«Μία μικρή διακοπή αυτή την περίοδο θεωρητικά θα εξυπηρετούσε τις ομάδες που ήταν “φορτωμένες” με παιχνίδια και όχι αυτές που ήθελαν να έχουν αγωνιστικό ρυθμό, όμως το χρονικό διάστημα της αποχής από την αγωνιστική δραστηριότητα είναι τόσο μεγάλο που όταν επαναρχίσει η αγωνιστική δραστηριότητα όλοι θα βρίσκονται στο ίδιο σημείο», προσθέτει. Ο έμπειρος γυμναστής εξηγεί ακόμη ότι «στην παρούσα φάση οι ποδοσφαιριστές κάνουν συντήρηση για να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα από πλευράς φυσικής κατάστασης -σε δύναμη, αντοχή, ταχύτητα-, είναι όμως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομαδική προπόνηση, απουσιάζει το κομμάτι της τακτικής και της τεχνικής. Οι παίκτες δεν μπορούν να συντηρηθούν στο 100%».
Υπάρχει και ακόμα μία παράμετρος που σπεύδει να υπογραμμίσει ο 55χρονος γυμναστής. «Στην κατάσταση που βιώνουμε μετρά πολύ η τεχνολογία και η βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή που μπορούν να παρέχουν οι σύλλογοι στους ποδοσφαιριστές, αλλά το σημαντικότερο είναι η ατομική ευθύνη κάθε αθλητή. Το πόσο επαγγελματικά λειτουργεί στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι που μετρά και όχι τόσο οι ηλικίες των παικτών».
Ο Νίκος Καρύδας, εξάλλου, κάνει εκτίμηση για το πόσο χρόνο κανονικών προπονήσεων θα χρειαστούν οι ομάδες πριν δώσουν επίσημα παιχνίδια. «Αν υποθέσουμε ότι θα επιτραπεί να γίνουν παιχνίδια στα μέσα Μαΐου που σκέφτονται οι ομάδες, μιλάμε για ένα δίμηνο αποχής από την αγωνιστική δράση. Ας σκεφτούμε ότι το καλοκαίρι οι παίκτες κάθονται ένα μήνα πριν αρχίσουν προετοιμασία. Θα πρέπει μίνιμουμ ένα εικοσαήμερο να προπονούνται. Και πάλι υπάρχει ρίσκο για τραυματισμούς αν από την απραξία οι παίκτες θα μπουν σε αγώνες υψηλής έντασης. Κανονικά θα χρειάζονταν 4-5 εβδομάδες προπονήσεων. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν και άλλες παράμετροι, χορηγίες, τηλεοπτικά συμβόλαια κ.ά., είναι δύσκολο να δοθεί πολύς χρόνος και είναι αδύνατον να γίνει ένα κανονικό restart».
Εξάλλου, ο πολύπειρος γυμναστής αναλύει τη διακοπή και υπό το πρίσμα των συνεπειών που θα έχει η επιμήκυνση της σεζόν στη νέα αγωνιστική περίοδο. «Κάθε χρόνο η πλειονότητα των ομάδων αρχίζουν την προετοιμασία τους στα τέλη Ιουνίου. Αν φέτος παραταθεί η αγωνιστική περίοδος, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η περίοδος των διακοπών να είναι μικρή, περίπου δύο εβδομάδες, και μετά να αρχίσουν και πάλι προπονήσεις, προφανώς με διαφοροποιήσεις στα προγράμματα που θα ακολουθούνται».
Τέλος, ο Νίκος Καρύδας στέλνει το δικό του μήνυμα για το πώς ακριβώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές την περίοδο της διακοπής λόγω κορωνοϊού.
«Πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι σαν την περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού. Τώρα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπάμε σε αγώνες, οπότε πρέπει να γίνεται διαφορετική προπόνηση σε σχέση με το καλοκαίρι για να κρατάνε υψηλούς ρυθμούς. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και αυτό που συνιστώ είναι οι ποδοσφαιριστές να έχουν καθημερινή επαφή με τους γυμναστές και ανά εβδομάδα να αναπροσαρμόζονται οι οδηγίες που τους δίνονται, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη δική τους κατάσταση. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή στη διατροφή. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μειώσουν τους υδατάνθρακες που έπαιρναν όσο είχαν αγώνες, γιατί θα βρεθούν με παραπανίσια κιλά»…
Πηγή: Efsyn.gr