Το παράδειγμα της Κύπρου ίσως να αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα. Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό περιοδικό Der Spiegel, που επικαλείται πληροφορίες από συμβούλους της Καγκελαρίας.
«Οι κίνδυνοι μετάδοσης των προβλημάτων σε άλλες χώρες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πολύ μικροί και είναι βέβαιο πως θα είναι περιορισμένοι». Σύμφωνα με το περιοδικό τόσο τα κράτη-μέλη με μεγάλο χρέος όσο και η ίδια η Ευρωζώνη βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι το 2012. Τόσο ο ESM, όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν θωρακίσει την Ευρωζώνη και πολλοί είναι αυτοί, στα κράτη-μέλη, που πιστεύουν πως η έξοδος της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα κάνει την Ευρωζώνη περισσότερο ομοιογενή και σταθερή από όσο είναι σήμερα.
«Η καγκελάριος είναι πλέον βέβαιη ότι ένα «Graccident» εξόδου από την Ευρωζώνη από ατύχημα, δεν είναι πλέον κινδύνου. Σύμβουλοί της εξετάζουν την κρίση στην Κύπρο, η οποία πριν από δύο χρόνια βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ απείλησε να διακόψει την παροχή επείγουσας βοήθειας προς τις κυπριακές τράπεζες, διότι το κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να δεχτεί τα μέτρα της Ε.Ε. Οι τράπεζες θα έπρεπε να επιβάλουν έλεγχο στις αναλήψεις και στις μεταφορές χρημάτων. Στο τέλος η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. Ακριβώς αυτό πιστεύουν οι σύμβουλοι της Μέρκελ για την Ελλάδα. Πως χρειάζεται μια προειδοποιητική βολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.
Πηγή: protothema.gr