Κασίγιας: «Ο Μοράτα δεν είναι πια παιδί, έχει ευθύνη να μεταδίδει ηρεμία»

Ο αρχηγός της χρυσής γενιάς της εθνικής Ισπανίας μεταξύ 2008 και 2012 Ίκερ Κασίγιας μίλησε για τις ομοιότητες μεταξύ αυτής της ομάδας και της τρέχουσας που θα αγωνιστεί για το τέταρτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της χώρας.

Το να σηκώσεις ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι κάτι που λίγοι μπορούν να πραγματοποιήσουν, το να το κάνεις δύο φορές είναι κάτι που έχει κάνει μόνο ένας άνθρωπος.

Ο Ίκερ Κασίγιας είναι ένας θρύλος του ισπανικού ποδοσφαίρου επειδή πέτυχε το 2008 και το 2012 αυτό που κανείς δεν έχει καταφέρει ξανά μέχρι σήμερα, αλλά και για εκείνο το… σώσιμο στη Νότια Αφρική που άξιζε όσο το γκολ του Ινιέστα. Ένας πρωταγωνιστής που εμφανίστηκε στο ‘El Partidazo’ του COPE όπου συνέκρινε τις δύο γενιές της La Roja και μίλησε για τον Γιαμάλ καθώς και για την πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Αλβάρο Μοράτα.

Ο Κασίγιας είναι ξεκάθαρος αυτό που έζησε, είναι «αδύνατον» να το επαναλάβει: «Αυτό που ζήσαμε το 2008 ήταν κάτι υπέροχο. Είναι διαφορετικό. Είχα την ευκαιρία να το ζήσω από πρώτο χέρι, είναι μια ταινία που ξέρεις πώς γίνεται αρχίζει και πώς τελειώνει και ας ελπίσουμε ότι το τέλος θα είναι το ίδιο και ότι θα κατακτήσουμε το τέταρτο Euro .. είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή και είναι ωραίο να τη θυμόμαστε», υποστηρίζει.

Μια χρυσή γενιά που άρχισε να διαμορφώνεται στο Euro 2008 και, μετά από εκείνα τα πέναλτι εναντίον της Ιταλίας, στον τελικό με τη Γερμανία: «Δεν κοιμήθηκα την προηγούμενη μέρα. Ήμουν πολύ νευρικός. Κοιμήθηκα για περίπου τέσσερις ή πέντε ώρες, καθώς το παιχνίδι πλησίαζε, τόσο πιο νευρικός γινόμουν και το μόνο που ήθελα ήταν να ακούσω το εναρκτήριο σφύριγμα για να αφήσω στην άκρη την ένταση και την ταλαιπωρία γιατί έπαιζες έναν τελικό του Euro. Ήταν δύσκολες στιγμές ειδικά σε ψυχολογικό επίπεδο».

Από την Ιταλία το 2008 στη Γερμανία το 2024

«Αν δεν είχαμε καταφέρει να περάσουμε απέναντι στην Ιταλία στα πέναλτι εκείνη την ημέρα, όλα όσα ακολούθησαν δεν θα είχαν συμβεί. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι εκείνη η μέρα σημάδεψε όλα όσα ακολούθησαν, ότι η ομάδα μεγάλωσε και ότι η ομάδα προχώρησε παραπέρα.»

Το συνέκρινε με αυτό που βίωσαν οι παίκτες της Ισπανίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: «Ήταν όπως τώρα με εκείνο το ματς με τη Γερμανία. Εκείνο το σημείο καμπής για τα παιδιά που πίστευαν ότι ήταν φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Έχοντας κερδίσει δύο βαριά ονόματα όπως η Γερμανία και η Γαλλία… τώρα ξεκινάμε ως φαβορί για την κατάκτηση του τελικού, είναι πραγματικότητα».

Ενώ για το «τώρα» και τον προσεχή τελικό τόνισε: «Τώρα πρέπει απλώς να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα με τον τελικό αυτή την Κυριακή. Από ό,τι μπορούμε να δούμε και να αναπνεύσουμε, υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα, καλές σχέσεις μεταξύ των συμπαικτών και αυτό είναι καλό για την ομάδα που σε κάνει να πλουτίζεις και να φτάσεις εκεί που έχεις φτάσει: να ενθουσιάζεις μια ολόκληρη χώρα».

Για το νεαρό αστέρι της ομάδας Λαμίν Γιαμάλ

«Μια απόλαυση. Όλοι εμείς που έχουμε υπάρξει ποδοσφαιριστές ζηλεύουμε τη συμμετοχή του Λαμίν, τόσο νέος, τόσο προετοιμασμένος, με τέτοια κομψότητα και τόση αυτοκυριαρχία, δεν είναι εύκολο. Ελπίζουμε να τον έχουμε στις τάξεις μας για πολύ καιρό, αν και τελικά δεν μπορείς να μιλάς πολύ μέχρι να κερδίσεις, αυτό που σε κάνει να ανεβάζεις τον πήχη είναι ότι κερδίζεις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ας ελπίσουμε ότι τα νεότερα παιδιά θα μπορέσουν να απολαύσουν αυτή τη γενιά».

Το μήνυμα στον Αλβάρο Μοράτα

«Θα πρέπει να τα αγνοήσει όλα. Είναι έμπειρος, είναι ο αρχηγός και δεν είναι πια το παιδί που ήρθε στην πρώτη ομάδα και έπρεπε να τον ξυπνήσουμε λίγο γιατί μερικές φορές αποκοιμιόταν. Έχει αυτή την ευθύνη να μεταδίδει ηρεμία και πρέπει να είναι πάνω από όλα αυτά. Είναι σε μια ομάδα όπου πρέπει να μεταδώσει αυτές τις αξίες στους νεότερους παίκτες και αν στο τέλος είναι ακόμα εκεί μετά από τόσο καιρό είναι επειδή έχει κάνει κάτι σωστό, πρέπει να του δώσουμε και εμείς την αξία που του αξίζει».

Αν είσαι νεότερος, φυσικά και σε επηρεάζει [σ.σ. η κριτική], αλλά όσο μεγαλώνεις αφήνεις στην άκρη όλα αυτά τα σχόλια που μπορούν να σε βλάψουν. Τα κάνεις ασπίδα προστασίας και αυτός που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο είναι οι γύρω σου».

To Top