Σε ισχύ από το Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Διαδηλώσεις κατά των περιορισμών στη Δανία – Χαλάρωση μέτρων σε Αυστρία, Πολωνία.
Περίπου 600 άνθρωποι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους της Κοπεγχάγης για να διαδηλώσουν εναντίον των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ιδίως του μελλοντικού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα αποτελεί πρακτικά διαβατήριο.
Με επικεφαλής τους «Άνδρες στα Μαύρα της Δανίας», οργάνωση ενεργή στο Facebook που οργανώνει συγκεντρώσεις εδώ και πάνω από έναν μήνα, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μπροστά στο Κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην «ελευθερία της επιλογής» και να καταγγείλουν τον «καταναγκασμό» και τη «δικτατορία» των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που εφαρμόζονται στη Δανία.
Εν μέσω πολικού ψύχους η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και παιδιά, είχε ιδίως στόχο να καταγγελθεί το «κορονοδιαβατήριο».
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Δανία σκοπεύει να δημιουργήσει ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν και, δυνητικά, να μπορούν να παρακολουθούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή ακόμη να πηγαίνουν σε εστιατόρια.
Για τους «Άνδρες στα Μαύρα» η δημιουργία αυτού του «διαβατηρίου» καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και άρα περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες. Στη Δανία, οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά δεν το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό.
Με άδειους δρόμους και εντατικούς ελέγχους έκαναν πρεμιέρα στην Ελλάδα τα νέα περιοριστικά μέτρα. Παρά τον συνωστισμό έξω από τα σουπερμάρκετ το πρωί του Σαββάτου, οι Αθηναίοι φάνηκαν να συμμορφώνονται – τουλάχιστον την πρώτη ημέρα – με την απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί που θα ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μέχρι τουλάχιστον τις 19 Φεβρουαρίου.
Επανεκκίνηση από Δευτέρα του λιανεμπορίου στην Αυστρία με όριο ενός πελάτη ανά είκοσι τετραγωνικά. Αν και συνολικά οι έμποροι θεωρούν θετική την εκ νέου λειτουργία τους, οι ιδιοκτήτες μικρότερων μαγαζιών ανησυχούν ότι οι ουρές έξω από τα καταστήματά τους θα αποθαρρύνουν τους καταναλωτές. Το μέτρο ισχύει και για τα σουπερμάρκετ, όπου μέχρι τώρα το όριο ήταν ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά.
Παράλληλα, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών θα δέχονται από τη Δευτέρα πελάτες μόνο με αρνητικό τεστ COVID. Ωστόσο, η πληθώρα κέντρων που διενεργούν δωρεάν ελέγχους, ειδικά στη Βιέννη, ωθεί τους πολίτες να κάνουν το τεστ και, όπως λένε οι αρχές, αυτή η δυνατότητα θα επεκταθεί εν καιρώ ακόμη και στα φαρμακεία.
Χαλάρωση περιορισμών και στην Πολωνία, όπου η κυβέρνηση ανοίγει τα χιονοδρομικά κέντρα μαζί με τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις από τις 12 Φεβρουαρίου και οι ιθύνοντές τους μαζί με τους θαμώνες χαιρετίζουν την απόφαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην εστίαση και στα γυμναστήρια, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα και μουσεία.
Εν αντιθέσει με την Πολωνία, στη Γαλλία η κυβέρνηση άνοιξε τις χιονοδρομικές πίστες, αλλά όχι και τα τελεφερίκ των χιονοδρομικών. Αν και επισήμως η χώρα δεν τελεί υπό lockdown και θεωρητικά οι πολίτες μπορούν να ελεύθερα επισκεφθούν τα χειμερινά θέρετρα, τα τελεφερίκ παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες, με τη σεζόν ουσιαστικά να χάνεται. Άρα, οι διακοπές του Φεβρουαρίου μπορούν να περιλαμβάνουν επίσκεψη σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, ωστόσο η ανάβαση στην κορυφή της πίστας θα πρέπει να γίνει χωρίς τελεφερίκ.
Κλειστά λόγω της πανδημίας παραμένουν και τα εστιατόρια των χιονοδρομικών κέντρων.