Μάλιστα, αυτό έχει συμβεί κατά την περσινή πρώτη χρονιά που ίσχυσε το νέο χρυσό συμβόλαιο 24 δις δολαρίων, που θεωρητικά θα μπορούσε να καλύψει τις όποιες ζημιές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ομάδες που εμφανίζουν ζημιές δεν είναι τυχαίο πως βρίσκονται σε περιφέρειες όπου υπάρχουν μικρές δυνατότητες στην τοπική αγορά και δεν αφορά απαραίτητα την αγωνιστική τους πορεία.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα οποία θα τεθούν υπόψη όλων των ιδιοκτητών, στη σύσκεψη που θα έχουν στη Νέα Υόρκη (27-28/9), οι εννέα ομάδες που είναι ζημιογόνες είναι οι εξής: Χοκς, Νετς, Καβαλίερς, Πίστονς, Γκρίζλις, Μπακς, Μάτζικ, Σπερς, Ουίζαρντς και χρειάστηκαν τη “βοήθεια” που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις από τη λίγκα, μέσω των μερισμάτων.
Αντίθετα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Λέικερς, που παρά την πενιχρή αγωνιστική τους παρουσία τα τελευταία χρόνια και παρά την αποχώρηση του απόλυτου σταρ τους, Κόμπι Μπράιαντ, πέρυσι εμφάνισαν κέρδη 115 εκατ. δολαρίων, αφού μεταξύ άλλων εισέπραξαν 149 εκατ. από τα δικαιώματα για τα τοπικά ΜΜΕ και την “Time Warner”.
Ολα αυτά μπορεί να δείχνουν πρωτόγνωρα για το ΝΒΑ, που μεγαλώνει συνέχεια την οικονομική του δύναμη, ωστόσο για την Ευρώπη είναι ο… κανόνας, αφού όλες οι ομάδες της Ευρώπης εμφανίζουν σημαντικές ζημιές στους ισολογισμούς τους.