Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτέλεσε την πιο προσφιλή τάση της τελευταίας τριετίας στο χώρο του real estate. Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έβλεπαν τα ακίνητα τους να παραμένουν στα αζήτητα στράφηκαν στα Airbnb, επενδυτές έβαλαν για τα καλά πόδι στη Θεσσαλονίκη μετατρέποντας ολόκληρους ορόφους κτηρίων σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σταδιακά στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν εταιρείες διαχείρισης Airbnb, που αριθμούν σημαντικό αριθμό ακινήτων τόσο στην πόλη, όσο και στη Χαλκιδική, ή και σε άλλες πόλεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Σήμερα, η φούσκα, για την οποία μιλούσαν κάποιοι εκπρόσωποι του real estate της Θεσσαλονίκης, αρχίζει να σκάει, καθώς ήδη βάρεσε κανόνι μία από τις εν λόγω εταιρείες, που διαχειρίζεται ακίνητα στην καρδιά της πόλης, ενώ ήδη ακούγεται πως έρχονται και άλλα λουκέτα.
Οι ακυρώσεις των κρατήσεων σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για διαμονή σε Αirbnb, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα παραμένουν κλειστά (τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιλέγονται από αλλοδαπούς κατά κύριο λόγο), έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.
Με την ανασφάλεια για το ποια μπορεί να είναι η πορεία του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, δύσκολο είναι να κάνει κάποιος σχέδια για διακοπές, παρά το γεγονός πως κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο οι τιμές των λόγω ακινήτων είναι σημαντικά μειωμένες. Κατά μέσο όρο για τα τέλη Ιουνίου η διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 35 ευρώ για δύο άτομα.
Νοικιάζουν ακίνητα
Πολλές από τις εταιρείες διαχείρισης Airbnb, δεν διαθέτουν στο portfolio τους ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά τα έχουν υπεκμισθώσει σε κάποιες περιπτώσεις, σε άκρως υψηλές τιμές, ιδίως όταν πρόκειται για διαμερίσματα σε κεντρικά και δημοφιλή σημεία της πόλης. Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε άκρως δαπανηρές ανακαινίσεις.
Ωστόσο οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, που εμφανίζονται να έχουν πάνω από 10 – 15 ακίνητα, καλούνται να πληρώσουν κανονικά τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες από τους οποίους εκμίσθωσαν τα διαμερίσματα, παρά το γεγονός πως αυτά είναι άδεια.
Αιτίες των λουκέτων
Σύμφωνα, πάντα, με τους γνώστες του χώρου, μία σειρά αιτιών δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κανόνια κάποιες από αυτές τις εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα ο κορεσμός που είχε αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Airbnb, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία, ή τα μεγάλου ρίσκου σχέδια και την αιφνιδιαστική είσοδο του κορωνοϊού στη ζωή μας αποτελούν τους κυριότερους λόγους των εν δυνάμει λουκέτων.
Όσες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων δημιουργήθηκαν όταν πρωτομπήκαν τα Airbnb στη ζωή μας, περίπου το 2016, ενδεχομένως, λένε οι ίδιες πηγές, να έχουν κάνει απόσβεση. Οι δυσκολίες εντοπίζονται, κατά κύριο λόγο, για τους επιχειρηματίες που ξεκίνησαν πρόσφατα και επιδόθηκαν σε ένα ράλι απόκτησης ακινήτων, προσδοκώντας οφέλη από τον συνεχώς αυξανόμενο τουρισμό στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Τους επόμενους μήνες θα δούμε τα αποτελέσματα» λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων επισημαίνοντας πως κάποιες από τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που τα απέκτησαν μέσω δανεισμού, δεν αποκλείεται να δουν λίαν συντόμως τα δάνεια τους κοκκινισμένα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποια εξ αυτών να περάσουν στις τράπεζες.
Πηγή: voria.gr