O Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε για την… επόμενη μέρα του Ελληνικού μπάσκετ μετά το κάζο της Σλοβενίας και το τι ισχύει με τις περίφημες wild card!
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στην ΟΠΑΠ TV για όλα τα θέματα που αφορούν στο ελληνικό μπάσκετ και στην εθνική ομάδα. Αναλυτικά έκανε λόγο:
Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αθλητικές ομοσπονδίες και ειδικότερα στο ελληνικό μπάσκετ:
“Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός σαν έκφραση της κοινωνίας επηρεάζεται από την κρίση αν και θα μου επιτρέψετε να απαντήσω πολιτικά και, ίσως, και να προκαλέσω. Ο σωστός τίτλος είναι “περίοδος προσαρμογής στα πραγματικά και στα αληθινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας”. Περάσαμε μία περίοδο πλασματικής ευημερίας και ευφορίας ψεύτικης. Αυτή την στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις πραγματικές δυνατότητες αυτού του τόπου. Και αυτό γίνεται.”
Για τους τρόπους αντιμετώπισης από τις ομοσπονδίες των περικοπών στις επιχορηγήσεις:
“Θα έλεγα ότι αν γίνει μία νοικοκυρεμένη διαχείριση των ελάχιστων ποσών που, πράγματι, διατίθενται στον ελληνικό αθλητισμό δε θα έχουμε χειρότερα. Δε θα δημιουργήσουμε χρέη. Αλλά από την άλλη μεριά, αν θέλουμε αθλητισμό αξιώσεων, αθλητισμό που να πρωταγωνιστεί στα διεθνή αθλητικά φόρα και στους διεθνείς αθλητικούς στίβους θα πρέπει να το δούμε τελείως διαφορετικά. Εδώ νομίζω ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Λάθη όπως η μεταβίβαση όλων των εσόδων του ΟΠΑΠ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό ήταν ένα λάθος χωρίς εκείνη την στιγμή να βρεθεί ένα αντίστοιχο ποσό, το οποίο θα πηγαίνει στον ελληνικό αθλητισμό. Εγώ είχα πει τότε ότι βεβαίως όλα τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνουν σε ένα κορβανά, και σωστό ήταν να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και ποσοστιαία εκπροσώπηση του αθλητισμού στον γενικό κρατικό προϋπολογισμό. Δεν έγινε το δεύτερο, έγινε μόνο το ένα. Έπρεπε να γίνει και αυτό. Εν πάση περιπτώσει, όμως, νομίζω ότι είμαστε σε κάποια συνεννόηση και θα υπάρξει μία λύση στο θέμα χρηματοδότησης στον ελληνικό αθλητισμό. Πράγμα που και το Σύνταγμα προβλέπει και επιτάσσει”
Για το ζήτημα της wild card και το πως αυτό επηρεάζει το θέμα του προπονητή της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ:
“Είναι το θέμα που μας απασχολεί όλους. Άλλωστε, μιας και μιλάμε για την Εθνική Ομάδα, εξαρτάται και το πως θα προχωρήσει από εδώ κι εμπρός η Εθνική Ομάδα, ποιος θα είναι ο προπονητής και όλα αυτά, από το αν θα πάρουμε την κάρτα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή όχι. Διότι αλλιώς θα είναι η πορεία μας προς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αλλιώς θα είναι η πορεία μας προς μία φάση προκριματική για το Πανευρωπαϊκό. Ανοίγουν άλλοι δρόμοι. Τελείως διαφορετικοί.”
Για τις εκτιμήσεις για την υπόθεση της wild card:
“Είναι πολύ σημαντικό το να πάρουμε αυτή την κάρτα και μπορώ να πω ότι τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι συνέχεια με αυτό το θέμα. Και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από τις προσωπικές σχέσεις και από το εύρος και την αξιοπιστία που έχει το ελληνικό μπάσκετ και η ελληνική ομοσπονδία. Ενώ στα αθλητικά κριτήρια και, γενικότερα, στα οργανωτικά είμαστε πρώτοι, υπάρχει ένας όρος που αφορά κάποια δωρεά στο Ίδρυμα της ΦΙΜΠΑ για την ανάπτυξη του αθλήματος. Εκεί εμείς δεν είμαστε τόσο δυνατοί οικονομικά. Εάν κάποιος εμφανιστεί και πει δίνω 5-10 εκατομμύρια, οπωσδήποτε θα έχει ένα προβάδισμα. Αυτό είναι που μου δημιουργεί ορισμένες επιφυλάξεις και κάποιους ενδοιασμούς. Αλλά η Ελλάδα θα το παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή και θέλω να είμαι αισιόδοξος.
Η διαδικασία θα αρχίσει από το Μπουένος Άιρες, όπου μάλιστα θα είμαι παρών γιατί έχω προσκληθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αλλαγής του τρόπου διοίκησης ολόκληρου του μπάσκετ για να καταθέσω την Έκθεση των πεπραγμένων αυτής της Επιτροπής και την εισήγησή μας. Εκεί θα έρθει με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, του Πάτρικ Μπάουμαν, μία μικρή λίστα με 7-8 χώρες ενώ τώρα είναι 15 χώρες. Μετά την 1η Φεβρουαρίου, στη Βαρκελώνη, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου, όπου θα είμαι πάλι παρών ως μέλος, θα κάνει την εισήγηση για τις 4 χώρες και θέλω να ελπίζω ότι μέσα σε αυτές θα είναι και η Ελλάδα. Η απόφαση θα ληφθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2014. Στα αγωνιστικά και στα διοικητικά θέματα η Ελλάδα υπερέχει των άλλων υποψηφιοτήτων. Για το μόνο που έχω κάποιους ενδοιασμούς είναι το θέμα της οικονομικής προσφοράς, αλλά εδώ πρόκειται για εξαγορά. Θα το δούμε κι αυτό.”
Για την επιθυμία της Ελληνικής Ομοσπονδίας να αναλάβει μεγάλες διοργανώσεις:
“Εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα της μιζέριας και της κακομοιριάς που επικράτησε και επικρατεί ακόμα μέσα από την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και φταίμε όλοι γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, πρωταγωνιστεί, οργανώνει και προσφέρει. Γι΄ αυτό και διεκδικούμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κάτω των 19 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάτω των 18. Τις δύο αυτές διοργανώσεις, πιστεύω ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες θα τις αναθέσουν στην Ελλάδα διότι η προϊστορία μας είναι η καλύτερη εγγύηση ότι αυτές οι διοργανώσεις θα τύχουν και της ανάλογης μεταχείρισης και θα οδηγηθούν στην επιτυχία.”
Για το αν η επιθυμία της ΕΟΚ για τις μεγάλες διοργανώσεις μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση της wild card:
“Πιστεύω ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν και συνεκτιμώνται από αυτούς που θα κάνουν την εισήγηση”.
Για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ:
“Θα επαναλάβω αυτό που λέω πολλά χρόνια ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι πάρα πολύ καλά θεμελιωμένο. Ήδη τώρα έρχεται η νέα φουρνιά, τα νέα παιδιά που ξεπετάγονται τα παιδιά του 90′ και του 91′. Κοντά σε αυτά θα μπουν, και θα με θυμηθείτε, τα παιδιά της νεότερης γενιάς, του 96′, του 97′ και του 98΄ και η ελληνική ομάδα θα πρωταγωνιστεί και πάλι στις παγκόσμιες διοργανώσεις. Το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ καλά θεμελιωμένο και δεν έχει μόνο παρόν, αλλά και μέλλον. Όχι μακρινό, άμεσο.”