαγές- κλειδιά
Υποβολή Ε9
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη έγιναν στην υποβολή του Ε9, κάτι που ανοίγει παράθυρο για μικρότερο φόρο αν η τροποποιητική δήλωση είναι χαμηλότερη από την αρχική. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα αναδρομικής τροποποίησης του Ε9 και αντίστοιχα του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 αλλά και του ΕΝΦΙΑ 2014 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2014. Αν ο τελικός φόρος είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα εκκαθαριστεί, το ποσό θα συμψηφιστεί με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί έως τότε. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο χιλιάδες αγρότες που είχαν δηλώσει περισσότερες εκτάσεις από αυτές που κατείχαν, ώστε να λάβουν υψηλότερη επιδότηση.
Μείωση συντελεστή αξιοποίησης
Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει σε ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν πρόσφατα στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου θα είναι 0,6 και όχι 0,8 ή 1 ή και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερος όπως ισχύει στις υπόλοιπες. Αυτό αφορά περίπου 4.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιφέρεια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στα αστικά κέντρα, στις οποίες από το 2011 η αξία των ακινήτων υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Αντίστοιχα προκύπτει έμμεση έκπτωση καθώς μειώνεται και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.
Συμπληρωματικός φόρος
Σημαντική μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 προκύπτει από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου. Ο συντελεστής θα έχει ανώτατο πλαφόν τη μονάδα και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ξεκινώντας από το 0,2 και φτάνοντας στο 0,8. Αν δεν υπήρχε αυτός ο συντελεστής, η επιβάρυνση που θα προέκυπτε για τα οικόπεδα και τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα ήταν αυξημένη κατά 100% έως και 400%.
Εταιρείες
Οι αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν και τα νομικά πρόσωπα, καθώς επεκτείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω του Ε9, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του πρόσθετου φόρου. Η παράταση θα δοθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για τροποποίηση του Ε9 και αποστολή με το σωστό τρόπο, μέσω του Taxisnet.
Κληρονομιές
Για τα ακίνητα από κληρονομιά, η υποχρέωση υποβολής Ε9 θα τίθεται σε εφαρμογή τέσσερις μήνες μετά από το θάνατο του κληρονομούμενου, δηλαδή συμπίπτει με την προθεσμία αποδοχής κληρονομιάς. Έτσι, οι κληρονόμοι θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την κληρονομιά πριν κληθούν να συμπεριλάβουν τα ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση. Ετσι εξαλείφεται το παράδοξο να πρέπει κάποιος να φορολογηθεί για ακίνητο που δεν θέλει να αποκτήσει. Παράλληλα, αυτό διευκολύνει και τις συνεννοήσεις σε περιπτώσεις που οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ