Συζητήσεις για διαφορετικού τύπου μέτρα πυροδοτεί το γεγονός ότι το lockdown δεν αποδίδει όσο ανέμεναν οι ειδικοί, με μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εισηγούνται την επανεξέταση του μείγματος περιορισμών που βρίσκεται σε ισχύ.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, ωστόσο είναι καλύτερη σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε υπερβεί τους 600. Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εκ των 400 διασωληνωμένων, ενώ η κατάσταση είναι καλύτερη στην υπόλοιπη χώρα.
Ως προς το γιατί το lockdown δεν αποδίδει όσο αναμενόταν, είπε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι, με τους πολίτες –λόγω δικαιολογημένης κόπωσης- να αναζητούν τεχνάσματα για να αποφύγουν τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μείγμα μέτρων, το οποίο θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.
Πάντως, ο ίδιος τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για το λιανεμπόριο, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει συνωστισμό, ενώ πρότεινε επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο click in shop. Συνέστησε δε λίγη υπομονή ακόμη, προβλέποντας ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα πλησιάσει η επιστροφή στην κανονικότητα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων και η επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. Όπως τόνισε –μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό- μετά τις 15 Μαρτίου δεν γίνεται να συνεχιστεί το lockdown.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες. Ως προς τις ΜΕΘ Covid στην Αττική, είπε ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρχε 93% κάλυψη, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την κρίση της, περάσαμε το πικ της πανδημίας.
Όλες οι εφεδρείες στη «μάχη» της Αττικής
Σημειώνεται πως στο ύψιστο σημείο συναγερμού για την αντιμετώπιση της «επίθεσης» που δέχεται η Αττική από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Ο αριθμός των κλινών εντατικής που δεσμεύονται για τα βαριά περιστατικά της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού αυξάνεται καθημερινά. Χθες το μεσημέρι, οι κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν περίπου 300 –από 250 πριν από δέκα ημέρες– και αναμένεται να αυξηθούν στις 340 έως το τέλος της εβδομάδας.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι οριακή. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, «το σύστημα αυτή τη στιγμή ζορίζεται από λίγο έως πολύ, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο».
1.176 τα νέα κρούσματα
Στο υψηλό επίπεδο των 1.176 παρέμειναν το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον στους 406, ενώ άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 400, κάτι που αποτυπώνει και την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Νέο «ορόσημο» η Καθαρά Δευτέρα
Με αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται νέα παράταση του lockdown, πιθανώς έως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της χρονικής επέκτασης για δύο εβδομάδες, «έδειξε», άλλωστε και ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, δίνοντας, παράλληλα σήμα (μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου) προς σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.