Κύμα διαδηλώσεων στην Ευρώπη: «Όχι» σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και πιστοποιητικό (video)

Αντιδράσεις και πορείες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, του υγειονομικού πιστοποιητικού και των περιοριστικών μέτρων σημειώθηκαν χθες σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία.

Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε χθες άλλη μία πορεία.

Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη μέχρι την Αδελαΐδα και το Μπρίσμπεϊν, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση του κύματος που πλήττει τη χώρα.

 

Στο Σίδνεϊ έχουν επιβληθεί εκατοντάδες πρόστιμα και δεκάδες χρεώνονται μετά από διαδηλώσεις κατά του lockdown και συγκρούσεις με την αστυνομία.  Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε την Κυριακή σχετικά με τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης ημέρας, στις οποίες χιλιάδες παραβίασαν τα μέτρα της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν, ότι ήταν «εγωιστικές και αυτοκαταστροφικές». «Δεν επιτυγχάνει κανένα σκοπό. Δεν θα τερματίσει νωρίτερα το lockdown», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλέιντις Μπερετζικλιάν, είπε ότι ήταν «εντελώς αηδιασμένη» από τις σκηνές. «Ράγισε η καρδιά μου που οι άνθρωποι τρέφουν τέτοια περιφρόνηση για τους συμπολίτες τους», είπε.

Οι αστυνομικές αρχές «χτενίζουν» τώρα τα κοινωνικά μέσα και τα πλάνα από τα συστήματα CCTV και τις κάμερες της αστυνομίας για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν όλους όσους αψήφησαν τις συστάσεις για παραμονή στο σπίτι. Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί κλείνουν την πέμπτη εβδομάδα της ισχύς τους.

Η αστυνομία δήλωσε την Κυριακή ότι τις τελευταίες 24 ώρες είχε εκδώσει 510 πρόστιμα, με τη «μεγάλη πλειοψηφία» να προέρχεται από τη διαμαρτυρία του Σαββάτου. Τουλάχιστον 57 άτομα έχουν κατηγορηθεί για τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων δύο για φερόμενη επίθεση σε άλογο της αστυνομίας.

Ο υπουργός αστυνομίας της πολιτείας, Ντέιβιντ Έλιοτ, εμφανίστηκε εξοργισμένος από τις ταραχές του Σαββάτου, λέγοντας ότι «το Σίδνεϊ δεν είναι απαλλαγμένο από ηλίθιους».

Αξιωματούχοι επέκριναν παρόμοιες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της πολιτείας Βιτώρια, Μελβούρνη.

Το Σίδνεϊ αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, εν μέσω μιας αργής εμβολιαστικής εκστρατείας και της επίμονης παραβίασης των πολιτών της εντολής για παραμονή στο σπίτι. Ανάλυση του Guardian Australia διαπίστωσε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να υποχωρήσει το κύμα.

Να σημειωθεί ότι περίπου ο μισός από τον πληθυσμό 25 εκατ. της Αυστραλίας βρίσκεται σε καθεστώς lockdown σε πολλές πόλεις και πολιτείες, με τους πολίτες να εξοργίζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει εμβολιάσει πλήρως λιγότερο από το 13% του πληθυσμού από τότε που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε άλλα 141 περιστατικά την Κυριακή και δύο θανάτους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. «Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτή είναι μια ασθένεια που πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους, να το σκεφτεί ξανά», είπε η Μπερετζικλιάν.

Οι εικόνες της Αυστραλίας αντικατοπτρίστηκαν επίσης σε όλη την Ευρώπη καθώς οι πολίτες στράφηκαν εναντίον των μέτρων του Covid-19 και των κυβερνητικών περιορισμών.

Πορείες κατά του εμβολιασμού στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού εναντίον ορισμένων διαδηλωτών,αφού περίπου 160.000 βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ενάντια στο υγειονομικό πιστοποιητικό του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που θα περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση σε εστιατόρια και δημόσιους χώρους για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία, ελευθερία» και έφεραν πλακάτ με τις φράσεις «Μακρόν, τύραννος», «Οι Big Pharma περιορίζουν την ελευθερία» ή «Όχι στην υπερψήφιση της ντροπής».

Παρόμοιες διαδηλώσεις, προσελκύοντας πάνω από 110.000 άτομα σε 130 τοποθεσίες, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η νομοθεσία που εξετάζεται θα καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για ορισμένα επαγγέλματα, ενώ το αμφιλεγόμενο υγειονομικό πιστοποιητικό θα περιορίσει σοβαρά την κοινωνική ζωή από τα τέλη Ιουλίου.

Παρόλα αυτά υπήρχαν ενδείξεις ότι τα αυστηρότερα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουλίου, έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: μέχρι την Παρασκευή είχε εμβολιαστεί πλήρως το 48% του πληθυσμού καταγράφοντας αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τις 10 Ιουλίου.

Ενώ περισσότερο από τα τρία τέταρτα των Γάλλων υποστήριξαν τα μέτρα του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV στις 13 Ιουλίου, μια σημαντική μειονότητα που φροντίζει να ακούγεται, δεν το κάνει.

Στην Ιταλία, τέλος, διαδραματίστηκαν παρόμοιες εικόνες με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να διαδηλώσουν ενάντια στο «πράσινο πιστοποιητικό» που θα εξασφαλίζει την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian

To Top