O αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο 48ωρο θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η χώρα από τις 7 Ιανουαρίου προχώρησε στην πρώτη φάση μερικού ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με την έναρξη μαθημάτων στο δημοτικό και τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να αναβληθεί το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο αν σήμερα και αύριο τα κρούσματα ανέλθουν σε τετραψήφιο αριθμό.
Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, όπου τόνισε ότι «ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Αν υπάρξει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, το λιανεμπόριο θα επανέλθει στο click away και θα μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Ακόμα και αν παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια -αν και ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί- τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Ένα τρίτο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, μετά την αδυναμία της AstraZeneca να παραδώσει στην Ευρώπη τις παρτίδες των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί, μοιάζει με εφιαλτικό σενάριο. Μια ασφυξία στο Σύστημα Υγείας είναι ένα ενδεχόμενο που ξορκίζουν στην κυβέρνηση και εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να δράσουν προληπτικά, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν για την οικονομία από ένα πιο αυστηρό lockdown.
Το θετικό είναι ότι η χώρα κατάφερε χθες να δανειστεί, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8% που αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας. Άρα υπάρχουν τα περιθώρια για στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία και το επόμενο κρίσιμο δίμηνο.
Ένα δεύτερο θετικό σημείο είναι ότι δικαιώνεται η εμβολιαστική στρατηγική και η απόφαση να φυλάσσεται η δεύτερη δόση. Έτσι, παρά τις καθυστερήσεις σε παραδόσεις, έχει εξασφαλιστεί ότι όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση θα έχουν διαθέσιμη και τη δεύτερη στον κατάλληλο χρόνο. Επίσης, χθες ξεπεράστηκε ο στόχος για 200.000 εμβολιασμούς έως το τέλος Ιανουαρίου και νέος στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλέον οι 250.000 εμβολιασμοί.
Πηγή: iefimerida.gr