Η νομική σύμβουλος, Πέννυ Κονιτσιώτη, μίλησε για την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και έναν χρόνο στο θέμα της εκκαθάρισης της ΠΑΕ Άρης και τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους.
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε στο Αθλητικό Μετρόπολις:
«Έχω μιλήσει επανειλημμένως στο παρελθόν για τις εκκαθαρίσεις. Με τον Άρη υπάρχει το περίεργο, από νομικής άποψης, γεγονός. Υπάρχει μια μοναδική δημοσίευση στο ΦΕΚ, πρόσκλησης για γενική συνέλευση στις 31/12/2014, για τη λύση και εκκαθάριση της ΠΑΕ. Έκτοτε δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα. Είναι γενικά αντιληπτή η καθυστέρηση στα θέματα του Άρη για το πώς θα κινηθεί σε εταιρικό επίπεδο, για το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει τη λύση της ΠΑΕ, θα συστήσει ή δε θα συστήσει νέα ΠΑΕ. Αυτό έχει φέρει τα πράγματα σε αυτό το σημείο και σήμερα (7/1) συζητάμε για την εκκαθάριση του Άρη».
Για το αν αυτή η καθυστέρηση γεννά απορίες ή συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά αν λάβουμε υπόψη την τελευταία περίπτωση της ΑΕΚ, αυτή κινήθηκε πιο γρήγορα. Η ΑΕΚ δημοσίευσε τον Μάιο του 2014 τον τερματισμό της εταιρίας, λόγω λύσης και εκκαθάρισης και διαγραφή από τα μητρώα της και τον Ιούλιο του ίδιου έτους δημοσιεύεται στο ΦΕΚ το πρώτο καταστατικό της νέας πλέον ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσα σε μόλις δύο μήνες. Με τον Άρη ακόμα περιμένουμε να δούμε τι έγινε με εκείνη τη γ.σ. της 31/12/2014, τι αποφάσεις πάρθηκαν σε νομικό επίπεδο. Παρακολουθώντας τι συμβαίνει, υπάρχει μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα των αποφάσεων του Άρη».
Για το αν υπάρχουν εμπόδια στην παρουσία του Άρη στη Football League: «Από την στιγμή που δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έναντι τρίτων, έναντι των πάντων, ότι υπάρχει λύση και εκκαθάριση του Άρη, πώς θα συσταθεί νέα ΠΑΕ, αφού υπάρχει ήδη συστημένη που λειτουργεί, τυπικά; Για να μιλάμε για νέα ΠΑΕ πρέπει να τρέχει ήδη η λύση και εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ».
Για το τι πρέπει να γίνει: «Υπάρχουν δύο απόψεις. Για μπορέσει να συμμετάσχει μια νέα ΠΑΕ, ουσιαστικά η προηγούμενη με άλλο ΑΦΜ, άλλη επωνυμία κ.τ.λ., η μία λέει πρέπει να έχει τερματιστεί η εκκαθάριση της παλιάς ΠΑΕ.
Η άλλη, την οποία ενστερνίζομαι, είναι ότι εφόσον τρέχει η εκκαθάριση και επειδή έχουμε παρατηρήσει στα νομικά χρονικά ότι μια εκκαθάριση να διαρκεί στο διηνεκές, δηλαδή να μην ολοκληρωθεί ποτέ και να μην γίνει η διαγραφή της εταιρίας από τα μητρώα, μπορεί, εφόσον τρέχει η διαδικασία, να συσταθεί μια νέα ΠΑΕ με άλλη επωνυμία».
Για το ποιος μπορεί ν αποφασίσει για αυτό το ζήτημα: «Θα έχει θέμα η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η ΕΠΟ για Football League και Κύπελλο ή η Superleague όταν έρθει εκεί, και η ΕΕΑ που ελέγχει πάντα την νομιμότητα της λειτουργίας μιας νέας ΠΑΕ και την συμμετοχή των μετόχων και διοικούντων σ’ αυτήν. Τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για διάφορες μεταξύ διαδίκων οικονομικής ή άλλης φύσης. Δεν είναι αθλητικοί φορείς».
Για το αν αυτή η διαδικασία έχει υψηλό οικονομικό κόστος: «Υπάρχει ένα κόστος. Διορίζεται κάποιος εκκαθαριστής, που κάνει τη διαχείριση των θεμάτων της εταιρίας κατ’ αυτό το στάδιο, ανάλογα και τις απαιτήσεις που έχει η εταιρία. Δε θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, αυτό το κάνουν οι ορκωτοί λογιστές. Πάντως δεν μπορεί να είναι κάτω από 50.000 ευρώ. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να σκεφτώ».
Για το αν η ΑΕΚ είχε κάποιο ακίνητο στα περιουσιακά της στοιχεία και αν αυτό κάνει ευκολότερη τη διαδικασία: «Όχι. Θα μπορούσαμε ένα πούμε πως θα ήταν πιο εύκολη η διαδικασία. Βέβαια, μπορεί να μην υπάρχει ακίνητο αλλά λόγω δικαστικών παρεμβολών από άτομα που έχουν απαιτήσεις από την εταιρία, να εμποδιστεί η εκκαθάριση και η διαγραφή της εταιρίας από τα μητρώα. Για εμένα, το πρόβλημα είναι πως δεν έχει καταλήξει ο ενεργός κόσμος του Άρη, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε διοικητικό επίπεδο, ποιος θα ηγείται. Νομίζω ότι εκεί είναι η ουσία της υπόθεσης».