Ζαγκλής: «Πρώτο μας μέλημα η επέκταση του μπάσκετ στην Ευρώπη»

Ο γενικός γραμματέας της FIBΑ, Ανδρέας Ζαγκλής, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης διαδικτυακά.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του 2024, ο Ανδρέας Ζαγκλής, εξέφρασε την αντίθεση του στην επέκταση του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην Ασία, ενώ προέβη και σε εκτενή αναφορά και στο Ευρωμπάσκετ του 2029 τη διοργάνωση του οποίου διεκδικεί η Ελλάδα μέσω της ΕΟΚ.

Αναλυτικά, ο Ανδρέας Ζαγκλής δήλωσε:

Αρχικά, ο Ανδρέας Ζαγκλής εξήγησε: «Είχαμε μία χρονιά με πολλές πρωτιές και ρεκόρ αριθμών σε επίπεδο ανδρών, αλλά και τα καλύτερα Προολυμπιακά τουρνουά που οδήγησαν στο Ολυμπιακό τουρνουά που ήταν από τα πιο σπουδαία που έχουν γίνει ποτέ. Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια ρεκόρ που έσπασαν στο Παρίσι. Πάνω απ’όλα φυσικά για τα εισιτήρια που έσπασαν το ρεκόρ της Άτλαντα παρότι έγιναν λιγότεροι αγώνες. Κι αυτό ήταν ένα επίτευγμα όχι μόνο των παικτών, αλλά και των διοργανωτών.

Το χάσμα μειώνεται, τα φαβορί δυσκολεύονται, τα φαβορί χάνουν. Όλοι μπορούν να νικήσουν τους πάντες. Θα ήθελα να μην ξεχάσω και το εξαιρετικό Παράθυρο του Φεβρουαρίου του 2024 που ήταν και η πρώτη φορά που το καλεντάρι εναρμονίστηκε στο πλαίσιο της οικογένειας της FIBA, και περιμένουμε για τον επόμενο Φεβρουάριο, έστω κι αν στο προηγούμενο Παράθυρο του Νοεμβρίου δεν καταφέραμε να έχουμε αυτή την εναρμόνιση.

Για τις γυναίκες αυτό που πιστεύουμε είναι ότι διανύουμε μία χρυσή δεκαετία. Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας όπου το μπάσκετ πέτυχε σπουδαία πράγματα, είχαμε 13 χιλιάδες στο Βέλγιο, στην Αντβερπ, στο Προολυμπιακό τουρνουά κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Σε διασυλλογικό επίπεδο είχαμε για πρώτη φορά 3 ΒCL. Στην Ευρώπη, στην Νότια Αμερική και στην Ασία, έχοντας μία επιτυχημένη Σούπερ Λίγκα της Δυτικής Ασίας με 9 χιλιάδες κόσμο στην Ντόχα. Πολύ σημαντικό για εμάς ήταν και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στη Σιγκαπούρη, όπου εκπροσωπήθηκαν και οι 5 Ήπειροι με πολύ ανταγωνιστικές ομάδες.

Επίσης είχαμε και το πρώτο Φάιναλ Φορ του  ΒCL σε μία εντελώς ουδέτερη έδρα, το Βελιγράδι, που έγινε σε glass floor. Το BCL μετέτρεψε σε mainstream το glass floor και τώρα είναι μέρος της ζωής μας, καθώς το υιοθέτησαν πολλές ομάδες. Στα social media έχουμε πάνω 75 εκ. Followers και 5 δις θεάσεις. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό γνωρίζοντας ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πάντα η προετεραιότητά μας.
Σε ό,τι αφορά στο 3Χ3 αν ήταν μία ανεξάρτητη Ομοσπονδία και σύμφωνα με τις μετρήσεις θα ήταν η 5η μεγαλύτερη ομοσπονδία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 3Χ3 έχει τη δική του επιτυχία.

Σχετικά με την επιθυμία του ΝΒΑ να έρθει στην Ευρώπη και ποια είναι η συμμετοχή της FIΒΑ ο Ανδρέας Ζαγκλής επισήμανε:
«Η ερώτηση σχετικά με το πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον καλό θα ήταν να απευθυνθεί στο ΝΒΑ. Μπορώ να πω ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον και υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη με τη FIBA. Είναι μέρος της δουλειάς μας, όπως και οι συζητήσεις μας με την ΕCA. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το γεγονός ότι η FIBA έχει μία πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση και θέλει την ανάπτυξη του μπάσκετ, την ίδια στιγμή που θέλει και να προστατεύσει τις βασικές αρχές του οικοσυστήματος της, που δεν έχει να κάνει μόνο με το καλεντάρι, αλλά και με το σεβασμό στις Εθνικές ομάδες και τα εθνικά πρωταθλήματα. Έχουμε ένα πολύ καλά δομημένο σύστημα με τις εθνικές λίγκες και φυσικά θέλουμε να προστατεύσουμε τη δουλειά όχι μόνο λίγων κλαμπ, αλλά των 500-600 κλαμπ που είναι πυραμίδα, που παράγουν παίκτες κι έχουν φέρει το μπάσκετ εδώ που βρίσκεται σήμερα. Οι επόμενοι μήνες α μας δείξουν που βαδίζουμε. Δε θα το ονομάσω ΝΒΑ Εurope γιατό αυτό υπάρχει κι έχει να κάνει με δραστηριότητες του ΝΒΑ στην Ευρώπη. Γενικώς υπάρχει στα ραντάρ μας, προσπαθούμε να φέρουμε όλους μαζί, αυτό δεν ε΄γίνε εφικτό και δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τους συνεργάτες μας στο ΝΒΑ».

Για το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στις ομάδες για τους παίκτες που πηγαίνουν στο ΝΒΑ και στο ΝCAA, ο γενικός γραμματέας της FIBA τόνισε:
«Υπάρχουν δύο επίπεδα. Οι παίκτες που πηγαίνουν στο ΝΒΑ κι αυτοί που επιλέγουν να παίξουν στο NCAA. Το πρώτο επίπεδο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό την προσοχή μας για μεγάλη περίοδο και το δεύτερο έχει να κάνεις με τις εξελίξεις που φέρνει ο καιρός. Σε ό,τι αφορά στο ΝΒΑ έχουμε συζητήσεις με την ULΕΒ με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία και κάναμε σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνέλευσή της, όπως επίσης και με την ECA. Σε ό,τι αφορά στο ΝΒΑ η αποζημίωση είναι μέρος της CBA και υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δοθεί. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς στην άλλη πλευρά του, ο κάθε παίκτης για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ χρειάζεται το letter of clearance από τη FIBA κι έτσι η FIBA προστατεύει τα ενδιαφέροντα των ομάδων και των μπάι άουτ που προβλέπονται. Βέβαια το ερώτημα είναι αν μία ομάδα από το ΝΒΑ μπορεί να πληρώσει μόνο ένα μέρος του μπάι άουτ, το γίνεται με το υπόλοιπο; Εκεί μπορούμε να βελτιωθούμε και θέλουμε να δούμε πως θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τις ομάδες. Είναι μέρος της συζήτησης που κάνουμε με το ΝΒΑ. Λόγω της νέας CBΑ νομίζω ότι είμαστε σε καλύτερη θέση να μιλήσουμε για αυτό. Σε ό,τι αφορά στο ΝCAA, υπάρχει ανησυχία από διαφορετικούς τομείς. Για αυτό το λόγο και σύμφωνα με τους κανονισμούς της FΙΒΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δημιουργήσαμε μία ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς που προέρχονται από επιτροπές της FIBA, από έναν νομικό, από τις Λίγκες και τα κλαμπ, επίσης έχουμε κι έναν κόουτς… Πολλές από τις ομάδες δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση και φυσικά αυτό δεν είναι καλό. Πολύ περισσότερο όταν οι παίκτες μετακινούνται εκεί χωρίς να έχουν ένα ισχυρό ακαδημαϊκό στόχο, αλλά πηγαίνουν πλέον εκεί περισσότερο λόγω των οικονομικών πλευρών της συμφωνίας. Πρέπει να το δούμε όμως, διότι σε αυτή την περίπτωση είμαστε δευτερεύουσα ρυθμιστική αρχή, καθώς η πρωτεύουσα αρχή είναι το NCAA, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτές νομικές υποθέσεις. Όχι μία, αλλά δύο, οι οποίες εκκρεμούν. Πρέπει να προστατεύσουμε το οικοσύστημα την FIBA χωρίς όμως να βάζουμε εμπόδια στην ανάπτυξη των παικτών. Το κοιτάμε από πολύ κοντά».

Για την πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα challenges σε ένα παιχνίδι, αν το πρώτο είναι επιτυχημένο, είπε:
«Υπάρχει μία σκέψη για αυτό και τώρα αξιολογούμε την επίδραση του κανονισμού στα παιχνίδια μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πως δούλεψε. Την ίδια στιγμή παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες ανατροφοδότησης, ειδικά από φιλάθλους, που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ότι το παιχνίδι γίνεται πιο αργό. Σε κάποιες λίγκες μας, επιτρέπεται περισσότερα challenge από αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό της FIBA και λαμβάνουμε παράπονα ότι τα παιχνίδια διαρκούν μέχρι και δυομισι ώρες. Πρέπει να βορύμε μια ισορροπία μεταξύ της δικαιοσύνης και ενός σωστού αποτελέσματος, το οποίο δεν μπορείς να εγγυηθείς 100%, αλλά του καλού προϊόντος για τους φιλάθλους. Έτσι, η προσωπική γνώμη μου είναι ότι το παιχνίδι έχει γίνει πολύ αργό, έχουμε φτάσει στο όριο και δε νομίζω ότι θα επεκτείνουμε τον κανονισμό των challenges πάρα πολύ, αλλά αν κι εφόσον μία ομάδα κερδίσει το challenge και πρέπει να το πάρει πίσω είναι κάτι που θα μελετήσει η τεχνική επιτροπή της FIBA».

Για το Ευρωμπάσκετ 2029 και το φορμάτ που θα έχει, αλλά και τα κριτήρια για την επιλογή των χωρών που θα το διοργανώσουν, ο Ζαγκλής υπογράμμισε:
«Νομίζω ότι το φορμάτ με τους 4 συνδιοργανωτές βοήθησε το μπάσκετ να διασπείρει το μήνυμα του σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα των επενδύσεων της FIBA στις εθνικές ομοσπονδίες, αποδίδει καρπούς. Έχουμε ολοένα και περισσότερες ομοσπονδίες που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις. Και σε αυτό έχει παίξει ρόλο τόσο η εμπειρία από τα Παράθυρα, αλλά και το γεγονός ότι οι Κυβερνήσεις διαπιστώνουν τα οφέλη από τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ. Είναι γνωστό ότι η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της Άνοιξης, το 2025. Το ρόστερ των διεκδικητών είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι εμπεριέχει παραδοσιακές μπασκετικής χώρες αλλά και μερικές νέες χώρες, που φιλοξενούν διοργανώσεις πιο σπάνια. Είναι πολύ ξεκάθαρα τα κριτήρια και ποιες είναι οι προσδοκίες από τις χώρες που κατέθεσαν υποψηφιότητα. Κατόπιν είναι απόφαση του συμβουλίου. Έχω μία ψήφο αλλά δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω. Είναι ίσως η μοναδική φορά που η εθνικότητα μου έχει σημασία στο ρόλο μου στη FIBA. Είναι το κορυφαίο γεγονός στην Ευρώπη και το ρόστερ των 8 διεκδικητών μας κάνει πολύ αισιόδοξους ότι θα είναι ένα φανταστικό τουρνουά. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι το μπάτζετ που επενδύσαμε μας επιτρέπει πια να έχουμε ακόμα μία μέρα ξεκούρασης για τους παίκτες κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Θα μας κοστίσει αρκετά, αλλά είναι μία επένδυση για την καλύτερη εμπειρία των παικτών».

Τέλος, για την επέκταση του μπάσκετ στις χώρες της Μέσης Ανατολής και πως αυτό επηρεάζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, κατέθεσε την άποψη:
«Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για το Φάιναλ Φορ διότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμα. Έτσι, είναι προτιμότερο να μιλήσω πρώτα με τους συναδέλφους μου πρώτα όταν συμβεί αυτό, καθώς όπως συμβαίνει συνήθως ενημερώνομαι πριν κάτι βγει δημόσια. Μετά θα είμαι σε θέση να πω τι πιστεύω. Θέλω να δω ποιο είναι το πρότζεκτ πρώτα. Σε σχέση μετά υπόλοιπα πρότζεκτς που γίνονται στην περιοχή, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν πολλές απάτητες κορυφές στην Ευρώπη ακόμη. Το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι πολύ πίσω από την πραγματική εμπορική αξία του. Δεν κατηγορώ φυσικά κάποιον. Είναι η πραγματικότητα. Δεν έχουμε καταφέρει ως οικογένεια να πλησιάζουμε την πραγματική εμπορική αξία του σπορ, παρότι η κορυφαία διοργάνωση μεγαλώνει το καλεντάρι της ξανά και ξανά εδώ και 8 χρόνια. Πιστεύω και η FIBA το έχει δείξει ανοίγοντας νέες αγορές μέσα στην Ευρώπη, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα εντός της περιοχής πριν κοιτάξουμε έξω από αυτή. Θεωρώ ότι υπάρχει σημαντικό potential στην Κεντρική, Βόρεια και δυτική Ευρώπη, από το οποίο δεν επωφελούμαστε σε διασυλλογικό επίπεδο. Η Γερμανία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Γαλλία διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έπαιξε στον τελικό και έχουμε παιχνίδια στο Λονδίνο τα οποία δεν είναι ματς της κορυφαία ευρωπαϊκής Λίγκας. Και δεν έχω αναφερθεί καθόλου στην Σκανδιναβίας, την Τσεχία ή την Πολωνία. Δεν βρισκόμαστε ως μπάσκετ στη Ρώμη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Για εμένα εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής οικογένειας του μπάσκετ. Και για αυτό χειροκρότησα τους συναδέλφους μου της FIBA Europe για την απόφασή τους αναθέσουν το Φάιναλ Φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης των γυναικών στη Σαραγόσα για τρία χρόνια. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε και να αναπτύξουμε το προϊόν. Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ ότι πρόκειται για επέκταση, αλλά για μία ευκαιριακή ματιά. Αν συμβεί, ελπίζω να φέρει μεγάλη αύξηση στους μισθούς των παικτών. Κι αν συμβεί θα μπορούμε να πούμε και περισσότερα».

To Top