Δύσκολες ώρες για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που έχουν παραλύσει τη χώρα εδώ και μέρες και θεωρούνται οι πιο βίαιες κινητοποιήσεις εδώ και μια δεκαετία.
Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η είδηση ότι ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σερβία την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε το απόγευμα η προεδρία.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Σε μια άλλη ενδεικτική εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ αποχώρησε εσπευσμένα τη Δευτέρα από τη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το Reuters. Προγραμματίζει πάντως να επιστρέψει στις Βρυξέλλες το βράδυ.
Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο, με ζημιές ακόμα και στην Αψίδα του θριάμβου,ο προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων, ενώ 363 διαδηλωτές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, από τους οποίους οι 32 είναι ανήλικοι. Μέχρι στιγμής έχει παραταθεί η κράτηση111 διαδηλωτών.
Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ισπανία
Οι αποκλεισμοί δρόμων στους οποίους προχώρησαν τα «κίτρινα γιλέκα» προκάλεσαν προβλήματα στα σύνορα με την Ισπανία, όπου σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων από χιλιάδες ακινητοποιημένα φορτηγά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας.
Στην παραμεθόριο περιοχή της Λα Ζονκέρα, στον αυτοκινητόδρομο ΑΡ-7, το μποτιλιάρισμα έχει φθάσει τα 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την καταλανική αρχή διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας.
Οικονομικές επιπτώσεις
Οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Αν και δεν έδωσε πιο συγκεκριμένη εικόνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.
«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορεί προς το παρόν να μιλήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ταραχές στο ΑΕΠ της χώρας.
Πάντως ο Λε Μερ έκρινε απαραίτητο να «επιταχυνθεί η μείωση των φόρων», αλλά και η μείωση «των δημοσίων δαπανών» για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».
Αίτημα για συνδρομή του στρατού
Νωρίτερα, το σύνολο των αστυνομικών συνδικάτων ζήτησε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».
Τα επτά συνδικάτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση, θέλουν να εκθέσουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» και απαιτούν η στρατηγική της δημόσιας τάξης να προσαρμοστεί σε περίπτωση νέας κινητοποίησης, εξήγησαν οι γενικοί γραμματείς τους.
«Θέλουμε να διασαφηνίσουμε ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί για το ερχόμενο Σάββατο στο θέμα της δημόσιας τάξης και της διατήρησης της τάξης. Είναι επείγον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Λε Μπαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου επιτρόπων εθνικής αστυνομίας (SPCN).
Εκκλήσεις για μια τέταρτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κυκλοφορούν ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως οι Alliance, Synergies και SPCN επιθυμούν μια αλλαγή «παραδείγματος» στη διαχείριση της δημόσιας τάξης, με περισσότερη «ευκινησία» για τις δυνάμεις της τάξης σε περίπτωση νέας διαδήλωσης. Προτείνουν επίσης να μπορεί ο στρατός να κληθεί «σε ενίσχυση» για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων.
Την Δευτέρα, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω των βίαιων επεισοδίων.
Την ίδια ημέρα ο Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών».
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης “το συντομότερο δυνατόν”. Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Πηγή: ΑΠΕ