O δημοσιογράφος Γεράσιμος Λιόντος ανέδειξε το θέμα του… δώρου της κυβέρνησης στον Ιβάν Σαββίδη για την έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής και αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο που έχει συντελεστεί.
Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7 FM:
Αρχικά ανέφερε: Είναι ένα φιλέτο 120 στρέμματα σε μία έκταση 320 στρεμμάτων. Το αγόρασε αυτό τον Μάιο του 2014 η εταιρία του Σαββίδη με το εξευτελιστικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν έγινε η αγορά του ακινήτου αυτού μέσο ΤΑΙΠΕΔ το είχαν αναφέρει αρκετοί. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δασαρχείου Κασσάνδρας αποφάνθηκαν ότι είναι πευκοδάσος 100% ηλικίας 25-40 χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι το χαρακτήρισε το δασαρχείο της Κασσάνδρας. Στην συνέχεια η διεύθυνση δασών και η γενική διεύθυνση δασών υιοθέτησαν αυτήν την άποψη.
Για το τι συνέβη με τον Ιβάν Σαββίδη: Με βάση κάποιους αντιδασικούς νόμους το 2014 μπορούσαν να χτιστούν κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, 6.000. Ένας νόμος που είχε γίνει φωτογραφικά για να καταστρέφονται τμήματα δασών.
Στην συνέχεια πίεσαν οι υπηρεσίες και οι Εθνική κυβέρνηση δασών να εγκρίνουν μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάποια στιγμή έκαναν ένα σχέδιο για να χτίσουν 19.000 τετραγωνικά μέτρα, περισσότερο από τριπλάσια σε σχέση με ότι προβλέπει ο νόμος.
Όπως ήταν φυσικό το δασαρχείο αυτό δεν το δέχθηκε, έστειλε τα χαρτιά του στην Αθήνα. Και εκεί υπήρχε η άποψη ότι σωστά γνωμοδότησε το δασαρχείο Κασσάνδρας.
Για το τι έγινε στην συνέχεια: Έφτασε λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2018 η υπόθεση στην επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων. Εκείνη την εποχή είχαμε δημοσιεύσει με έναν ακόμη συνάδελφο ένα δισέλιδο στα ΝΕΑ. Τότε και εκεί η επιτροπή έκανε πίσω και έστειλε την υπόθεση στο υπουργείο περιβάλλοντος. Φοβήθηκαν να προχωρήσουν. Ήταν κραυγαλέα η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού.
Το υπουργείο περιβάλλοντος όρισε έναν ακόμη φορέα για να εξετάσει το ζήτημα. Δύο από τους τέσσερις δασολόγους αυτού του οργάνου έλεγαν ότι δεν θα υπέγραφαν με τίποτα αυτό το σχέδιο. Μπορεί να είναι ακόμη και ποινικά κολάσιμο. Είναι παράβαση καθήκοντος.
Μετά όμως τον Νοέμβριο του 2020 έβγαλε το υπουργείο την απόφαση να αποχαρακτηριστεί το δάσος. Υπέγραψε ως υπουργός ο κ. Ταγαράς. Ο προηγούμενος υπουργός, ο κ.Χατζηδάκης δεν τόλμησε να προχωρήσει και μετά την αλλαγή του σχηματισμού έτρεξε να την προωθήσει ο κ. Ταγαράς. Πρωτεργάτης βέβαια ήταν ο Φάμελος. Αυτός έτρεξε πολύ το θέμα του Παλιουρίου!
Για το τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν: Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν προσφυγή στο ΣΤΕ από τα αρμόδια όργανα προστασίας των δασών. Είναι στις προθέσεις των υπεύθυνων της προστασίας των δασών να γίνει η προσφυγή. Δεν μιλάμε μόνο για το Παλιούρι, θα μπορούν να το κάνουν όποτε θέλουν.
Για το γήπεδο της ΑΕΚ: Έχουν δοθεί 35 εκατομμύρια για την Αγιά Σοφιά. Εμείς αναδεικνύουμε πάντα το θέμα. Υπήρξαν έξι θύματα, έξι τραυματισμοί δημοσιογράφων. Έγιναν διαμαρτυρίες στην περιοχή της Φιλαδέλφειας και έγινε επίθεση προς αυτούς τους ανθρώπους. Ήρθαν στην πολυκατοικία μου και έσπασαν την πόρτα. Έκανα μήνυση και ορίστηκε δικάσιμος. Σαν τα σκυλάκια ήταν οι πολιτικοί μπροστά στον Μελισσανίδη και εκεί έχουν ξεχαστεί οι νομοθεσίες, όπως έγινε το ίδιο και με την Λεωφόρο για τον Αλαφούζο»