Η απεργία των καλλιτεχνών απειλεί να «τινάξει» στον αέρα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, καθώς το σωματείο των καλλιτεχνών ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, εκτός εάν οι αξιωματούχοι εξαλείψουν τις διαφορές στις συμβάσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 3.000 χορευτές, μουσικοί και ηθοποιοί αναμένεται να βρεθούν στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα και στις γέφυρές του στο πλαίσιο του πολυαναμενόμενου γκαλά, στο οποίο 10.000 αθλητές θα μεταφερθούν για έξι χιλιόμετρα με έναν τεράστιο στόλο σκαφών.

Ωστόσο, το Syndicat français des artistes interprètes (SFA) καταγγέλλει ότι περίπου 300 άτομα είχαν υπογράψει διαφορετικές συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες από την πλειονότητα των καλλιτεχνών.

Μάλιστα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των συνδικαλιστών για συνάντηση με το πρακτορείο προσλήψεων Paname 24, το πρόβλημα παραμένει και έτσι το SFA απειλεί ότι θα καλέσει τα μέλη του να αποσυρθούν από το σόου της επόμενης εβδομάδας καθώς και από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.

«Λυπούμαστε που πρέπει να ανακοινώσουμε την απεργιακή μας κινητοποίηση στις 26 Ιουλίου καθώς και την απεργία μας κατά τη διάρκεια των προβών για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

«Προτείναμε μια ανοικτή συζήτηση για να βρεθούν λύσεις αποδεκτές από όλους, εντός των χρονικών περιορισμών που συνδέονται με την έναρξη των τελετών», πρόσθεσε το SFA. «Αλλά μέχρι σήμερα, το Παρίσι 2024 και η Paname 24 φαίνεται να παίζουν με το χρόνο, μη προγραμματίζοντας νέες συναντήσεις».

Το συνδικάτο εκφράζει επίσης την αγανάκτηση του για τα χρήματα που δίνονται στους καλλιτέχνες για την ηχογράφηση και τη μετάδοση των παραστάσεών τους. Όπως καταγγέλλει, κυμαίνονται μεταξύ 60 και 80 ευρώ για περιστασιακούς εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος και 1.610 ευρώ για εργαζόμενους που έχουν συνάψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας

To Top