Η άνοδος της τηλεργασίας: Πώς η πληροφορική διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας

Η τηλεργασία είναι μια μορφή εργασίας που πριν τον Covid και την καραντίνα, δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Με την πανδημία και την καραντίνα, ο κόσμος εξοικειώθηκε με την έννοια της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης και γενικότερα της διαδικασίας να εκτελούμε εργασίες μέσω του διαδικτύου. Η πληροφορική προφανώς και έπαιξε ένα τεράστιο ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Η πληροφορική είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και των online casinos, όπως το Bruce Bet, αλλά και πολλών άλλων υπηρεσιών που μέχρι πριν λίγα χρόνια, απαιτούσαν φυσική παρουσία για να πραγματοποιηθούν. Σήμερα θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την τηλεργασία και πως η πληροφορική βοήθησε στην ανάπτυξή της και πως συνεχίζει να βοηθάει στο μέλλον της. Ας ξεκινήσουμε…

Ο ρόλος της τεχνολογίας και της πληροφορικής

Όλοι γνωρίζουμε πως χωρίς την τεχνολογία, η τηλεργασία δεν θα ήταν δυνατή. Ο ρόλος της πληροφορικής (ΙΤ) είναι καθοριστικός σε αυτή τη διαδικασία, καθώς παρέχει τα εργαλεία και τις υποδομές που επιτρέπουν την αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη φυσική παρουσία των εργαζομένων. Για αρχή, έχουμε τα εργαλεία cloud computing και τα διάφορα άλλα εργαλεία συνεργασίας τα οποία επιτρέπουν όλη αυτή την διαδικασία. Είναι πολύ εύκολο για όλους τους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία, εφόσον έχουν σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα Google Drive, Microsoft One Drive και DropBox. Ταυτόχρονα έχουμε και τις ίδιες τις πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το Zoom, το Microsoft Teams και το Slack, οι οποίες επιτρέπουν την εύκολη επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων, τη διαχείριση εργασιών και τον συντονισμό των ομάδων, καθιστώντας την απομακρυσμένη συνεργασία τόσο αποδοτική όσο και η εργασία στο γραφείο.

 

Με την τηλεργασία, ωστόσο, δημιουργούνται και κάποιες προκλήσεις. Για αρχή, τίθεται το θέμα της ασφάλειας δεδομένων και της γενικότερης προστασίας στο διαδίκτυο. Ακόμα και αν δεν μιλάμε για δεδομένα που σχετίζονται με την εταιρεία, θα πρέπει να οι υπάλληλοι να είναι προσεκτικοί με τα δικά τους δεδομένα. Και για αυτό υπάρχουν εργαλεία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται VPNs αλλά και πολυεπίπεδη ταυτοποίηση. Η εκπαίδευση των εργαζομένων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας  διότι μόνο έτσι θα μπορέσει το πρόβλημα να εξαλειφθεί. Όλες οι άλλες λύσεις είναι πρόχειρες και εφήμερες. Ακόμα ένα στοιχείο που βοηθά πάρα πολύ στην τηλεργασία, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει κυρίως στην αύξηση της αποδοτικότητας κατά την διάρκεια της τηλεργασίας. Μερικά από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην τηλεργασία είναι τα εξής:

  • Chatbots: Τα chatbots μπορούν να εξυπηρετήσουν και να πληροφορήσουν τους υπαλλήλους, είτε για κάτι μέσα στην εταιρεία είτε για μια έρευνα που κάνουν στο διαδίκτυο.
  • Αυτοματοποιημένες ροές εργασίας: Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στις ροές εργασίας και τελεί καθήκοντα που άλλοτε θα ήταν βαρετά ή τυπικά.

Ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύει δεδομένα και να παρέχει πολύτιμες αναφορές, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη στρατηγικών για την επιχείρηση. Συνολικά, η ενσωμάτωσή της στην τηλεργασία όχι μόνο βελτιώνει την αποδοτικότητα, αλλά ενισχύει και την ευχρηστία των εργαλείων που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους εργαζομένους.

Πλεονεκτήματα και προκλήσεις της τηλεργασίας

Τώρα που είδαμε πως η πληροφορική μπορεί να βοηθήσει την τηλεργασία και να την κάνει εφικτή στην σημερινή εποχή, θα θέλαμε να μιλήσουμε και για τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα της τηλεργασίας της ίδιας.

Θετικά:

  • Ευελιξία και ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: Όταν ο υπάλληλος δουλεύει από το σπίτι, δεν χρειάζεται να χαλάσει χρόνο για να έρθει στο γραφείο ούτε για να γύρισε από το γραφείο. Αυτό του εξοικονομεί χρόνο και φυσικά, τον βοηθά στο να βρει μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
  • Αυξημένη παραγωγικότητα: Η αυξημένη παραγωγικότητα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της τηλεργασίας. Μπορεί να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σίγουρα ισχύει στις περισσότερες. Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν πως αισθάνονται λιγότερη πίεση και λιγότερο άγχος όταν δουλεύουν από το σπίτι, γεγονός που τους κάνει να αποδίδουν καλύτερα. Τέλος, δεν χρειάζεται να χαλάσουν χρόνο σε διάφορα meetings ή συνομιλίες, τόσο όσο θα έπρεπε να χαλάσουν στο γραφείο.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Η τηλεργασία δεν είναι μόνο καλή για τους υπαλλήλους, έχει να δώσε και οφέλη στην ίδια την εταιρεία. Όταν οι υπάλληλοι δεν έρχονται στο γραφείο, γίνεται εξοικονόμηση κόστους ρεύματος, φαγητού, νερού, κάποιες φορές μπορεί να μην υπάρχει καν ενοίκιο, αν όλοι οι υπάλληλοι δουλεύουν από το σπίτι.

Αρνητικά:

  • Μοναξιά και απομόνωση: Το πρώτο και σημαντικότερο μειονέκτημα της τηλεργασίας είναι πως οι υπάλληλοι μπορεί να νιώθουν μοναξιά και απομόνωση. Όταν δουλεύεις κάθε μέρα από το σπίτι, πολλές φορές δεν έχεις και λόγο να πας έξω. Πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία. Μπορείτε να πηγαίνετε γυμναστήριο, μια βόλτα ή οτιδήποτε άλλο θα σας βγάλει εκτός σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία.
  • Διατήρηση εταιρικής κουλτούρας: Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη συντήρηση μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας. Οι συναντήσεις “face-to-face” και η καθημερινή επικοινωνία στο γραφείο συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων και συνεργασίας, κάτι που δεν συμβαίνει όταν μπαίνει στην μέση η τηλεργασία. Ή μπορεί να συμβαίνει, απλά σε μειωμένο βαθμό.

Επιπλέον, η έλλειψη φυσικής παρουσίας μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ομαδική δυναμική και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές για να διατηρούν τη σύνδεση και τη συνεργασία μέσω διαδικτυακών εργαλείων και συναντήσεων, εξασφαλίζοντας ότι η εταιρική κουλτούρα παραμένει ισχυρή ακόμα και σε απομακρυσμένο περιβάλλον.

To Top