Η Ferrari σχεδιάζει το μονοθέσιο του 2025 στις προδιαγραφές του Χάμιλτον

Η έλευση του Λιούις Χάμιλτον στο Μαρανέλο απέχει λιγότερο από πέντε μήνες πλέον, και πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν ότι ήδη η Scuderia λαμβάνει τις αποφάσεις της για το σχεδιασμό του cavallino του 2025 με βάση τις επιρροές από το οδηγικό στιλ του Βρετανού.

Το σχεδιαστικό τμήμα του Μαρανέλο έλαβε τις πρώτες θεμελιώδεις αποφάσεις για το σχεδιασμό του μονοθεσίου της επόμενης σεζόν, και μία από αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντική: πρόκειται για την πλήρη αλλαγή της γεωμετρίας της εμπρός ανάρτησης (από push-rod σεpull-rod). Μια άλλη είναι η τροποποίηση του μεταξονίου, και έτσι η αλλαγή του κέντρου βάρους.

Μέχρι και φέτος μόνο η Ferrari και -αναπόφευκτα και- η Haas έχουν μείνει πιστές στην push-rod εμπρός ανάρτηση. Αυτή είναι μια σημαντική επιλογή, διότι παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη διαχείριση των ελαστικών όσο και στην αεροδυναμική του ρύγχους.

Η pull-rod (που διαθέτουν οι Red Bull, McLaren, Mercedes) φέρεται να προσφέρει μεγάλα αεροδυναμικά οφέλη, ειδικά στην διαχείριση του αέρα που περνά κάτω από το ρύγχος – σε ένα πολύ περίπλοκο σημείο του δαπέδου των σύγχρονων μονοθεσίων του ground effect.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από την Ιταλία, η αλλαγή της γεωμετρίας της εμπρός ανάρτησης από τη Ferrari έγινε επειδή το οδηγικό στιλ του Λιούις Χάμιλτον είναι πολύ πιο ‘κοντά’ σε εκείνο του Σαρλ Λεκλέρ. Και πολύ διαφορετικό από του Κάρλος Σάινθ, που θα δώσει τη θέση του στη Scuderia στον Χάμιλτον το 2025.

Η μετάβαση στην ανάρτηση pull-rod κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει και τον ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό του σασί της Ferrari για το 2025, και μπορεί να οδηγήσει και στη μετακίνηση της θέσης του οδηγού για λόγους κατανομής του βάρους.

Θυμίζουμε ότι πέρσι ο Χάμιλτον μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα της τοποθέτησης του καθίσματος του οδηγού πολύ μπροστά στη Mercedes W14, λέγοντας ότι αισθανόταν “σαν να κάθομαι πάνω στους εμπρός τροχούς, και αυτή είναι μία από τις χειρότερες αισθήσεις που μπορείς να έχεις οδηγώντας”.

Ο Λικ Σερά, που φέρεται ότι θα γίνει ο νέος τεχνικός διευθυντής της Scuderia μετά την αποχώρηση του Ενρίκο Καρντίλε (για την Aston Martin F1), έχει από τη Mercedes την εμπειρία της pull-rod ανάρτησης. Όπως και ο Χάμιλτον, άλλωστε.

To Top