Επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας θα επανεξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με το νέο σύστημα, μετά τις σφοδρές διαμαρτυρίες των συνδέσμων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για τα μπλοκάκια.
Ακόμα και μετά την έκδοση των εγκυκλίων, σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκια, αναμένοντας ακόμα να «φωτίσουν» τα θολά σημεία.
Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, συζητήθηκε πώς μπορεί να απλοποιηθεί ο μηχανισμός υπολογισμού της εισφοράς, ιδίως όταν αφορά παρελθόντα και παρόντα χρόνο, ταυτόχρονα. Οι αλλαγές δηλαδή που συζητούνται είναι «τεχνικού» επιπέδου και δεν θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των επαγγελματιών, που είδαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τις «φουσκωμένες» εισφορές που καλούνται να πληρώσουν.
Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τις διαμαρτυρίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που κλείνουν εσπευσμένως τα «μπλοκάκια» τους, για να αποφύγουν την εξοντωτική επιβάρυνση, προβληματίζει έντονα και το Μέγαρο Μαξίμου.
«Το σύστημα ωθεί στην φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Πρέπει να θέσουμε τον προβληματισμό μας στα τεχνικά κλιμάκια» παραδεχόταν πριν από λίγες ημέρες στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Πάντως, το θέμα ειδικά για τα μπλοκάκια δεν συζητήθηκε τελικά, όπως αναμενόταν, στο κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής.
Έμπειροι λογιστές εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι που θα διακόψουν την δραστηριότητά τους θα ξεπεράσουν τις 100.000. Όσοι κλείνουν τα βιβλία τους, οδηγούνται στη «μαύρη» οικονομία, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, μέτωπο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων φαίνεται ότι ανοίγει και η διάταξη για επιμερισμό των εισφορών στους αμειβόμενους με μπλοκάκι και έως δύο εργοδότες.
«Το μέτρο που σχεδιάστηκε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, τελικά θα ρίξει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο ένας θα υποπτεύεται τον άλλον. Αρκετοί εργοδότες θα μειώσουν μισθούς για να απορροφήσουν την επιβάρυνση από τη συμμετοχή τους στην εισφορά, ενώ άλλοι σκέφτονται να απολύσουν τους αμειβόμενους με μπλοκάκι και εξαρτημένη σχέση εργασίας, για να προσλάβουν “καθαρούς” ελεύθερους επαγγελματίες» επισημαίνει ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κουτσούκος.
«Κανείς επιχειρηματίας που έχει εργαζόμενο με μπλοκάκι δεν έχει συνάψει σύμβαση μαζί του. Αν συνάψει εκ των υστέρων, για να την αναγγείλει στην πλατφόρμα τύπου Εργάνη, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, θα σημαίνει ότι αναγνωρίζει πως ο εργαζόμενος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας. Διατρέχει επομένως τον κίνδυνο, αν απολυθεί ο εργαζόμενος, να στραφεί εναντίον του, διεκδικώντας δώρα και αποζημίωση» σχολιάζει ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Περπατάρης.
Πολλοί εργοδότες εμπορικών επιχειρήσεων, που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι (πχ. πλασιέ) υποστηρίζουν ότι τον ένα μήνα ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και τον άλλον ως αμειβόμενος με μπλοκάκι και εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Είναι παράλογο, επισημαίνουν, τον ένα μήνα να πρέπει να καταβάλει εισφορά ως ελεύθερος επαγγελματίας με βάση το εισόδημα του 2015 και τον άλλο μήνα ως μισθωτός, με βάση την αμοιβή του σε «real time» και τη συμμετοχή του εργοδότη.