Δρουν, κυρίως, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, σε περιοχές με μεγάλη κίνηση.
Ο λόγος για τους διαρρήκτες και τους κλέφτες, οι οποίοι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 έδρασαν σε περισσότερες από 900 περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, «χτυπώντας» σε οικίες και διαμερίσματα, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Voria.gr.
Το προφίλ των δραστών προσπαθούν, καθημερινά, να σκιαγραφήσουν οι άντρες του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οδηγηθούν στα ίχνη τους και να βάλουν τέλος στη δράση τους.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τσίγγο, προϊστάμενο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, οι διαρρήκτες – κλέφτες είναι είτε μεμονωμένα άτομα, τοξικομανείς, οι οποίοι δρουν χωρίς συνεργούς για να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους, είτε οργανωμένες ομάδες, ημεδαπών και αλλοδαπών. Όπως προκύπτει από τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, πρόκειται κυρίως για Ρομά και άτομα από το ανατολικό μπλοκ, ρωσικής καταγωγής.
Οι διαρρήκτες δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τον τρόπο που δρουν και χρησιμοποιούν για να εισβάλουν μέσα στα σπίτια, καθώς χρησιμοποιούν κατσαβίδια και διάφορα άλλα διαρρηκτικά εργαλεία. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι κάνουν και χρήση αντικλειδιών, ανοίγοντας θωρακισμένες πόρτες.
«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν και να βάζουν συναγερμό, θωρακισμένες πόρτες με κλειδαριές ασφαλείας, κάμερες, που οι δράστες τα αποφεύγουν. Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν οι δράστες και αντικλείδια, ενώ παλαιότερα αυτό δεν υπήρχε ως μέθοδος δράσης. Οι πιο πολλές οργανώσεις χρησιμοποιούν κατσαβίδια, εντοπίζουν ανασφάλιστα σπίτια και μπαλκονοπορτες», τόνισε ο Αλέξανδρος Τσίγγος, προϊστάμενος του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.
Ο τρόπος που δρουν οι επίδοξοι διαρρηκτές είναι μεθοδικός, αφού φέρεται πως «χτυπούν» τις ώρες που οι περισσότεροι εκ των ενοίκων απουσιάζουν από τα διαμερίσματα τους. «Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι δράστες θα χτυπήσουν σε ώρες κατάκλισης. Είναι απειροελάχιστες οι διαρρήξεις και κλοπές που γίνονται βραδινές ώρες», συμπληρώνει ο ίδιος
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίγγος, «οι δράστες αποφεύγουν να είναι μέσα στα σπίτια οι ένοικοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων γίνεται πρωί και απόγευμα, σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, ώστε να μπαίνουν στις οικοδομές χωρίς να γίνουν αντιληπτοί εύκολα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, υπάρχει μια μείωση περίπου 24% των περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων, το πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2017.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Μάιο του ίδιου έτους καταγγέλθηκαν από πολίτες 1.204 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, ενώ το ίδιο διάστημα το 2018, τα περιστατικά που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 906. Το 2017 οι αστυνομικές αρχές της πόλης έχουν καταγράψει 20 περιστατικά ληστειών σε σπίτια, έναντι 20 το 2018.
Ο κυριότερος όγκος των καταγγελιών παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Τσίγγο, στο πολεοδομικό συγκρότημα, από την περιοχή του Κορδελιού – Ευόσμου έως Καλαμαριά. Μικρότερο είναι το ποσοστό των περιστατικών στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, όπως Θέρμη, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, όπου εκει χτυπάμε μονοκατοικίες και κάποιες εξοχικές οικίες.
Συγκεκριμένα, σε περιοχές των δυτικών συνοικιών, οι δράστες «έδρασαν» σε 293 περιπτώσεις, στις ανατολικές περιοχές σε 216 και στην περιοχή του κέντρου (συμπεριλαμβάνεται Τούμπα και Χαριλάου) 335 περιπτώσεις.
Η καλοκαιρινή περίοδος, πάντως, δεν φαίνεται να πτοεί τους επίδοξους διαρρήκτες, χωρίς αυτό βέβαια, να σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών.
Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, οι δράστες τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο «χτυπούν» σε σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Παρατηρούν τα σπίτια, κυρίως αυτά που είναι χωρίς κάμερες και συναγερμό και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απουσία των ενοίκων τους για να δράσουν», τόνισε ο κ. Τσίγγος.
Ξεκαθάρισε ότι παρά «τη μείωση της τάξης του 24%, η υπηρεσία δεν κοιτάει τα στατιστικά». «Είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτάμε. Εργαζόμαστε για τις συλλήψεις των δραστών και στόχος μας ειναι να ελλατώνονται όσο γίνεται περισσότερο τα περιστατικά. Στο τέλος της χρονιάς κάνουμε μια αποτίμηση», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Τσίγγος, καλώντας τους πολίτες που πέφτουν «θύματα» διαρρηκτών να καταγγέλουν τα περιστατικά.
Προστατεύστε το σπίτι σας από κλοπές
Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας
Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.
Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού – ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.
Στις διακοπές, φροντίστε – Φεύγοντας από το σπίτι
Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.
Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.