Ο Μίλαν Μίνιτς παραχώρησε μία συνέντευξη-«χείμαρρο», όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τις ευχάριστες αναμνήσεις, που έχει να θυμάται από το φετινό του πέρασμά του από τους «κίτρινους», αλλά και τις κάποιες πικρίες, για το εν γένει «οικοδόμημα» που λέγεται Άρης, ενώ τέλος αναφέρθηκε σε εκείνους τους κάποιους, που προέρχονται από την ομάδα και προσπαθούν να την βλάψουν.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε στο «Μέτροσπορ»:
– Η κλασική εναρκτήρια ερώτηση σε έναν προπονητή που τελείωσε μια σεζόν. Τι αποτέλεσμα βγάζει ο δικός σας απολογισμός;
«Πρέπει να πούμε πρώτα τι αξιόλογο είχε ο Άρης όταν ήρθα και τι βρήκα. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του Άρη είναι οι άνθρωποι του συλλόγου. Μιλάμε για το τεχνικό επιτελείο, τους ανθρώπους που δουλεύουν για την ομάδα. Είναι όλοι ποιοτικά πολύ καλοί, έχουν πάθος για τη δουλειά που κάνουν και αυτό που είναι πιο σημαντικό έχουν και αγάπη για την ομάδα. Σε μια ομάδα που έχει πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά δεν επηρεάστηκε ποτέ η προσφορά τους στην ομάδα.
Ξεκινάω από τον Παρασκευά Μουρατίδη, που είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ τα φλας, που έκανε τη δύσκολη δουλειά. Είναι άνθρωπος που λατρεύει το μπάσκετ και έκανε πολλά πράγματα για την ομάδα που είχαν άμεση επιρροή στην εικόνα της. Έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο, για να μπορείς σαν προπονητής να αφοσιώνεσαι στη δουλειά της ομάδας. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά γιατί ήταν πολύ καλός συνεργάτης και στον τεχνικό τομέα και παντού.
Θέλω να ευχαριστήσω τον τιμ μάνατζερ, Βασίλη Βουρτζούμη, που είναι απ’ το 2001 στη θέση αυτή. Είχα πολύ καιρό να νιώσω τέτοια ευχαρίστηση να συνεργαστώ με έναν καλό άνθρωπο που γνωρίζει τη δουλειά και είναι αφοσιωμένος στην ομάδα, κάτι που απέδειξε πολλές φορές κάτι τέτοιο. Οργάνωσε όλα όσα χρειαζόταν για τον Άρη στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται.
Εμείς σαν ομάδα δεν καταλάβαμε τις δυσκολίες στα οργανωτικά χάρη σ’ αυτόν. Είχε τρόπο να επικοινωνεί με τους παίκτες και τους έλυνε τα προβλήματα για να μπορούν να αφοσιώνονται στην ομάδα. Έχει προσωπικότητα σεβαστή, και πολλές φορές πριν καν εμφανιστεί το πρόβλημα, έκανε ενέργειες για να μην εμφανιστεί αυτό. Έπρεπε να τονίσω αυτούς τους δύο ανθρώπους, γιατί η προσφορά τους είναι απεριόριστη, και σέβομαι και αυτούς και το έργο τους για τον Άρη».
– Μιλάτε με πολύ ζεστασιά για όλο το “οικοδόμημα” του Άρη
«Όλοι αγαπούν την ομάδα και πρέπει να τους ευχαριστήσω. Επίσης ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους παίκτες, που ουσιαστικά μαθαίναμε ο ένας απ’ τον άλλον καθημερινά και θα είμαι ευτυχισμένος αν στο τέλος της σεζόν, φανεί σε όλον τον κόσμο ότι βελτιώθηκαν και έγιναν καλύτεροι σαν παίκτες.
Έδωσαν ό,τι μπορούσαν, κάναμε πολύ καλές προπονήσεις, παίξαμε καλό μπάσκετ στο τέλος, λυπούμαστε μόνο που φτάσαμε μόνο ένα βήμα πριν την 6άδα και δεν το πετύχαμε. Δείξαμε ποιότητα γιατί μετά από μια τέτοια ήττα που μας πόνεσε, παλέψαμε και παίξαμε καλό μπάσκετ, μπροστά στους φιλάθλους μας και μας χειροκρότησαν. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος χάσαμε τον μόνο “καθαρόαιμο” πλέι-μεικερ που είχαμε αλλά με ομαδικότητα τα καταφέραμε».
«Υπάρχουν συμφέροντα πίσω απ’ αυτούς που λυπούνται με τις νίκες!»
Ο Μίλαν Μίνιτς μίλησε με ζεστασιά για τον Θανάση Πλιάκη, έναν μεγάλο Αρειανό εξωδιοικητικό παράγοντα, που επί χρόνια βοηθά και είναι μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας. Παράλληλα στον απολογισμό του, τόνισε τη συμβολή της διοίκησης στην προσπάθεια της ομάδας, δείχνοντας υπομονή, αλλά και “φωτογράφισε” αυτούς που θεωρεί πως έκαναν και κάνουν κακό στον Άρη, λόγω συμφερόντων…
– Ο απολογισμός του προγράμματος σας στον Άρη, πέραν των ευχαριστιών, τι πρόσημο βγάζει;
«Ο Άρης, για να το πω συνοπτικά, είχε όλη τη χρονιά, έναν προπονητή με τρία ονόματα. Αυτά ήταν: Αγγέλου, Μουρατίδης, Μίνιτς. Το πρόγραμμα και η στρατηγική της ομάδας ήταν όμοια και για τους τρεις, δεν βγήκαμε απ’ αυτό, όσοι κι αν αλλάξαμε σαν άτομα. Για να παρουσιάσουμε ξεκάθαρα τι εννοώ: το πρόγραμμα ήταν επί ενάμιση χρόνο και από την 6η καλύτερη άμυνα φτάσαμε στην 3η καλύτερη άμυνα σε όλη τη Λίγκα, με το ρόστερ που είχαμε. Αλλά το πραγματικό μήνυμα της ομάδας ήταν η πολύ δουλειά που χρειαζόταν και πόσο χρόνος χρειαζόταν για να φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, να κάνεις την 3η καλύτερη άμυνα της Λίγκας με νέα παιδιά και χωρίς ξένους. Απ’ την αρχή όλοι είχαμε την ίδια φιλοσοφία. Και η διοίκηση είχε την υπομονή να περιμένει να βγουν αυτά τα αποτελέσματα της δουλειάς μας.
Και θα ήθελα να τονίσω ότι ο Άρης αυτή τη στιγμή έχει μια υπεύθυνη διοίκηση και πρέπει να έχεις κότσια για να οδηγείς αυτό το καράβι σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Τίποτα δεν κάνει σήμερα για το… σήμερα, αλλά κάνει τα πάντα αναλυτικά με το βλέμμα στο αύριο, στο μέλλον.
Είχαν το θάρρος να πάρουν μια δύσκολη απόφαση για να φύγει π.χ. ο Αθηναίου, είδαν μπροστά και πήραν τη δύσκολη απόφαση, που έπρεπε να γίνει. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να γίνει. Και εδώ να τονίσω τη συμβολή του κ.Θανάση Πλιάκη που μας βοήθησε πάρα πολύ, η μεγάλη αγάπη στη ζωή του είναι ο Άρης. Ό,τι χρειαζόμασταν το είχαμε χάρη σ’ αυτόν. Μιλάμε για αγάπη 63 ετών, είναι πρακτικός και ποιοτικός άνθρωπος και λύνει τα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι απ’ την 1η μέρα της προετοιμασίας, δεν θα μπορούσε ο Άρης να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς αυτόν. Ποτέ δεν ζήτησε κάτι για να μαθευτεί αυτή η μεγάλη του προσφορά, ένα απλό “ευχαριστώ” του έφτανε, πάντα ήταν κοντά μας και ακόμη κι όταν χάναμε έναν αγώνα. Προσωπικά θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ήταν και είναι ένας κύριος κοντά μας».
«Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους πραγματικούς Αρειανούς φιλάθλους, που βοήθησαν την ομάδα με την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν υπέρ μας παντού. Μας βοήθησαν να βγάλουμε περισσότερη ενέργεια και να δείξουμε έτσι την ποιότητα μας. Αυτοί μας βοήθησαν να σηκωθούμε, μας έδωσαν το χέρι, όταν πέφταμε μετά από μια ήττα. Τους ευχαριστώ πολύ, είναι, πράγματι, οι καλύτεροι.
Υπήρχαν όμως και αυτοί που ήταν θυμωμένοι όταν κερδίζαμε και χαρούμενοι όταν χάναμε! Πίσω απ’ αυτούς όμως πιστεύω ότι βρίσκονται προσωπικά συμφέροντα. Κρύβονται πίσω απ’ αυτούς τους κακούς φιλάθλους αυτοί που θέλουν ο Άρης να δουλεύει γι’ αυτούς και θέλουν να έχουν μια ειδική θέση στην ομάδα, χωρίς να πληρώσουν καν ένα διαρκείας. Μου έκανε, πάντως, μεγάλη εντύπωση πόσο γρήγορα οργανώνονται αυτοί για να κάνουν ζημιά στον Άρη».
– Ποιοι είναι αυτοί;
«Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί, ξέρουν να κάνουν ζημιά στον Άρη και συνεχίζουν να την κάνουν. Είναι απ’ την οικογένεια του Άρη, κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος στη θέση του προέδρου, κάποιος που θέλει να γίνει τζένεραλ μάνατζερ και κάποιος που θέλει να γίνει προπονητής! Αυτοί είναι και ας το ψάξει καλύτερα η οικογένεια του Άρη».
– Ο Άρης έχει πάντα απαιτητικό κόσμο και πίεση. Το γνωρίζατε, όπως γνωρίζατε και το ρόστερ. Γιατί δεχτήκατε;
«Ήξερα ότι δεν έχει ξένους, ήξερα ότι έχει κάποια οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν ήξερα το μέγεθος. Για μένα ήταν μια πρόκληση να έρθω να βοηθήσω τον Άρη. Ήταν η κλήση του προέδρου, που το θεώρησα τιμή και είπα ότι ο Άρης είναι Άρης! Τέλος! Είμαι ευγνώμων γιατί μετά από πολύχρονη παρουσία μου σαν βοηθός προπονητή, η πρώτη ευκαιρία για να γίνω πρώτος προπονητής μου ήρθε πάλι απ’ τον Άρη. Δεν κάναμε παζάρι, επίσης, για όσα μου προσέφεραν, ότι μου είπαν το δέχθηκα, γιατί ήθελα να βοηθήσω, και να δεχθώ τον Άρη όπως ήταν. Άλλωστε απ’ την πρώτη φορά, απ’ το 2001, ήταν άποψη μου πως αν δεν έχουμε λεφτά, δε θα χρειαζόταν ξένοι και είπα από τότε πως με καλή δουλειά θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις άλλες ομάδες που είχαν ξένους, με πίστη στα Ελληνόπουλα και στην ομάδα. Και στο τέλος το δείξαμε».
Για τη σχέση του με τη διοίκηση του Άρη, τον Βαγγέλη Αγγέλου και τα όσα ακούστηκαν, αλλά και τους λόγους που δεν συνέχισε στον Άρη, ο Μίλαν Μίνιτς δεν κρύβεται “πίσω απ’ το δάχτυλο του” αλλά βγαίνει μπροστά και χωρίς φόβο τονίζει τη διαφορά φιλοσοφίας που υπήρξε σε κάποια ζητήματα, αλλά και συμβουλεύει πως το πρότζεκτ που ξεκίνησε ο Αγγέλου, συνέχισε ο Μουρατίδης και ο ίδιος, πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί…”
– Ποια είναι η γνώμη σας για τη διοίκηση της ομάδας, έχει όραμα, έχει πλάνο;
“Όσο συζητούσαμε για τη στρατηγική που θα πρέπει να έχουμε, εγώ ζήτησα να κρατηθεί ο κορμός της ομάδας. Έτσι μέσω των δυνατοτήτων που είχε η ομάδα αυτή καθαυτή, θα βοηθούσαμε και το πρόγραμμα και την εξυγίανση της εταιρίας. Αν μπορούσε κιόλας να “σπάσει” η τιμωρία του Άρη για τις μεταγραφές, και με το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε προ ενάμιση έτους, θα μπορούσαμε να είμαστε 3οι και 4οι.
Με τίποτα όμως δε θα πρέπει να ξεφύγει απ’ την πραγματικότητα. Κάναμε συζητήσεις με τον Χρήστο Γαλιλαία και με τον πρόεδρο, τον Λευτέρη Αρβανίτη, πολλές και αναλυτικές για την ομάδα. Κράτησα ότι είναι ρεαλιστές, ότι έχουν βέβαια τις δικές τους φιλοδοξίες αλλα και την άποψη ότι έξω απ’ τις πραγματικές δυνατότητες της δεν πρέπει να κινηθεί η ομάδα. Έχουν καλό πλάνο για τον Άρη, αλλά η υλοποίηση του δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτούς, αλλά απ’ όλη την οικογένεια του συλλόγου. Σ’ ένα καλό σπίτι πρέπει να έχεις γερά θεμέλια. Κι ανάλογα με τα λεφτά που έχεις σηκώνεις ορόφους. Αλλά ξεκινάς απ’ τα θεμέλια”.
– Έχει θεμέλια ο Άρης;
“Το θέμα δεν είναι τι θέλει κάποιος, αλλά το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει. Εγώ θα ήθελα να πάει ο Άρης στο ΝΒΑ, να παίζει στην Ευρωλίγκα. Το θέμα είναι αν μπορεί. Πριν πολύ καιρό, για παράδειγμα, η Παρτιζάν είδε ότι θα έχει προβλήματα και προγραμματισμένα έκανε πωλήσεις παικτών. Ο Άρης έχει επίσης πολλά ταλέντα, π.χ. ο Μήτογλου που μας βοήθησε απίστευτα φέτος στις προπονήσεις. Επαιζε στο εφηβικό, έπαιξε πολύ καλά, έφερε καλά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα είναι να μπει στην ομάδα και να είναι η πρώτη αλλαγή στην πεντάδα. Αν ο Ασημακόπουλος είναι φέτος ο βασικός, με πρώτο μπακάπ τον Σάσα, τρίτος ήταν ο Μήτογλου, Του χρόνου, ο Αντώνης θα έχει άλλο ρόλο, ο Σάσα βασικός κι ο Κώστας πρώτη αλλαγή. Μετά, ο Σάσα μπορεί να έχει φύγει κι ο Μήτογλου θα γίνει βασικός. Έτσι πάει το πρόγραμμα.
Και εμείς, ο Άρης, θα πρέπει να έχει έτοιμο τον αντικαταστάτη του, το μπακάπ του, και κάθε χρόνο πρέπει να ετοιμάζεται ο άλλος, ο επόμενος. Πριν τελειώσει η σεζόν πρέπει να έχεις έτοιμο τον επόμενο. Φεύγει ο ένας, τον πουλάς, με αυτά τα λεφτά ζεις, κι έτσι προχωράς, έχεις τον επόμενο και βελτιώνεσαι κι εσύ με τα λεφτά που παίρνεις. Έτσι ζει η Παρτιζάν. Πούλησε τον Κόστα Πέροβιτς, πούλησε τον Νέναντ Κρίστιτς, μετά ήρθε ο Νίκολα Πέκοβιτς, και έτσι συνεχίζουν μέχρι τώρα και η ομάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο και έτσι μπορείς να παίρνεις άλλα ταλέντα για να δουλεύεις και να ανεβάζεις και την θέση της ομάδας. Κι αν στην πορεία έτσι φέρεις και έναν επενδυτή, ακόμη καλύτερα. Δε θα πληρώνεις χρυσούς τους άλλους παίκτες, θα έχεις τους δικούς σου”.
– Γιατί δεν συνέχισες στον Άρη, κόουτς;
“Η διαφορά μας που τελικά έφερε το “διαζύγιο” πιστεύω ότι ήταν ο τρόπος που πρέπει να συνεχίσει ο Άρης. Εγώ ήμουν ρεαλιστικά αισιόδοξος, η διοίκηση ήταν πιο φιλόδοξη, έχει μεγάλους στόχους αλλά χωρίς χειροπιαστά εφόδια. Βάζουν ίσως στον εαυτό τους μεγάλες απαιτήσεις και έτσι κινδυνεύουν να βγουν εκτός ρεαλισμού, αυτή τη στιγμή. Πολλά πράγματα δεν είναι στην επιρροή τους για να τα υπολογίζουν ως δεδομένο. Δεν έχουν εγγυημένο θεμέλιο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα, υπολογίζουν σε πολλά και σε πολλούς, αλλά ακόμη δεν τα έχουν πάρει”.
– Ποια είναι η συμβουλή σου τότε;
“Έχουν εμπειρία δύο σεζόν πλέον. Το βασικό είναι να μην αποφεύγουν τις πραγματικές διεξόδους και να μην ψάχνουν τις δύσκολες, τις απίθανες. Να μην τονίζουν υπερβολικά την αισιοδοξία τους προς τον κόσμο, γιατί αν δεν μπορέσουν να κάνουν αυτό που λένε, θα είναι μεγάλη απογοήτευση. Το όνομα του Άρη δε θα μειωθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων, ο Άρης παραμένει μια πολύ μεγάλη ομάδα.
Ούτε με τα όποια αρνητικά αποτελέσματα μειώνεται. Το όνομα μειώνεται όταν οι υποσχέσεις είναι εξωπραγματικές, όταν δεν γίνονται πράξεις. Έτσι έγιναν τα χρέη, γι’ αυτό πρέπει να προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα. Είδαμε άλλωστε απ’ το παρελθόν ότι αυτός ο τρόπος δε βγάζει αποτελέσματα. Όταν π.χ. ο Μπλατ ήταν προπονητής στον Αρη, η ομάδα είχε 12 νίκες, όσο και εμείς τώρα, στη σεζόν. Τελείωσαν στην 7η θέση όπως και εμείς τώρα, με ένα μπάτζετ τεράστιο σε σχέση με εμάς, με μεγάλους παίκτες, ξένους και Έλληνες, αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Το μήνυμα το δικό μου είναι πως κάθε ιστορία σου δίνει κάποιο διδαγμα και να προσγειώνεσαι στα δεδομένα”.
– Ειπώθηκαν πολλά για τον ρόλο του Αγγέλου στη λειτουργία της ομάδας ακόμη κι όταν έφυγε…
“Ποιος μπορεί να πει τέτοιο πράγμα; Ποιος μπορεί να πει ότι κάνει κουμάντο ο Αγγέλου; Πίσω απ’ αυτό είναι μόνο αυτοί που θέλουν να κάνουν κακό στην ομάδα. Εγώ είμαι ευγνώμων γιατί με τον Αγγέλου μπορώ να μιλήσω για μπασκετικά θέματα όποτε θέλω. Αυτό τα λέει όλα για το χαρακτήρα τους, αν μιλούσα π.χ. με τον Γκρεγκ Πόποβιτς θα ήταν κακό; Στόχος ήταν να κάνουν ζημιά μέσα στην οικογένεια, μέσα στον Άρη.
Πόσο κακό είναι να μιλάς με έναν άνθρωπο που ξέρει μπάσκετ; Κι ο Αγγέλου έφυγε με αποτελέσματα, έφυγε με την ομάδα στον τελικό. Ήταν μια απόφαση για τη ζωή του, για την ποιότητα της δουλειάς του, η Εφές είναι σε άλλο επίπεδο. Μόνο οι ζηλιάρηδες μπορούν να κρατούν κακία στον Αγγέλου, όλοι αυτοί θα έφευγαν πρώτοι αν είχαν ανάλογη πρόταση. Πρώτη φράση μου οταν ήρθα ήταν “εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα”. Το πρόγραμμα ήταν του Αγγέλου και η διοίκηση συμφώνησε και το υποστήριξε. Η τελευταία λέξη είναι της διοίκησης. Ο Αγγέλου έκανε το πρόγραμμα. Αλλά δεν το πήρε μαζί του όταν έφυγε! Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και παρά το ότι έφυγε κι ο καλύτερος παίκτης, πιστεύω ότι συνεχίστηκε με επιτυχία”.
– Θα συνεχιστεί με επιτυχία αν μείνουν ο Βεζένκοφ κι ο Μποχωρίδης και “βγει” κι ο Μήτογλου;
“Δεν ξέρω ακριβώς τι έχουν στα συμβόλαια τους, τι όρους και τι μπάι-άουτ, αλλά ξέρω ότι ο Άρης θέλει να τους κρατήσει. Κι αν η ομάδα μπορεί, με όλα αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν το ξέρω, αλλά ξέρω αλλά σίγουρα θέλει να τους κρατήσει. Κι αν μείνουν θα είναι πολύ σημαντικό, αλλά μην ξεχνάμε το πρότζεκτ. Από πίσω θα πρέπει να δουλεύεται ο επόμενος…”
– Αν κέρδιζες στη Ρόδο, μήπως μιλούσαμε τώρα υπό άλλα δεδομένα;
“Εκεί δυστυχώς κάναμε όσα αντίθετα δεν κάναμε όλη τη σεζόν. Πήγαμε να πάρουμε ο καθένας μόνος του το ματς, ατομικά, ενώ εμείς είμαστε ομάδα. Και καλή ομάδα. Αλλά μόνοι μας δεν μπορούμε να πάρουμε παιχνίδια. Και χάσαμε στο τελευταίο σουτ. Δεν ξέρω πώς θα μιλούσαμε, αλλά σίγουρα η ομάδα έπρεπε να ήταν στην 6άδα, τουλάχιστον”.
– Σας ευχαριστώ…
“Κι εγώ, κι όλον τον κόσμο του Άρη και όσους πάσχισαν και πασχίζουν γι’ αυτήν την ομάδα”.