Η Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη δηλώνοντας ότι θέλει να διατηρήσει τoυς Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.
“Η απόφαση είναι δική μου, και συμφωνεί και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή)”, δήλωσε στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο. “Οπότε ναι, θα μείνουν στον Πύργο του Άιφελ”, πρόσθεσε
Ορισμένοι κάτοικοι του Παρισιού υποστηρίζουν αυτή την απόφαση της δημάρχου, αλλά άλλοι – συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς – δήλωσαν ότι είναι μια κακή ιδέα και ότι θα «βεβηλώσει» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Όπως αναφέρει το BBC, οι πέντε κύκλοι, με πλάτος 29 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βάρος 30 τόνους, τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου και αναμενόταν να απομακρυνθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 8 Σεπτεμβρίου.
Όμως η κα Ινταλγκό δήλωσε ότι ήθελε να τους διατηρήσει. Πρόσθεσε βέβαια ότι το βάρος τους είναι μεγάλο και θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή από μία ελαφρύτερη έκδοση. Η δήμαρχος υποστήριξε, επίσης, ότι “οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι” κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ήθελε “αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει”.
Μερικοί Παριζιάνοι, καθώς και επισκέπτες στη γαλλική πρωτεύουσα, υποστήριξαν τη δήμαρχο. “Ο Πύργος του Άιφελ είναι πολύ όμορφος, οι κύκλοι προσθέτουν χρώμα. Είναι πολύ ωραίο να τον βλέπεις έτσι”, δήλωσε μια νεαρή γυναίκα στην ιστοσελίδα France Bleu.
Ωστόσο, μία κάτοικος της περιοχής, είπε ότι ήταν “μια πραγματικά κακή ιδέα”. “Είναι ένα ιστορικό μνημείο, γιατί να το βεβηλώσουμε; Ήταν ωραίοι οι κύκλοι για τους Ολυμπιακούς, αλλά τώρα τελείωσε, μπορούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να τους αφαιρέσουμε και να επιστρέψει ο Πύργος του Άιφελ στην προηγούμενη κατάσταση του”, είπε στο France Bleu.
Χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η κα Ινταλγκό θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί τους κατοίκους του Παρισιού πριν προχωρήσει με το σχέδιό της και υπενθύμισε ότι ο Πύργος του Άιφελ είχε διαφημιστικό της Citroën από το 1925 έως το 1936.
Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το 1889 για τη Διεθνή Έκθεση και στην αρχή δέχθηκε έντονες επικρίσεις από καλλιτέχνες της πόλης και διανοούμενους. Πλέον βέβαια θεωρείται σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας – αν όχι ολόκληρης της χώρας.
Η κα Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές – και μερικές φορές αμφιλεγόμενες – μεταρρυθμίσεις της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, πολλοί δρόμοι της πόλης έχουν πεζοδρομηθεί.
Πέρυσι, κέρδισε με μεγάλη διαφορά ένα δημοψήφισμα στην πόλη για την απαγόρευση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, λιγότερο από το 8% αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η κα Hidalgo και άλλοι αξιωματούχοι μπήκαν στον Σηκουάνα για να αποδείξουν ότι το ποτάμι είναι ασφαλές για κολύμβηση.
Πηγή: News247.gr