ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Κανένα πρόβλημα με το νερό της Θεσσαλονίκης”

Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή ποιοτικό και ποσοτικό πρόβλημα όσον αφορά την απρόσκοπτη υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι πράγματι εντοπίστηκε η ύπαρξη κηλίδων ελαιώδους μορφής στην επιφάνεια της Δ2 δεξαμενής του επιφανειακού νερού του Αλιάκμονα στις 10 Ιανουαρίου, αλλά αντιμετωπίστηκε.

Stoiximan.gr: Τα VirtualSports είναι ΕΔΩ με συνεχή δράση & πληθώρα αθλημάτων!

Τα παραπάνω αναφέρει η Voria.gr υπογραμμίζοντας ότι: “Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή, «Εντοπισμός Υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της πόλης της Θεσσαλονίκης», ο κ. Φάμελλος, αφού τόνισε ότι και ο ίδιος και η κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα, ανέφερε ότι πράγματι εντοπίστηκε η ύπαρξη κηλίδων, αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα διότι η ρύπανση εντοπίστηκε στην είσοδο του διυλιστήριου και η ΕΥΑΘ χρησιμοποίησε ως συμπληρωματική πηγή υδροδότησης τις πηγές της Αραβησσού και άλλες υδρογεωτρήσεις, ενώ αύξησε τον χρόνο παραμονής του νερού εντός της μονάδας διύλισης. Παράλληλα, όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, έγινε καθαρισμός της προσαγωγού διώρυγας, ενώ ακόμα και τα Σαββατοκύριακα αξιοποιήθηκε διπλή στελέχωση και των εργαστηρίων, για να υπάρχει ασφάλεια στο πόσιμο νερό.

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενημερώθηκαν άμεσα ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η αρμόδια Υπηρεσία Υγιεινής, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, ενώ με εντολή εισαγγελέα δημιουργήθηκαν μεικτά κλιμάκια από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και αρμόδιοι υπάλληλοι όλων αυτών των υπηρεσιών βγήκαν στο πεδίο και προχώρησαν μαζί με στελέχη της ΕΥΑΘ για να εντοπίσουν την προέλευση και να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κομβικά σημεία. Παράλληλα, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του οργανώθηκε κλιμάκιο αποτελούμενο από τα διευθυντικά στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ και Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον.

Στη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον δημόσιο χαρακτήρα του ως κοινωνικού αγαθού: «Πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο διαχωρίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 51% της ΕΥΑΘ και πέρασε πλέον στο Υπερταμείο, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας και να μην υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικοποίησης ή πώλησής του. Η Κυβέρνησή μας έχει δηλώσει ρητά και κάθετα ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ότι το 51% δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, θα παραμείνει και με συνταγματική πρόβλεψη στην κυριότητα του δημοσίου και στον έλεγχο των πολιτών και της πόλης. Αυτό νομίζω είναι που θέλαμε στη Θεσσαλονίκη χρόνια, γι’ αυτό και κάναμε και το δημοψήφισμα, γι’ αυτό και διεκδικήσαμε δημόσιο χαρακτήρα στην ΕΥΑΘ».

Στο πλαίσιο της απάντησης του ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα σχέδια Ασφάλειας Νερού, που θα εκπονηθούν για όλες τις μεγάλες πόλεις, με ειδική πρόβλεψη από τα πρόσφατα ολοκληρωθέντα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και θα σχεδιάσουν πηγές εναλλακτικής τροφοδοσίας για έκτακτες περιπτώσεις. Κλείνοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης, ο οποίος παράγεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται για το 2018 στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού. «Νομίζω ότι αυτό δίνει μία ασφαλή και επιστημονικά στιβαρή και σταθερή απόδειξη ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για τον δημόσιο και για τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού, αλλά και για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ακόμα και σε δύσκολα περιστατικά, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος”.

 

To Top