“Ημερησία”: Μπλόκο του Δημοσίου σε επιχειρήσεις για το άρθρο 99

Φορο-μπλόκο στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο και σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής σε «προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης» προκειμένου να προστατευθούν από το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτά αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, μια από τις κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες της χώρας, η “Ημερησία” με εκτενές άρθρο της, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων:

“Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, καλούνται οι εφοριακοί με το που θα υποπέσει στην αντίληψή τους ότι επιχειρηματίας εξέδωσε παράβολα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εντός της ΔΟΥ για την υποβολή αίτησης πτώχευσης να λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ασφαλιστικά, ποινικά ή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου και να ολοκληρώνουν τυχόν εκκρεμείς φορολογικούς ελέγχους σε βάρος αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Θεοχάρη, οι εφορίες με το που λαμβάνουν γνώση της αίτησης εξυγίανσης, θα πρέπει να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

1. Να εντοπίζουν τον ΑΦΜ της αιτούσας επιχείρησης και τυχόν συνυπόχρεων προσώπων και να εξετάζουν τις βεβαιωμένες οφειλές με βάση τα τα στοιχεία του Taxis. Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές και σε άλλες ΔΟΥ, αυτές θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα. Επειδή κρίσιμος χρόνος για την υπαγωγή οφειλών σε συμφωνία εξυγίανσης είναι η έκδοση της απόφασης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, η εφορία πρέπει να παρακολουθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης τη βεβαίωση νέων οφειλών που ανάγονται σε χρόνο μέχρι το άνοιγμα της διαδικασίας. Τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού της ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εντοπίσουν το ακριβές ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο, ιδίως στις περιπτώσεις όπου επίκειται η βεβαίωση νέων ποσών ως αποτέλεσμα φορολογικών ελέγχων και τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της συμφωνίας εξυγίανσης.

2. Να εξετάζουν άμεσα τη δυνατότητα λήψης μέτρων διασφάλισης των απαιτήσεων του Δημοσίου κατά του αιτούντος ή συνυπόχρεων προσώπων, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει σε σχετική χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων.

3. Η ΔΟΥ πρέπει να εξετάζει κατά προτεραιότητα τα εξής:

Τη δυνατότητα λήψης μέτρων άμεσης είσπραξης, όπως ιδίως της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και

Τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως ιδίως της εγγραφής υποθήκης σε τυχόν ακίνητη περιουσία της αιτούσας επιχείρησης, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του Δημοσίου είτε στο στάδιο της διαδικασίας εξυγίανσης ως ενυπόθηκου πλέον δανειστή είτε σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας πτώχευσης με την προνομιακή κατάταξη αυτού. Με την εγκύκλιο επιχειρείται και «παράκαμψη» τυχόν δικαστικών αποφάσεων για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Ορίζεται ότι όταν με δικαστική απόφαση αναστέλλονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της αιτούσας επιχείρησης, η ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα να στραφεί κατά τυχόν συνυπόχρεων προσώπων, λαμβάνοντας μέτρα π.χ. κατά του διευθύνοντος συμβούλου οφειλέτριας Α.Ε.

Επιστροφές ΦΠΑ 
Εν τω μεταξύ με νεότερη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις που ζητούν επιστροφές ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα τις αιτήσεις για τις επιστροφές ΦΠΑ στις αρμόδιες ΔΟΥ κι όχι ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, καθώς το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί.

Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις για να εισπράξουν τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ ειδικά έντυπα αιτήσεων συνοδευόμενα από τα δικαιολογητικά στα οποία περιλαμβάνονται αναλυτικές καταστάσεις για τις φορολογητέες και απαλλασσόμενες πράξεις.

Οι ΔΟΥ θα ελέγχουν την πληρότητα των αιτήσεων και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών.

Για αιτήσεις επιστροφών για τις οποίες δεν απαιτείται έλεγχος θα εκδίδονται Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) εντός 15 ημερών.

Για τις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος, αυτός θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών, ενώ το ΑΦΕΚ θα πρέπει να εκδίδεται εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Για ποσά επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο, εντός 10 ημερών από την εκκαθάριση της απαίτησης (και την έκδοση ΑΦΕΚ), τα ποσά θα καταβάλλονται εντός 10 ημερών.

Εάν πρόκειται για ποσά επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών θα πραγματοποιείται το πολύ εντός δύο μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΟΥ θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ με τυχόν οφειλές του φορολογουμένου χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.

Ελεγχοι
Τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού της ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εντοπίσουν το ακριβές ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο, ιδίως στις περιπτώσεις όπου επίκειται η βεβαίωση νέων ποσών ως αποτέλεσμα φορολογικών ελέγχων και τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η ΔΟΥ πρέπει να εξετάζει τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως ιδίως της εγγραφής υποθήκης σε τυχόν ακίνητη περιουσία της αιτούσας επιχείρησης, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του Δημοσίου είτε στο στάδιο της διαδικασίας εξυγίανσης ως ενυπόθηκου πλέον δανειστή είτε σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας πτώχευσης με την προνομιακή κατάταξη αυτού.

To Top