O νομικός Παναγιώτης Μαστροθύμιος, o οποίος πριν τέσσερα χρόνια «σήκωσε» το βάρος της ίδρυσης της νέας ΠΑΕ Άρης μίλησε για τον τρόπο διαχείρισης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και εξήγησε γιατί αυτός βγάζει «υγεία».
Όπως είχαμε σημειώσει χθες εγκρίθηκαν και επίσημα από το ΓΕΜΗ οι τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου: Στα 4.889.700 ευρώ το μετοχικό της ΠΑΕ Άρης και με την… βούλα (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:
Για τα ποσά που έχουν προστεθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του Άρη:
Αν αναλογιστεί κανένας ότι ήταν 1.200.000 το αρχικό κεφάλαιο το 2016 σήμερα είμαστε τέσσερα χρόνια μετά με δύο χρονιές στην β’ Εθνική μηδενικών εσόδων και πλέον έχουμε δύο χρονιές COVID η όλη κατάσταση δείχνει εικόνα υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει καμία ποδοσφαιρική εταιρία που δεν καταγράφει ζημίες. Ακόμη και στην Premier League ο αγώνας είναι να περιοριστούν οι ζημίες, όχι να αποφευχθούν. Η επιτροπή αδειοδοτήσεων συλλέγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και όταν υπάρχουν ζημίες η ΑΜΚ γίνεται για την οικονομική εξυγίανση μίας ΠΑΕ. Είναι αυτήν την στιγμή μικρή η ανάγκη για ΑΜΚ αν λάβει κάποιος υπόψιν τα όσα πέρασε ο Άρης. Και μεγαλύτερα να ήταν τα νούμερα θα έλεγε κάποιος ότι η ΠΑΕ ανδρώθηκε. Σταδιακά αυξάνονται τα συμβόλαια, αλλά προς μεγάλη μου ικανοποίηση βλέπω ότι υπάρχει ισορροπία. Υπάρχει μία κανονική ανάπτυξη και αύξηση του τζίρου στην εταιρία.
Για το ότι αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος:
Έχουμε έναν μεγαλομέτοχο που μπορεί να φέρει όποιον θέλει και πάλι είναι πολύ προσεκτικός. Όταν είχαμε διαχείριση που υπήρχαν άνθρωποι που δεν διαχειριζόταν τα δικά τους χρήματα κάναμε άλλα πράγματα… Κάναμε εκλογές και ανακοινώναμε ονοματάρες λες και ήθελαν να μας πάρουν ο Λαπόρτα και ο Ανιέλι.
Για το FFP:
Το FFP τι ακριβώς είναι; Θεσμοθετήθηκε από την UEFA για να είναι ο μηχανισμός που θα αποσοβήσει το οικονομικό ντόπινγκ. Λέει η UEFA πως όπως ο αθλητής απαγορεύεται να πάρει αναβολικά, έτσι κι εγώ επιτρέπω μεν τους επενδυτές, αλλά όχι χωρίς όρια. Δεν γίνεται χωρίς να αναπτύσσεται η εταιρία να ξοδεύονται εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο το τι γίνεται όταν αποχωρεί ένας επενδυτής, αλλά είναι ότι θεωρεί η UEFA ότι θα έχουμε αλλοίωση του ανταγωνισμού, αυτό σημαίνει οικονομικό ντόπινγκ.
Ενώ συνέχισε:
Να το πούμε απλά. Αν αύριο γίνει αύξηση από τα 4 εκατομμύρια ευρώ στα 30 δεν θα είναι κάτι που θα γίνει αποδεκτό. Μπορεί να σημαίνει ότι μεγαλώνεις ως εταιρία, αλλά δεν σημαίνει μόνο αυτό. Kαι έχει να κάνει με το επενδυτικό περιβάλλον. Ότι πόσα να βάλει κανείς σε αυτό το Ελληνικό πρωτάθλημα. Φτάσαμε εκεί που ήμασταν το 1980, που βγάζαμε τέσσερις ομάδες. Πηγαίνουμε ολοένα και πιο κάτω. Οπότε λες, πόσα να επενδύσει κάποιος. Έτσι είναι, το έχουμε πει άπειρες φορές. Αυτό που λέει ο Άρης δεν είναι απλά αυτό που υποστηρίζει. Η νομοθεσία λέει αυτό το πράγμα ξεκάθαρα. Το σημαντικό αυτής της ιστορίας είναι ότι θα πρέπει να κυνηγήσει αυτήν την υπόθεση. Εκτός από τα διεθνή είχαμε και την υπόθεση Κοντοβά, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Ο Άρης θα πάει και στο CAS και οπουδήποτε πρέπει. Δεν μπορεί να μεταφέρονται τα χρέη του παλιού ΑΦΜ στο νέο. Μετά τον γολγοθά και την σταύρωση έρχεται κάποια στιγμή η ανάσταση. Δεν γίνεται να έρθει πάλι το παρελθόν και να αποτελέσει φυτίλι στα θεμέλια της νέας ΠΑΕ.