Η εξήγηση γιατί δεν τιμωρήθηκε η έδρα της ΑΕΚ και γλίτωσε το μεγάλο πρόστιμο

Η αφαίρεση τριών βαθμών από την ΑΕΚ στο τρέχων πρωτάθλημα, κατόπιν της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λιγκ, την στέλνει στη Β’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Aναμφίβολα αυτό είναι το σημαντικό «στοιχείο» της απόφασης.

Ωστόσο για όποιον διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της σούπερ λιγκ και βέβαια την ίδια την απόφαση, δημιουργείται εύλογα το ακόλουθο ερώτημα: γιατί η ΑΕΚ δεν τιμωρήθηκε με υψηλό πρόστιμο και επίσης γιατί δεν τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τη έδρας.

Το SoccerPlus προσέγγισε το θέμα και βάσει της μελέτης των κανονισμών έχει τις απαντήσεις: 

Η ΑΕΚ δεν τιμωρήθηκε με υψηλό πρόστιμο και ποινή αποκλεισμού έδρας, όπως έγινε πέρυσι με τον Παναθηναϊκό,για δύο λόγους:

Α) Διότι το άρθρο 15 παράγραφος 4 του πειθαρχικού κώδικα που προβλέπει αυτές τις δύο τιμωρίες «απορροφήθηκε» από το άρθρο 21 του ΚΑΠ που προβλέπει -όπως και το άρθρο 15- την αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και επιπρόσθετα την αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο.

Β) Διότι σε αντίθεση με την περίπτωση της ΑΕΚ, στην περίπτωση των επεισοδίων του ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του «τριφυλλιού» για εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με άλλο εδάφιο του άρθρου 15. Αυτό που αφορά τις ποινές ομάδων για επεισόδια οπαδών τους στους αγώνες και συγκεκριμένα για «εκτεταμένα επεισόδια».

Η ΑΕΚ δεν είχε να το αντιμετωπίσει κι έτσι γλύτωσε ενώ πέρυσι στον Παναθηναϊκό επιβλήθηκε εκτός από αφαίρεση βαθμών από το προηγούμενο πρωτάθλημα και μείον δύο από το τρέχον, υψηλό πρόστιμο και τιμωρία έδρας.

To Top