Επιτυχημένη χρονιά για την FIBA, χαρακτήρισε το 2021 ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, Ανδρέας Ζαγκλής, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο (20/12), μέσω zoom call και απάντησε σε θέματα και ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ.
Οι απαντήσεις του κ. Ζαγκλή στις ερωτήσεις που δέχτηκε:
Για τη στήριξη από τις ομοσπονδίες, το οικονομικό πλάνο και την επαναφορά της “φούσκας” στις διοργανώσεις:
“Είχαμε απώλειες το 2020 και ήδη με τα κέρδη του 2021 έχουμε καλύψει τις μισές απώλειες και έχουμε μεγάλη ρευστότητα. Και θα έχουμε ένα θετικό πρόσημο στον κύκλο τα επόμενα χρόνια. Παρότι είχαμε απώλειες στηρίξαμε τις ομοσπονδίες και βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον σε οργανωτικό επίπεδο. Θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις κανονικές εκδηλώσεις της FIBA. Είμαστε σε μία υγιή οικονομική κατάσταση και μέσα στο 2022 θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε απόλυτα όσα χάσαμε το 2021.
Έχουμε οργανώσει τα μεγάλα event για την επόμενη σεζόν. Δεν ήμασταν έως τώρα τόσο ανοιχτοί όσο θα θέλαμε. Για τα παράθυρα του Φεβρουαρίου, ναι έχουμε συνεργασία με τους οργανωτές και θα φέρουμε τη “φούσκα’ εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είμαι περήφανος με την δουλειά της ομάδας μου γιατί έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια”.
Για τη συνεργασία και τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στη FIBA και τη EuroLeague: “Βλέπουμε αυτή τη συνεργασία ως μία που μπορεί να βελτιωθεί. Έγινε προσπάθεια το καλοκαίρι για να φτιάξουν οι σχέσεις μας. Είδαμε ότι λόγω κορονοϊού τα προβλήματα που είχαμε δεν ήταν τόσο μεγάλα. Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι την πρωτοβουλία της FIBA την δέχονται θετικά από τις ομάδες και το ΝΒΑ.
Μία από τις ανησυχίες μας είναι η πρόοδος στην Ευρώπη και θέλουμε να παίρνουμε γνώμες από τις ομάδες εκεί. Βλέπουμε όμως ότι τα πρώτα βήματα πάνε καλά. Δεν είναι εύκολη δουλειά και θέλει χρόνο αλλά οι ομάδες πρέπει να παίρνουν περισσότερα και τον σεβασμό που τους αξίζει. Θεωρούμε υπάρχει καλή βάση για να βρεθούν λύσεις.
Τα παράθυρα του Νοεμβρίου ήταν μία χαμένη ευκαιρία για ένδειξη καλής πρόθεσης από την πλευρά της EuroLeague. Δεν δέχομαι ότι από τη στιγμή που δύο ομάδες θέλουν να αλλάξουν ημερομηνίες, δεν μπορούν. Είχαμε ομάδες της διοργάνωσης που έπαιξαν την ίδια μέρα με τα παράθυρα. Για τα παράθυρα του Φεβρουαρίου οι ομοσπονδίες θέλουν να δουν δείγματα καλής πρόθεσης. Θα ήθελα να πω ότι δεν προσεγγίζουμε αυτό μόνο με βάση το πρόγραμμα. Έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε όλο το σύστημα. Δεν είναι σωστό να διαπραγματευτούμε δημόσια αλλά υπάρχει ο τρόπος για να βρούμε τη λύση. Η ερώτηση είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το παιχνίδι. Ανυπομονούμε για τα επόμενα παράθυρα για να φέρουμε λύσεις στο τραπέζι και να βρούμε την χρυσή τομή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όραμα με την Ευρωλίγκα αλλά όπως είπα πριν πλέον μιλάμε περισσότερο“.
Για την παρουσία των παικτών του ΝΒΑ στα παράθυρα: “Όντως τα παράθυρα ήταν πετυχημένα και τα συγκρίναμε με το παρελθόν. Αναφορικά με τους παίκτες του ΝΒΑ αυτό είναι μία απόφαση του USA Basketball, όχι δική μας. Είναι δική τους η απόφαση για το αν θα επιτρέψουν στους παίκτες να συμμετέχουν. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για το μέλλον τότε το ΝΒΑ είμαι σίγουρος ότι θα κάνει αυτό που πρέπει.
Παρουσιάζουν ομάδες με πολύ ταλέντο. Το ΝΒΑ είχε το ίδιο πρόγραμμα εδώ και 70 χρόνια αλλά ακόμα και έτσι καταφέραμε να βρούμε λύση όταν χρειαζόταν. Έχουμε καλή επικοινωνία μαζί τους και βρίσκουμε λύσεις σε τυχόν προβλήματα. Μπορώ να πω ότι μία από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν τέσσερις παίκτες από τα ΝΒΑ Finals ταξίδεψαν αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δείχνει προσήλωση.
Χαίρομαι που έχουμε ανοιχτές συζητήσεις με το ΝΒΑ και οι ομάδες είναι εξίσου ανοιχτές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η σημασία των εθνικών πρωταθλημάτων και ομάδων είναι μεγάλη.”.
Για την βελτίωση του αθλήματος στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο οι ομάδες να έρθουν στα πρωταθλήματα της FIBA: “Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να διχαστούμε μέσα στο μπάσκετ. Ευρώπη και FIBA. Αν γίνει αυτό τότε οι νέοι θα μας γυρίσουν την πλάτη και θα στραφούν στο Netflix και στο Fortnite. Βλέπουμε νέες πρωτοβουλίες να βγαίνουν μπροστά και άλλες χώρες να μπαίνουν στο παιχνίδι όπως για παράδειγμα η Αφρική. Επενδύουμε στο BCL και θεωρούμε ότι στο μέλλον η εξέλιξη θα είναι μεγαλύτερη. Πρέπει το ευρωπαϊκό μπάσκετ να μεγαλώσει. Τώρα αν αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα έρθουν σε διοργανώσεις της FIBA δεν το ξέρω. Έχουμε συνεργασίες με τις ομοσπονδίες και με λίγκες. Δεν είμαστε εμμονικοί με το να είναι οι ομάδες στην οικογένεια της FIBA. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το τοπίο στις εθνικές λίγκες, όχι να τις κάνουμε ιδιοκτησία μας. Είναι κοινή λογική, θέλουμε να βελτιώσουμε το μπάσκετ”.
Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου και την παρουσία των μεγάλων αστέρων των ομάδων: “Όταν φτιάχνεις το πρόγραμμα αυτή είναι η πρόκληση. Να φτιάξεις καλά το πρόγραμμα και να συμβαδίσεις και με το πρόγραμμα των παικτών και των εθνικών πρωταθλημάτων. Κοιτάμε τι είναι καλό για τις εθνικές και τις λίγκες αλλά παράλληλα και το τι είναι καλό για το προϊόν. Το να έχεις ένα μεγάλο τουρνουά και γεγονός μετά από τα προκριματικά θεωρούμε ότι είναι καλό.
Πιστεύουμε ότι θα δούμε καλές ομάδες και καλές συνθέσεις. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι αγώνες του δεύτερου γύρου άρα θα είναι κρίσιμοι. Η ανταπόκριση των ομοσπονδιών είναι πολύ θετική και άμεση. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι θα έρθει το 2022 παράλληλα και το 2023 και ‘24. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας και όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το μπάσκετ”.