Την αθέατη πλευρά της συμφωνίας με την Τρόικα, την οποία πανηγυρικά ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φωτίζει το κοινό ανακοινωθέν των δανειστών μας που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.
Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (srtaff level agreement) αποκαλύπτει τις υποχωρήσεις στις οποίες εξαναγκάστηκε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η μαραθώνια διαπραγμάτευση με την Τρόικα και οποίες βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος από τη δέσμευση του πρωθυπουργού, για την μη επιβολή νέων μέτρων. Όπως προκύπτει, η αρχική συμφωνία προβλέπει την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, αλλά και άλλων μέτρων που σχεδιάζονται αλλά δεν κατανομάζονται, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2014 και το 2015. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί εάν κριθεί αναγκαίο να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και το 2015. Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση για τις τράπεζες, καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έλαβαν υπόψιν τους τα stress tests που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. Παρά ταύτα η Τρόικα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που αποτυπώνεται στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Για το μέτωπο των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων η Τρόικα, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Επιβεβαιώνει ότι η η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου. Επιπροσθέτως θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και τέλος, να μειώσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους.
Για τη δημόσια διοίκηση επισημαίνεται ότι παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό.
Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων η Τρόικα εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν ωστόσο η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τις υλοποιήσει σταδιακά εντός του 2014.
Για την αγορά ενέργειας η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει το σπάσιμο της ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , θα πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, οι αρχές συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων. Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμφωνήθηκε να ενταθούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας με επέκταση κυρίως των προγραμμάτων πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ . Για τις τράπεζες η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν υγιή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένα. Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Τρόικα επιμένει ότι, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν κίνδυνοι οι κεφαλαικές ανάκγες των τραπεζών να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις που αποτυπώθηκαν στα stress tests που πραγματοποίησε η ΤτΕ. Ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγή: thetoc.gr