Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης, Γιάννης Κόντης, «ανοίγει τα χαρτιά του» παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. Σ’ αυτήν αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του πρόταση, για την επόμενη μέρα των «κίτρινων». Το PRESSARIS βρίσκεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και θα σας μεταφέρει τα γεγονότα λεπτό προς λεπτό….
Το όραμα: «Ασχολήθηκα με τον Άρη έχοντας ένα όραμα που ακόμα έχω και το έχει και ο κόσμος. Να δω αυτή την ομάδα να διεκδικεί τίτλους. Από τους 1.500 οπαδούς που ήταν όταν ήρθα, φτάσαμε να έχει 25.000 σε κάθε αγώνα, 15.000 στις πρώτες προπονήσεις, να γίνεται παγκόσμια γνωστός με φιλικά διεθνή, να διαπρέπει στην Ευρώπη».
Έκανε μια μικρή αναδρομή: Δεν θέλω να αναλωθώ σε ένα άνθρωπο που έχει κάνει κακά πράγματα και τα γνωρίζω. Απλά θα πω κάποια που έχω ζήσει στον Άρη και διογκώνονται και πολλοί θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος δυνάστης του Άρη είμαι εγώ».
«Κληρονόμησε χρέη»: «Θα αρχίσω από το τέλος. Είναι απαράδεκτο για τον κόσμο κάποιοι να προσπαθούν να περάσουν ότι είχα μια ιδέα να φέρω χρήματα για να πάρω τον Άρη. Αυτοί ξέρουν στην πραγματικότητα ότι ο Άρης έχει ανάγκες που κληρονόμησε. Πολλοί λίγοι έχουν καταλάβει ότι η οικονομική κατάσταση του Άρη δεν προέκυψε τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν κληρονομείς μια ομάδα με 14 εκατ. ευρώ. χρέη είναι δύσκολο να έχεις μέλλον. Και εμείς που προσπαθούμε να φέρουμε χρήματα, φαινόμαστε σαν να θέλουμε να κλέψουμε τον Άρη. Αυτοί που κατηγορούν να φέρουν αυτοί χρήματα και όταν ρωτούνται για την επόμενη μέρα, λένε ότι ο κόσμος θα καλύψει τις τρύπες. Αυτοί που χρόνια κρυβόντουσαν πίσω από μένα, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καλές στιγμές και για τις κακές να φταίω εγώ. Και μόλις έφευγαν, έφταιγα εγώ για όλα».
Γιατί διάλεξε το Κλεάνθης Βικελίδης: «Είχα πει ότι με τη λήξη της φετινής χρονιάς ήθελα να πω κάποια πράγματα που με ενοχλούν για πολλά χρόνια. Σκέφτηκα πολύ πριν τα πω και βέβαια και για αυτή μου την απόφαση άκουσα βλακείες από κάποιους που έχουν πάντα να πουν κάτι, όπως γιατί διάλεξε την αίθουσα τύπου του Κλεάνθης Βικελίδης. Βλέπουμε το που έχει φτάσει το κόμπλεξ αυτών που θέλουν να καθοδηγούν τον κόσμο».
Για τη δική του επιθυμία για αλλαγή ρόλου: «Είπα να βγω μπροστά για να έρθουν κάποια χρήματα στην ομάδα. Να μπορεί να παίζει τελικούς και να τους κερδίζει, να μπορεί να κάνει σπουδαίες πορείες στην Ευρώπη όπως πέρσι.
Αλλά και η εμπλοκή η δική μου να είναι μεγαλύτερη και όχι σαν αυτή που υπήρχε, που ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση. Χρεωνόμουν μόνο όλα τα άσχημα. Είχαν τον Κόντη για ασπίδα, να τρώει όλη τη λάσπη, εδώ και εννιά χρόνια».
Για τους «παίκτες – εισπράκτορες»: «Υπήρχαν κάποιοι παίκτες – εισπράκτορες, που είχαν μηδαμινή προσφορά. Δεν θα έπαιρνα ποτέ Αντού, Οριόλ, Τόχα, παίκτες που ήταν αυστηρά… εισπράκτορες. Για παράδειγμα, ο Τόχα είχε ετήσιο συμβόλαιο 200.000 ευρώ, αλλά τώρα θα φύγει παίρνοντας 450-500 χιλιάδες. Να γιατί εγώ έκανα στους παίκτες μονοετή ή διετή συμβόλαια, για να μην επαναπαύονται, για να μην κοροϊδεύουν».
Για το «ετερόκλητο» γκρουπ παικτών: «Το φετινό γκρουπ των παικτών δεν ήταν το ιδανικό για την ομάδα. Ήταν ετερόκλητο. Εγώ πίστευα στους ‘λάτιν’, είναι μια σχολή που είναι αποδέκτες μιας γλώσσας και δεν χρειάζονται πολλές μεταφράσεις, έχουν την ίδια ποδοσφαιρική φιλοδοφία και αντίληψη. Και επιπλέον, όταν μπαίνουν στο γήπεδο, ξεχνάνε όλα τα προβλήματα. Γιατί ο Άρης δεν ήταν η μόνη ελληνική ομάδα που είχε τέτοια προβλήματα φέτος. Κι άλλες ομάδες είχαν τέτοιες δυσκολίες».
Για τους διακανονισμούς πληρωμών και την πρόταση μομφής της Κοινωνίας Μελών: «Οι διακανονισμοί στις πληρωμές δεν έγιναν γιατί δημιουργήθηκαν χρέη, αλλά γιατί έγινε μετακύλιση χρεών από προηγούμενες διοικήσεις. Με τη δεδομένη κατάσταση, θέλει πραγματικά κάποιος να αναλάβει ή θέλει να ρίξει φωτοβολίδα τύπου Πρωτοδικείου; Δεν μπορεί ούτε νομικά να υπάρξει διοίκηση Πρωτοδικείου, ούτε μπορεί ο κόσμος να χρεωθεί αυτά τα συσσωρευμένα χρέη.
Εγώ πηγαίνω και σπιτάκι μου, αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οριστικά και όχι προσωρινά, με μια διοίκηση Πρωτοδικείου. Και δεν θα μπορούσαν να μπαίνουν χρήματα, αν δεν υπήρχε μία διασφάλιση, μία συνέχεια στη διοίκηση.
Ας έρθουν αυτοί που λένε ό,τι λένε, να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών και να βάλουν τα χρήματά τους εδώ. Να το κάνουν επώνυμα και θα τους γράψει η ιστορία! Να μην ψάχνουν για δικαιολογίες σε ένα – δύο μήνες. Και οι παπαγάλοι θα είναι υπεύθυνοι, όχι μόνο αυτοί».
Για την πιθανή ματαίωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου: «Σκέφτηκα να την ακυρώσω την συνέντευξη Τύπου, αλλά θα ήταν ανακόλουθο, γι’ αυτό δεν την ακύρωσα. Ήθελα να αποφύγω να την κάνουμε… ροντέο. Προτιμώ να φαίνεται ότι εγώ βρίσκομαι σε μειονεκτική θέση και αμύνομαι. Περισσότερα στη γενική συνέλευση θα πούμε».
Για την πρότασή του: «Θα πω ποια ήταν η πρότασή μου στη γενική συνέλευση. Αν δω κάποιους που έχουν πρόταση, θα είμαι μαζί τους. Μια πρόταση ολοκληρωμένη. Δεν ήμουν πλήρως ενημερωμένος για το τι πρέπει να εισπράξει κάθε ποδοσφαιριστής. Είχα απόκλιση σε αυτά που πίστευα. Είναι λογιστικά θέματα που γνωρίζει καλύτερα ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος. Τώρα έχω εμβαθύνει περισσότερο και διαπίστωσα ότι πρέπει να μπουν χρήματα. Η προσπάθεια ήταν για εισροή χρημάτων, κεφαλαίων. Στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο. Στο ποδόσφαιρο μέσα από διαδικασίες, είναι πολύ ενδιαφέρον, για εταιρείες, για fund επενδύσεων… Υπάρχει εταιρεία που αγοράζει παίκτες και έχει τον τρόπο με άλλες ομάδες να αποκτά υπεραξία από τους ποδοσφαιριστές… Μη νομίζετε ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος που θα χάσει τα χρήματά του όποιος τα βάλει. Υπάρχει το παράδειγμα της Πόρτο που έχει πάρει 50 ποδοσφαιριστές με αυτόν τον τρόπο».
Για την σημασία ενός υψηλού μπάτζετ, που φέρνει όραμα: «Ακούω πολλά για τη γενική συνέλευση του 2009, λένε για «φωτοβολίδα». Δεν ήταν «φωτοβολίδα», γιατί ο κόσμος είδε όραμα και πήρε 12.000 εισιτήρια διαρκείας εκείνη τη χρονιά. Ο κόσμος πρέπει να έχει όραμα. Το 2009 ο Αμπρέου στοίχισε 180.000 ευρώ, αλλά τα περισσότερα τα έφερε πίσω, τα έβγαλε από φανέλες και εισιτήρια διαρκείας. Και ο Γκρασιάν μπορεί να αποδείχθηκε αποτυχημένη μεταγραφή αγωνιστικά, αλλά δεν ήταν αποτυχημένη σαν ιδέα. Όλη εκείνη η χρονιά έβγαλε μία αύρα καλή για τον Άρη. Εκείνη η χρονιά έφερε κέρδη και μετά η ομάδα μεγάλωσε το μπάτζετ, θέτοντας υψηλότερους στόχους.
Αν κάνεις χαμηλό μπάτζετ, πρέπει να πεις στον κόσμο ότι θα παλέψεις για μια θέση από πλέι οφ μέχρι την σωτηρία. Ότι μπορεί να παλέψεις για τον υποβιβασμό. Πλέον δεν παίζει η φανέλα και το βλέπουμε».
Για τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά μια σωστής διοίκησης: «Για να έρθει η επιτυχία χρειάζεται μια διοίκηση με ικανή στελέχωση, που δεν θα δείχνει αναβλητικότητα στις αποφάσεις της και που δεν μπαίνει σε δύσκολη θέση επειδή ο Κόντης φαίνεται ότι κάνει τις μεταγραφές. Γι’ αυτό βγαίνω μπροστά, πλάι τους. Και φυσικά, χρειάζεται να υπάρχει μια καλή ομάδα, με παίκτες που θα αγαπάνε τη φανέλα, σε μια ομάδα που θα έχει οικονομικό μέλλον».
Σε νέα τοποθέτησή του για τη διοίκηση Πρωτοδικείου: «Εγκληματεί όποιος μιλάει για διοίκηση Πρωτοδικείου. Θέλει να διαλύσει την ομάδα. Είναι το τυράκι, για να πιαστεί στη φάκα ο Άρης».
Για τον Λάμπρο Σκόρδα: «Όλα τα ψέματα που έλεγε για μένα, δεν ήρθε να τα υποστηρίξει στο δικαστήριο όπου ήταν κατηγορούμενος. Οι άντρες που έχουν παντελόνια δεν λένε ότι η γυναίκα μου κάνει μεταγραφές, αλλά όταν καλούνται στο δικαστήριο στέλνουν μόνο το δικηγόρο τους».
Για τις απαιτήσεις κάθε προπονητή, που πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας και όχι αντίστροφα: «Δεν θα πω ότι δεν υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ μας. Δεν δέχομαι έναν προπονητή να μου φέρνει έναν παίκτη, μετά ένα μήνα να μου λέει διώξτον και η διοίκηση να συμφωνεί και να τον διώχνει. Αυτά είναι τα λάθη τα μεγάλα και μπορεί να γίνει μόνο με ποδοσφαιριστές που έχουν μονοετή ή διετή συμβόλαια. Όχι με παίκτες που τους… παντρεύεσαι για τέσσερα χρόνια. Και η επιτυχία ενός προπονητή είναι η διαχείριση του υπάρχοντος ρόστερ. Να δίνει κίνητρο και σ’ αυτούς που παίζουν και σ’ αυτούς που δεν παίζουν».
Για τα καπρίτσια του Μίχαλ Πρόμπιερζ, πάνω στο ίδιο θέμα: «Ήρθε ένας Πολωνός και είπε ‘διώξτε πέντε παίκτες’. Αν το είχαμε κάνει, ο Άρης θα έπεφτε Β’ Εθνική! Ο Καστίγιο μετά βοήθησε και πήραμε πολύτιμους βαθμούς, ο Ακόστα βοήθησε, ο Παπαστεριανός, ο Πρίττας… Το ‘διώξε παίκτες’ σημαίνει και ‘αποζημίωσέ τους’. Και μετά η διοίκηση προσπαθεί να μπαλώσει τρύπες, ικανοποιώντας επιθυμίες του επόμενου προπονητή και πάει λέγοντας. Αν είσαι ομάδα που έχει χρήματα σαν τον Ολυμπιακό, μπορεί και κάνεις τριετή συμβόλαια. Διαφορετικά, τον… παντρεύεσαι τον παίκτη και δέχεσαι εκβιασμούς.
Και επειδή το μονοετές συμβόλαιο κάποιοι το ερμηνεύουν ως… να φέρεις καραβιές παικτών για άλλους λόγους, έχω να πω το εξής: Ο μάνατζερ του κάθε παίκτη θα εισπράξει το 10% του συμβολαίου κάθε χρόνο, είτε μιλάμε για μονοετή είτε για πολυετή συμβόλαια».
Για την ανάγκη να έχει ένας μόνο άνθρωπος την ευθύνη του αγωνιστικού σχεδιασμού: «Δεν μπορούν τα δ. σ. να κάνουν ομάδα. Ένας άνθρωπος πρέπει να εγκρίνει την επιλογή των παικτών, τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Και το δ. σ. να έχει τον οικονομικό σχεδιασμό. Κι εγώ, όταν έκανα τον αγωνιστικό σχεδιασμό, δεν ήμουν μόνος μου όταν έφερα το Χαβίτο, για παράδειγμα. Είχα συνεργάτες όπως ο Φερέρ, ο Μαζίνιο κλπ., αλλά την τελική επιλογή την έκανα εγώ και ένας την ενέκρινε, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ.
Και οι παίκτες που προτείνονται και επιλέγονται, δεν προκύπτουν από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτή την στιγμή, έχω περισσότερους από 40 μικρούς παίκτες σε Ισπανία και Πορτογαλία, τους οποίους παρακολουθούμε πάνω από ένα χρόνο μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών».
Για τον ρόλο που θέλει να έχει στην ομάδα: «Ο ρόλος ο οποίος κακώς δεν είχα αυτός που θα έχει την πλήρη ευθύνη και οργάνωση στο αγωνιστικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή ο Άρης είναι ανοχύρωτη πόλη. Εγώ τότε ήθελα να έχω ένα άτομο που δεν έχει σχέση με την ντόπια αγορά για πολλούς λόγους. Αυτό το πανηγύρι που είδα φέτος να πλησιάζουν παίκτες μας και να τους λένε να κάνουν προσφυγή, με έχει κάνει έξαλλο. Αυτό με τον κ. Φερέρ δεν έγινε. Και υπήρξαν προσφυγές εκείνη την εποχή, αλλά τα συμβόλαια ήταν χαμηλά. Άκουσα επίσης για τον Αμορόζο ότι εγώ τον πρότεινα έρθει αλλά δεν αποφάσισα να έρθει. Αυτός που αποφασίζει έχει το στυλό και τα χαρτιά και ξέρει αν θα του βγει”.
Για την παρανόηση περί ρήτρας εμπιστευτικότητας: «Ρήτρα εμπιστευτικότητας ύψους 1 εκατ. ευρώ υπήρχε μόνο στην πρόταση ενός Βραζιλιάνου μάνατζερ, την οποία μας την είχε φέρει ο Αντόνιο Καλθάδο. Στη δική μας υπόθεση, δεν υπήρχε ρήτρα εμπιστευτικότητας, υπήρχε απλά η πρόθεση των ανθρώπων της εταιρείας να μην ακουστεί κάτι. Αν έβλεπε ο κόσμος ότι έρχεται μια εταιρεία με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όλοι θα έτρεχαν πάνω τους να πάρουν χρήματα, η εφορία θα τα ήθελε όλα μπροστά, οι παίκτες θα ζητούσαν να πάρουν μαζεμένες δόσεις.
Ποια είναι η εταιρεία; Είναι η Isola, που έκανε τα ψυγεία! Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα…»
Για όσα ακούγονται περί πρότασης μομφής, που αποθαρρύνει κάθε πιθανό επενδυτή: «Ξαναείπα ότι εγώ δεν είμαι στο δ. σ., μπορώ αύριο κιόλας να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω. Ποια είναι αυτή η πρόταση μομφής; Να ξέρουν κάποιοι, ότι αν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει χρήματα, γιατί σε τρεις μήνες μπορεί πάλι να προκύψει θέμα πρότασης μομφής και άρσης της εμπιστοσύνης. Ακούγονται πράγματα που με ενοχλούν. Με το… ‘πάμε παιδιά’ και τη διοίκηση Πρωτοδικείου, δεν δίνεται καμία λύση. Χρειάζεται πρόταση σοβαρή, υπεύθυνη, που θα εγγυηθεί μια συνέχεια στην χρηματοδότηση».
Για το πώς παρέλαβε τον Άρη και πώς εξελίχθηκε αυτός: «Παλιότερα ο Άρης ήταν 11ος, 12ος… Το όραμα του Άρη τελείωσε στο μπαράζ του Βόλου. Μετά, δεν είχε τίποτα. Έπεσε η ομάδα δύο φορές στη Β’ Εθνική, μετά όμως πήρε τα πάνω της και πέτυχε όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια. Είχε 8.000 κόσμο στο Μάντσεστερ και 30.000 στην Αθήνα, ρεκόρ που δεν θα καταρριφθεί ποτέ, αλλά δεν μπόρεσε στις λεπτομέρειες να γίνει η διαφορά και να πάρει τον τίτλο. Για άλλη μια λεπτομέρεια δεν βγήκε πέρσι στην Ευρώπη και έχασε έσοδα τουλάχιστον 1-2 εκατ. ευρώ που θα έκαναν φέτος τη διαφορά».
Για την Κοινωνία Μελών Άρη και το ρόλο της: «Πιστεύω ότι η Κοινωνία Μελών έπεσε θύμα της εν γένει απαξίωσης του προϊόντος. Κάποιοι την απαξίωσαν σκόπιμα, από πίσω. Με το χέρι στην καρδιά, η Κοινωνία Μελών δεν μπορεί να συντηρήσει από μόνη της την ομάδα, με την σημερινή της μορφή, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί βασικό συντελεστή. Να λέμε την αλήθεια, όχι μόνο να χαϊδεύουμε αυτιά…».
Για το πώς θα ήθελε τη «δική του» ομάδα: «Ο Άρης που θα ήθελα, θα είναι μια ομάδα που θα έχει προσανατολισμό, θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά πλαίσια και το κυριότερο, θα είναι θωρακισμένη απέναντι στους εξωτερικούς αντιπάλους».
Για το δικό του παράπονο, για τον μέχρι τώρα ρόλο του στην ΠΑΕ, επανέλαβε στον επίλογο: «Δέχομαι να χρεώνομαι τα πάντα, αρκεί να έχω εγώ τις επιλογές στα πάντα, πράγμα που δεν συνέβαινε. Και φυσικά, να καταλήγουν όλα σ’ εμένα. Δεν είναι απλώς τρελό, είναι απαράδεκτο να πιστώνεται την καλή περσινή ευρωπαϊκή πορεία ο προπονητής της ομάδας, αλλά την ίδια στιγμή να χρεώνομαι εγώ την κακή εγχώρια πορεία της».