«Δεν είναι το VAR που παίρνει την τελική απόφαση, όπως με την τεχνολογία-γραμμής για το γκολ. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να πάρει την τελική απόφαση».
Αυτό, μεταξύ άλλων επισήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα,, σε συνέντευξή του στο ESPN, την οποία δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Ο 60χρονος Ιταλός πρώην διαιτητής, συμμετείχε πρόσφατα στο διαδικτυακό συνέδριο World Football Summit (WFS), όπου συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τον ρόλο της τεχνολογίας, τη βοήθεια των διαιτητών και στην ανάπτυξη και τη χρήση του VAR.
«Κανείς δεν νοιάζεται για τη λανθασμένη απόφαση που έχει ληφθεί στον αγωνιστικό χώρο στην διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία διορθώθηκε από το VAR Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που μετράει είναι η τελική απόφαση. Εάν η τελική απόφαση είναι σωστή, θα έλεγα… Βέβαια οι άνθρωποι σαν κι εμένα, που ασχολούνται με τον διαιτητή, σίγουρα ενδιαφερόμαστε για τη λανθασμένη απόφαση που έλαβε αρχικά ο διαιτητής στο γήπεδο, γιατί πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητά του, πρέπει να τον βοηθήσουμε να βρεθεί σε κατάσταση για να πάρουμε μια σωστή απόφαση. Βασικά, αυτή είναι η δραστηριότητά μας, αυτή είναι η δουλειά μας. Όμως, από την άποψη του αποτελέσματος, εάν η λανθασμένη απόφαση διορθωθεί από το VAR, στο τέλος της ημέρας, λαμβάνεται μια σωστή απόφαση, ώστε κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν θυμάται, ενώ μια λανθασμένη απόφαση που ελήφθη σε έναν σημαντικό αγώνα, μπορεί πραγματικά να σκοτώσει την καριέρα του διαιτητή. Επομένως, θα πω για μία ακόμα φορά ότι είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, που είναι πολύ σημαντικό για τους διαιτητές», τόνισε ο Κολίνα.
«Το VAR έχει σχεδιαστεί για να έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των πιθανών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι η αξιολόγηση, επειδή δεν είναι η τεχνολογία που προσφέρει την τελική απάντηση, όπως συμβαίνει με την τεχνολογία-γραμμής για το γκολ. Είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να πάρει την τελική απόφαση. Βασικά λοιπόν, στο τέλος υπάρχει ο άνθρωπος και όπως γνωρίζετε, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ανθρώπινα όντα δεν είναι τέλεια. Τα λάθη αποτελούν μέρος του ανθρώπου. Η FIFA έχει το καθήκον να υποστηρίζει τις ομοσπονδίες στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα με διαιτησία, συμπεριλαμβανομένου του VAR. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε συνεπή αξιολόγηση, να έχουμε ομοιομορφία, να έχουμε συνεπείς αποφάσεις από το VAR» πρόσθεσε ο Ιταλός.
«Η τεχνολογία-γραμμής για το γκολ είναι μια ευκολότερη άσκηση σε σύγκριση με αυτή του οφσάιντ, επειδή έχετε μια γραμμή. Όμως εάν έχεις μερικές κάμερες που καλύπτουν διαφορετικές γωνίες, οι κάμερες στέκονται σε αυτήν τη θέση. Το οφσάιντ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί παντού σε απόσταση περίπου 55-60 μέτρων από τη περιοχή, οπότε είναι πολύ πιο περίπλοκο να έχουμε το ίδιο είδος προσέγγισης που είχε η τεχνολογία-γραμμής για το γκολ. Μπορώ να σας πω ότι η FIFA διαθέτει Τμήμα Καινοτομίας Τεχνολογίας που μελετά πώς μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία, σε συνεργασία με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει απαντήσεις, όχι μόνο που σχετίζονται με τις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά, γενικά, τεχνολογία και ποδόσφαιρο. Το VAR για να πω ότι είναι μόλις πέντε ετών, είναι ένα νεαρό αγόρι που μαθαίνει και που σίγουρα θα βελτιωθεί» κατέληξε ο Κολίνα.