Έρευνα αγοράς από πάγκο σε πάγκο κρεοπώλη πριν καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα αγορά, κάνουν οι καταναλωτές που άφησαν για τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας την προμήθεια του πασχαλινού οβελία, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές. Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να ζεσταίνεται.
Το κόστος, πάντως, δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με την τιμή για το αρνάκι ή το κατσικάκι να διαμορφώνεται στα 8,5 έως 11 ευρώ το κιλό, ενώ, στα συνοικιακά κρεοπωλεία, το εύρος τιμής ανεβαίνει στα 13 έως 15 ευρώ. Η συκωταριά δε για την παραδοσιακή μαγειρίτσα πωλείται προς 8,5 έως 11 ευρώ το κιλό, ενώ στα κρεοπωλεία από 13 έως 15.
Παρά το ότι τα αμνοερίφια πουλήθηκαν φέτος από τους κτηνοτρόφους πιο ακριβά από ό,τι πέρσι, η διαφορά αυτή δεν φτάνει, όπως τονίζουν, για να καλύψουν το κόστος των ζωοτροφών.
Η καταβολή του δώρου Πάσχα, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ζέστανε την αγορά τροφίμων, αν και, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, οι φετινές πωλήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι, όχι όμως λόγω τιμών αλλά επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν κρεοπωλεία στον τόπο, όπου θα κάνουν τις πασχαλινές τους διακοπές.
Πάντως, το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρσι είναι ακριβότερο από 13,1% έως 19,2% με το εύρος τιμής του να ξεκινά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου, από τα 67,70€ και να φθάνει τα 95,20 €, λόγω του μεταφορικού και παραγωγικού κόστους.
Ενδεικτικά το τσουρέκι αυξήθηκε σε σχέση με το 2021, 8,8%, η 12αδα βαμμένων αυγών 16,6%, οι ντομάτες 4,5 οι πατάτες 7,5 το ελαιόλαδο 4,8 και οι μπύρες 17,5%.
Αγορές τροφίμων και σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν την Μεγάλη Παρασκευή από τη μία μετά το μεσημέρι έως και τις 9 το βράδυ.