Η Εθνική Ανδρών ρίχνεται ξανά στην μάχη των “παραθύρων” αντιμετωπίζοντας στο Νιούκαστλ την Μ. Βρετανία (25/11 20:30) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Οι γηπεδούχοι μπορεί να μην είναι γνωστοί για τις μπασκετικές τους ικανότητες, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια δυναμική προσπάθεια για να μπει η χώρα στο χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Είναι γεγονός πως πλέον βλέπουμε περισσότερους Βρετανούς παίχτες στα μέρη μας, ενώ μία αλήθεια είναι πως στο βρετανικό μπάσκετ βρίσκονται αρκετοί Έλληνες, που από διάφορα πόστα μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους σε έναν άγουρο μπασκετικά λαό.
Κάπως έτσι η “επίσημη αγαπημένη” θα βρεθεί αντιμέτωπη στην πρεμιέρα των προκριματικών με τέσσερα “δικά” της παιδιά.
- Ανδρέας Καπούλας: Ο Έλληνας προπονητής αποτελεί κεφάλαιο για το βρετανικό μπάσκετ μιας και βρίσκεται στους πάγκους των εθνικών κατηγοριών από το 2006. Πρώτος, και παντοτινός μέχρι στιγμής, προπονητής των “Bristol Flyers”, οι οποίοι επί ημερών του έφτασαν μέχρι την 1η κατηγορία, αποτελώντας μία ανερχόμενη απειλή για το πρωτάθλημα. Μάλιστα στην πρώτη τους χρονιά στην British Basketball League (την βρετανική Α1) καταφέρανε να βγούνε 8οι, φτάνοντας επίσης μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου, κάτι που έχρισε τον “κόουτς Κ” (όπως είναι το ψευδώνυμό του) “Προπονητή της Χρονιάς” για την σεζόν 2015. Πλέον απολαμβάνει και το παράσημο να αποτελεί βοηθός προπονητή του Marc Steutel στην Εθνική , βοηθώντας τον να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μπασκετικό μέλλον στο Νησί, αρχής γενομένης γιατί όχι με την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο. Έχει διατελέσει επίσης πρώτος προπονητής στις εθνικές U16 & U20 της Μ. Βρετανίας
- Teddy Okereafor: Τον 29χρονο γκαρντ τον γνωρίσαμε από το πέρασμά του στην Κύμη την σεζόν ’17-’18, αφήνοντας καλές εντυπώσεις με 6.9π.- 3.7ρ.-3.3ασ. μέσο όρο σε 18 ματς. Στην ομάδα επέστρεψε και την σεζόν ‘18-’19, με την Κύμη να γίνεται πλέον Χολαργός, και το βραχύσωμο γκαρντ να μην εντυπωσιάζει στις 26 συμμετοχές του, ενώ την σεζόν ’19-’20 φόρεσε την φανέλα του Ηρακλή για 18 ματς. Με την Εθνική της Μ. Βρετανίας μετράει 49 σερί συμμετοχές, κάτι που κόντρα στην Ελλάδα θα αποτελεί πλέον νέο ρεκόρ (50) για το βρετανικό μπάσκετ.
- Ashley Hamilton: Ο δυναμικός φόργουορντ ήρθε στα μέσα της σεζόν ’15’-16 για να βοηθήσει το Λαύριο του κόουτς Σερέλη. Η εικόνα που άφησε στα 7 ματς της σεζόν (6.7π.-4ρ.) τού έδωσε την ανανέωση για την επόμενη χρονιά, με την σεζόν ’16-’17 να καταγράφει σε 26 αγώνες 8.2π.- 4ρ.-1.1ασ. σε 20 λεπτά μέσο όρο.
- Benjamin Mockford: Στην Ελλάδα τον μάθαμε την σεζόν ’18-΄19 όταν ήρθε για να αγωνιστεί με την Καρδίτσα στο πρωτάθλημα της Α2. Βραχύσωμος γκαρντ, με έφεση στο σκοράρισμα, κατέγραψε 26 συμμετοχές με την θεσσαλική ομάδα έχοντας 8.7π.-1.2ασ.-38.8% 3-π., ενώ πέτυχε δύο 30αρες εκείνη την χρόνια κόντρα στον Εθνικό με ποσοστό στα σουτ που άγγιζε το 65%!