Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι στους δημοσιογράφους εν όψει του MundoBasket 2023. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε με ένα σχόλιο για όσα δύσκολα έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φονικών πυρκαγιών, πριν αναφερθεί στην προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας στο μεγάλο φετινό ραντεβού.
Το μείζον είναι πως δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή (ή μη) του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο MundoBasket 2023, ενώ ξεκαθάρισε πώς έχει η κατάσταση με τους απόντες (Κώστας Σλούκας, Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Λεωνίδας Κασελάκης).
Για την προετοιμασία της Εθνικής: “Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω πάλι την τοποθέτησή μου, για να δώσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις φωτιές. Το γεγονός αυτό συνεχίζεται, βλέπουμε και ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη φωτιές.
Οι περισσότερες εξ αυτών είναι μάλλον προϊόντα εμπρησμού. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας. Δεν γίνεται να απέχουμε από το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Άλλωστε, η Εθνική Ελλάδας είναι προέκταση του συνόλου της κοινωνίας. Να συνεχίσω θέλοντας να πω ένα μεγάλο συγχαρητήρια στην Εθνική Πόλο των Ανδρών που μας κάνει περήφανους.
Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με όποια προβλήματα μπορούμε να έχουμε. Για μας συνεχίζει να είναι μότο τι γράφει μπροστά η φανέλα που φοράμε. Η Εθνική Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση, ξέχωρα από τα ονόματα ή τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει ο καθένας. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας.
Όπως είπαμε στην πρώτη συνάντηση, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι είναι εδώ οικειοθελώς. Έχουν θυσιάσει πράγματα. Δεν είναι εδώ γιατί τους κάναμε κάποια χάρη, το αξίζουν. Από την προσπάθεια που κατέβαλαν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Είναι σημαντικό πως αυτή την στιγμή, προφανώς μπορώ να σας εκφράσω μετά από την πρώτη εβδομάδα που ήμασταν στο γήπεδο ότι υπάρχει φοβερή θέληση. Έχουμε κατανοήσει πως αν θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια, θα πρέπει να είναι εκτός ορίων.
Αυτό αφορά την προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας, να βγούμε από την comfort zone. Πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω, να αποκτήσει μια ταυτότητα η ομάδα που θα κάνει περήφανους τους Έλληνες. Θεωρώ πως αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το περσινό καλοκαίρι, αν και δυστυχώς, μεταφράζεται αυτό που μου είπε ένας συνάδελφός μου, ότι ό,τι χτίζεις ένα καλοκαίρι μπορεί να μην ακολουθήσει το επόμενο.
Εντούτοις θεωρώ πως οι προηγούμενες προσπάθειες ανέδειξαν κάτι και πως ήταν ελκυστικό στο μάτι του Έλληνα φιλάθλου, ξαναμπήκε το μπάσκετ μέσω της Εθνικής στα σπίτια όλων. Μπορεί να μην φτάσαμε μέχρι το τέλος, όπως ελπίζαμε, προσδοκούσαμε, πιστεύαμε.
Η προσπάθεια όμως, ήταν πολύ σημαντική. Θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό. Να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να παίξουμε γι’ αυτό που γράφει μπροστά η φανέλα και να αφήσουμε για μετά αυτό που γράφει από πίσω”.
Για την αγωνιστική φιλοσοφία: “Αναμφίβολα τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτεις, ορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Δεν γίνεται να παίζεις με τον ίδιο τρόπο, όταν έχεις διαφορετικά χαρακτηριστικά παικτών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω στον αμυντικό τομέα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε φάσεις που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε. Είμαστε μια ομάδα που μπορεί να τρέξει το γήπεδο.
Ελπίζω, θα το δούμε αυτό, οσονούπω. Να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε τα λάθη του αντιπάλου και να βάλουμε εύκολα καλάθια. Είναι κάτι που προφανώς θέλουν όλες οι ομάδες, αλλά εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό δείξαμε την πρώτη εβδομάδα, στις προπονήσεις. Εννοώ ότι έδειξαν οι αθλητές, το μετέφεραν στο γήπεδο.
Προφανώς λοιπόν αμυντικά θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και να βγούμε από τα όριά μας. Με την αυτοθυσία μας. Τα χαρακτηριστικά των δημιουργών που έχουμε αυτή την στιγμή μάς δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε το παιχνίδι και να δώσουμε την μπάλα περισσότερο στα χέρια τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να απειλήσουμε“.
Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθύνεται περισσότερο στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας, τον κ. Ζακ Μελάγιες, και τους γιατρούς των Μιλγουόκι Μπακς. Η δική μου ενημέρωση είναι ότι κάνει προσπάθεια και αυτή την στιγμή θα επανεξεταστεί. Σύντομα θα έχουμε μια τελική απόφαση για το αν προλαβαίνει ή όχι. Έχουμε να κάνουμε με τον καλύτεροι παίκτη στον κόσμο, οπότε η αναμονή αυτή είναι δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα όμως ως προπονητής και ως άνθρωπος του μπάσκετ μπορώ να συμφωνήσω στο πόσο θα περιμένει μια ομάδα τον κορυφαίο αθλητή στον κόσμο“.
Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και το δίλημμα με τον Τόμας Γουόκαπ: “Δεν θα ήθελα να αναφερθώ τώρα. Υπήρξαν αθλητές που μίλησαν με μένα και την Ομοσπονδία, μας μίλησαν ontime, στον κατάλληλο χρόνο για τους λόγους που δεν μπορούν να είναι στην Εθνική για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι ο Κώστας Σλούκας, που έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό, κι ο Νικ Καλάθης, κι ο Λεωνίδας Κασελάκης και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Όλοι είχαν τους λόγους τους. Ένας κοινός παρονομαστής ήταν κάποιοι τραυματισμοί, που τους απέτρεψαν να είναι παρόντες. Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής. Ο Τάιλερ είχε κι ένα θέμα χαρμόσυνο επειδή η σύντροφός του είναι έγκυος.
Ήταν πιο εύκολο όλο, γιατί με ενημέρωσε στις 6 Ιουνίου. Επομένως, πολύ πριν. Το ήξερε κι η Ομοσπονδία από τότε. Άρα είναι μια υποθετική ερώτηση το “αν και εφόσον”. Δεν είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να τους έχουμε όλους παρόντες. Δείχνουμε όλοι τρομερό ζήλο στην προπόνηση. Έχουμε συνειδητοποιήσει ποιοι είμαστε. Μας αρέσει που στα μάτια κάποιων άλλων είμαστε ομάδα της οκτάδας, αλλά στα μάτια κάποιων άλλων δεν έχουμε το απαραίτητο ταλέντο. Για μας όμως είναι μια πρόκληση αυτό. Το να μπούμε στο γήπεδο ως μια ομάδα που θα φτιάξει την ταυτότητά της μέσω των φιλικών και θα δει τι μπορεί να κερδίσει φάση προς φάση, σε άμυνα και επίθεση“.
Για τον σχεδιασμό με δεδομένες τις πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρσι: “Το σκεφτόμουν πριν ξεκινήσει η πρώτη προπόνηση. Για να βάλουμε μέσα στο μυαλό μας κι εμείς, ως προπονητές, τι είδους μπάσκετ θα παίξουμε. Πλέον έχουμε μπει σε αυτή την πορεία. Δε νομίζω ότι κερδίζουμε κάτι πάνω σε αυτό. Έγιναν προσπάθειες, συζητήσαμε με τους αθλητές. Είχαν ξεκάθαρη στάση όμως στο γιατί δεν μπορούν να είναι σε αυτή την προσπάθεια. Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς που είναι εδώ. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν είναι μομφή προς όσους λείπουν, να το ξεκαθαρίσουν. Δεν γυρίζω πλέον πίσω. Το σκεφτήκαμε με το επιτελείο τότε, τώρα σκεφτόμαστε μόνο το “εδώ“.
Για το ποιο στοιχείο που έλειψε πέρσι θα ήθελε να το έχει φέτος η Εθνική Ελλάδας: “Είναι σύνθετο αυτό που με ρωτάτε. Πρέπει να δούμε τα ρόστερ και των αντιπάλων. Ήταν ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο σε άμυνα και επίθεση με τη Γερμανία. Εντούτοις κι εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε αγωνιστική ταυτότητα. Είμαστε σε καλό δρόμο γιατί το έχουν ενστερνιστεί οι παίκτες. Ξέρεις, μπορεί ένας προπονητής να πει κάτι κι οι παίκτες να μην το ακολουθήσουν. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην προπονητική προσέγγιση, αρκεί όπως έλεγε κι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς “κάνε αλλαγές, κάνε κάτι”. Η αγωνιστική μας ταυτότητα θα είναι να δημιουργήσουμε λάθη στους αντιπάλους και να επιδείξουμε συνοχή“.
Για τον Νίκο Γκάλη: “Είναι φτωχή η γλώσσα για να περιγράψω πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Νίκου Γκάλη, τόσο ως ανθρώπου όσο και ως αθλητή. Άλλαξε την ιστορία όλων όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ. Είναι τεράστια τιμή για όλους που θα βρισκόμαστε εκεί, ειδικά για μένα που θα είμαι στον πάγκο. Είναι μια εκπληκτική στιγμή και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο, κ. Λιόλιο, για την ιδέα.
Είναι καιρός ένας τεράστιος αθλητής, μια τεράστια προσωπικότητα να βραβευθεί από την Ομοσπονδία, στην οποία προσέφερε τα μέγιστα. Συγκίνηση; Δέος; Έχω μια φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη όταν ήμουν 21 ετών, την οποία του έστειλα στο κινητό. Είχα ακολουθήσει ως φοιτητής κι είχαμε βγει μια φωτογραφία δίπλα δίπλα. Δέος. Ανατριχίλα. Αυτό μου βγαίνει ως συναίσθημα. Όλοι οφείλουμε ένα γκαλόσημο! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.
Ο Νίκος Γκάλης θα ήταν σημείο αναφοράς στο μπάσκετ του 2023. Πάντα προσαρμοζόταν στις συνθήκες. Λείπουν οι αθλητές που κάνουν διείσδυση και τζαμπ σουτ από μέση απόσταση. Έκανε αυτό που έκανε όταν ήταν στη γενιά του. Αυτό που ακολουθεί είναι το legacy, η κληρονομιά. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, την υγειά του να έχει, έχει ανοίξει τον δρόμο για πολλούς ακόμη σαν αυτόν. Ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης ήταν η μετεξέλιξη του Γκάλη. Σε άλλο επίπεδο βέβαια“.