Θεσσαλονίκη: Έτσι θα χωριστεί ο χώρος για τραπεζοκαθίσματα ανά περιοχή

Τις προτάσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού καταστήματος (ΚΥΕ) με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2020 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταστημάτων που ανοίγουν ξανά την Δευτέρα 25 Μαΐου, εισηγήθηκε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ειδική σύσκεψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και αρμόδιοι φορείς της πόλης ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν επίσημα έπειτα από διαβούλευση.

Η σύσκεψη έγινε μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις”, ενώ όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας “ο δήμος ήταν ήδη έτοιμος και αντέδρασε άμεσα προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα λεπτό για το ευαίσθητο αυτό θέμα, δεδομένου ότι τη Δευτέρα ανοίγει η εστίαση”.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των καταστημάτων θα ανοίξει από σήμερα, Σάββατο , όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Αβαρλής ο οποίος πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί για την κατάληψη του δημόσιου χώρου και έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα είναι επιεικείς με παρανομίες.

Τόνισε ωστόσο πως επειδή “ο χρόνος πιέζει”, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αμέσως την αίτηση, σημειώνοντας πως αν κάποιος δεν προλάβει, τις πρώτες μέρες δεν θα πέσουν πρόστιμα εφόσον υπάρξει καλή συνεργασία.

Αναλυτικά, οι γενικές ρυθμίσεις, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου, τροποποιούνται ως προς τα παρακάτω σημεία.

Επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο, πεζόδρομο ή πλατεία, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Σε πεζοδρόμια, το ελάχιστο πλάτος διόδου διέλευσης πεζών είναι 1,50μ.
2. Οι είσοδοι πολυκατοικιών και κτιρίων θα πρέπει να συνδέονται με την δίοδο διέλευσης πεζών ή με άλλο υφυιστάμενο πεζόδρομο ή πλατεία μέσω όδευσης πλάτους τουλάχιστον 1,50μ.
3. Σε πεζοδρόμια, παραπλεύρως των οποίων επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων, επιβάλλεται απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο.
4. Σε πεζόδρομους και πλατείες, θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) πλάτους 3,50μ.
5. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμένει ελέυθερη κατασκευασμένη όδευση τυφλών.
6. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) και ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις όπως ΚΑΦΑΟ, φρεάτια κλπ.
7. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου.
8. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε οδόστρωμα, όπου κινούνται οχήματα.

Για το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί, όπως ενδεικτικά:

– Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2,50μ.

– Μέχρι 40% κατάληψης πεζοδρομίου πλάτους άνω των 3,50μ.

– Απαγόρευση κατάληψης χώρου και στον χώρο προς τον τοίχο του καταστήματος και προς το οδόστρωμα («σάντουιτς»).

Ειδικές Ρυθμίσεις

Για τις παρακάτω περιοχές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει λάβει ειδική μέριμνα και τροποποιεί τις τυχόν υφιστάμενες κανονιστικές για το παραπάνω χρονικό διάστημα, όπως περιγράφεται λεκτικά και με σχέδια, όπου κρίθηκε σκόπιμο.

ΛΑΔΑΔΙΚΑ

Όλοι οι δρόμοι στην περιοχή των Λαδάδικων είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι. Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος τους και στις πλατείες, με μόνη προϋπόθεση την ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, πλάτους 3,50 μ.

Ειδικά για την πλατεία Μοριχόβου και την πλατεία Κατούνη, παροτρύνονται οι ιδιοκτήτες των όμορων επιχειρήσεων, όπως καταθέσουν συλλογική πρόταση για την κατάληψη του χώρου.

ΠΛΑΤΕΙΑ και ΑΞΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Τροποποιείται προσωρινά η κανονιστική στην πλατεία Αριστοτέλους και διατίθεται επιπλέον χώρος, όπως φαίνετια στο συνημμένο σχέδιο. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις παρόδιες στοές, στα παρτέρια και στον κεντρικό χώρο της πλατείας.

Ομοίως με τις περιοχές των πλατειών στα Λαδάδικα, συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τα όμορα καταστήματα.

Στο τμήμα μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της αρχής του άξονα της οδού Αριστοτέλους, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο και μέχρι το κράσπεδο, και στο τμήμα της νησίδας μεταξύ των παρτεριών και του κρασπέδου. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός της παρόδιας στοάς, επί της οδού ήπιας κυκλοφορίας, και πέραν της προβολής του εκάστοτε καταστήματος.

Κατά μήκος του άξονα Αριστοτέλους, πρέπει να αφήνεται ελέυθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. σε κάθε πλευρά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα παρτέρια και εντός της παρόδιας στοάς.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΚΤΙΝΟΥ – ΖΕΥΞΙΔΟΣ

Στην περιοχή υπάρχει κανονιστική (408/18-3-2019 Α.Δ.Σ), σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ζώνες διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (κίτρινο χρώμα στο αναρτημένο διάγραμμα), ζώνη διέλευσης πεζών (γκρι χρώμα) και χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (μπλε χρώμα). Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις ζώνες διέλευσης πεζών, με απαραίτητη προϋπόθεση την πλάτους 1,50 μ. ελεύθερη διέλευση διέλευση μεταξύ των εισόδων των οικοδομών και της ζώνης εκτάκτου ανάγκης.

Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΙ Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Ομοίως με την περιοχή Ικτίνου – Ζεύξιδος, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ζώνη διέλευσης πεζών, αφήνοντας εγκάρσια ζώνη 1,50 μ. για την πρόσβαση στις εισόδους των οικοδομών από την ζώνη εκτάκτου ανάγκης.

Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Μόνο για το παραπάνω χρονικό διάστημα και μόνο για τα ΚΥΕ που ήδη λειτουργούν στο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας που έχει πεζοδρομηθεί, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή των προσόψεων των καταστημάτων και μέχρι τον κετρικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος πρέπει να παραμένει ελεύθερος.

ΡΟΤΟΝΤΑ – ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους ελεύθερους χώρους της πλατείας, τηρώντας τις παραπάνω γενικές διατάξεις.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τόσο κατά μήκος του κρασπέδου, όσο και κατά μήκος του τοίχου του καταστήματος. Λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η στάθμευση επί της Λ. Νίκης, δεν υπάρχει απαίτηση για απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται ζώνη ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50 μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΟΥ

Στις περιοχές αυτές έχουν εκδοθεί κανονιστικές (2304/04-09-2018 και 839/12-06-2017 Α.Δ.Σ. αντίστοιχα). Όπου σε αυτές ανα φέρεται ζώνη διέλευσης πεζών πλάτους 2,00 μ. αυτό μεταβάλεται προσωρινά σε 1,50 μ.

ΟΔΟΙ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ, ΤΣΟΠΕΛΑ, ΔΙΑΛΕΤΤΗ, ΚΑΜΑΡΑ, ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΜΟΡΚΕΝΤΑΟΥ

Στις οδούς αυτές δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, είτε λόγω πολύ στενών πεζοδρομίων, είτε βάσει κανονιστικών που έχουν εκδοθεί με Α.Δ.Σ. Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με βάση τις γενικές διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 της παρούσας.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη λωρίδας εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. αξονικά και σύνδεση πλάτους 1,50 μ. με τις εισόδους πολυκατοικιών.

ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ – ΠΑΖΑΡ ΧΑΜΑΜ

Τροποποιούνται οι κανονιστικές που υφίστανται (1050/30-07-2018 και 1748/05-11-2012), σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Παράρτημα 1.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Στην περιοχή έχει γίνει ανάπλαση και υφίστανται κανονιστικές διατάξεις με Α.Δ.Σ. (1053/30-07-2018 και 781/18-06-2018). Λόγω του ότι οι οδοί είναι διαμορφωμένοι σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, παραχωρείται για το παραπάνω χρονικό διάστημα επιπλέον χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Παράλληλα ο κ. Αβαρλής πρόσθεσε πως καταστήματα στην περιοχή Τσιρογιάννη και Φωκά θα μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον απέναντι δρόμο εφόσον υπάρχει διάβαση την οποία μπορεί να διασχίσει ο σερβιτόρος. Τέλος για την πλατεία Πετρογιάννη, έκανε θερμή έκκληση οι καταστηματάρχες να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τον χώρο που θα λάβει ο καθένας πριν καταθέσουν την αίτηση.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Η διαδικασία αίτησης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων γίνεται ηλεκτρονικά και δύναται να ολοκληρώνεται απομακρυσμένα και χωρίς την προσέλευση του επιχειρηματίας στο Δημοτικό Κατάστημα. Οι ακριβείς οδηγίες θα αναρτηθούν εγκαίρως στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.thessaloniki.gr).

Βασικά σημεία της διαδικασίας είναι τα εξής:

Ο ιδιοκτήτης συμπληρώνει ηλεκτρονικά ή εγγράφως το σχετικό έντυπο αίτησης της άδειας. Στην δεύτερη περίπτωση το έγγραφο πρέπει να ψηφιοποιηθεί (scan, φωτογράφηση).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος στον οποίο μπορεί να επεκταθεί ή δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος, ο ιδιοκτήτης του ΚΥΕ μπορεί να συμπληρώσει αίτηση για μείωση κατά 50% των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Η αίτηση συνοδεύεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από σχέδιο Διπλωματούχου Μηχανικού, ο οποίος και έχει την ευθύνη της ορθής τήρησης όλων των σχετικών διατάξεων και της ορθής υλοποίησης.

Η αίτηση συνοδεύεται από ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση, που υπογράφεται μέσω του gov.gr και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Με την κατάθεση της αίτησης, αυτή θεωρείται κατ’ αρχήν εγκεκριμένη και ο επιχειρηματίας μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής του. Ωστόσο, η Υπηρεσία του Δήμου δύνανται να επιβάλουν διορθώσεις ή και να απορρίψουν την αίτηση μετά από έλεγχο. Στην δεύτερη περίπτωση, ο επιχειρηματίας μπορεί να ζητήσει μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά 50%.

Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση οποιασδήποτε άδειας, είναι ο επιχειρηματίας να είναι ταμειακά ενήμερος.

Πηγή: voria.gr

To Top