Με τον Άρη συνεχίστηκαν τα αφιερώματα στις 13 ομάδες που συμμετείχαν στη Stoiximan Basket League τη σεζόν 2021-22.
Αναλυτικά:
«Με διαφορετική «συνταγή» από εκείνη των δύο προηγούμενων σεζόν, επένδυσε σε νεότερους και πιο αθλητικούς παίκτες. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αφού επέστρεψε έπειτα από πέντε χρόνια στα πλέι οφ του Πρωταθλήματος, καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον Άρη. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Τι άφησε η σεζόν για τον Άρη;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 11 νίκες – 15 ήττες – 7η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 5 Δεκεμβρίου ο Άρης έκανε το καλύτερο από τα 26 παιχνίδια του στην 30ή Stoiximan Basket League. Ήταν απέναντι στο Περιστέρι Vitabiotics το οποίο νίκησε στο Nick Galis Hall με 87-68 έχοντας 112 ranking. Ήταν η κορυφαία φετινή επίδοση του και μία από τις 38 κορυφαίες της σεζόν που πέρασε. Θα πρέπει μάλιστα να πάμε στην περίοδο 2019-20 για να βρούμε μεγαλύτερη από τους «κίτρινους» αφού τότε είχαν 116 ranking στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ήφαιστο.
Στην καλύτερη, στατιστικά, εμφάνιση του ο Άρης είχε: 16/20 βολές, 25/38 δίποντα, 7/26 τρίποντα, 23-8 ριμπάουντ, 8 λάθη, 20 ασίστ, 13 κλεψίματα και 1 τάπα.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στο ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων της Θεσσαλονίκης για τον πρώτο γύρο, ο Άρης έκανε τη χειρότερη φετινή εμφάνιση του με βάση τους αριθμούς. Ήταν στις 11 Δεκεμβρίου όταν ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ Mateco με 96-64 έχοντας 48 ranking, που ήταν μία από τις συνολικά 18 φετινές επιδόσεις κάτω των 50 βαθμών στη Stoiximan Basket League.
Όπως και στο θετικό ρεκόρ του παιχνιδιού με το Περιστέρι Vitabiotics έτσι και στο αρνητικό ρεκόρ του ranking, θα πρέπει να γυρίσουμε στην προπέρσινη περίοδο για να βρούμε μικρότερη επίδοση από τον Άρη. Ήταν στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Ρέθυμνο Cretan Kings στο οποίο είχε 47 βαθμούς. Στο φετινό ντέρμπι της Πυλαίας, για να περιοριστεί στο 48 στο ranking, ο Άρης είχε: 8/10 βολές, 16/28 δίποντα, 8/31 τρίποντα, 13-8 ριμπάουντ, 12 λάθη, 7 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 τάπες.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιάννης Καστρίτης επέστρεψε στον Άρη μετά το δεύτερο μισό της περιόδου 2018-19 και έγινε ο 9ος προπονητής της ομάδας στη Stoiximan Basket League σε αγώνες, φτάνοντας τους 42. Παράλληλα έγινε ο 13ος στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που κοουτσάρισε τους «κίτρινους» στα πλέι οφ.
Στο κεφάλαιο των προπονητών της ιστορίας του Άρη μπήκε και ο συνεργάτης του Δημήτρης Βαρβούνης αφού καθοδήγησε την ομάδα στο παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής κόντρα στο Περιστέρι. Έγινε ο τρίτος που κοουτσάρισε τους «κιτρινόμαυρους» σε ένα μόνο ματς Πρωταθλήματος μετά τον Νίκο Κεραμέα στη σεζόν 1992-93 και τον Γιώργο Δοξάκη στη σεζόν 1999-2000.
Ο ΜVP: Με εξαίρεση τον Ολιβιέ Χάνλαν ο Άρης αγωνίστηκε φέτος με πρωτοεμφανιζόμενους, στη Stoiximan Basket League, ξένους. Δύο εξ αυτών είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό ranking στη σεζόν με τον Άντονι Κάουαν να αναδεικνύεται πρώτος με 360 βαθμούς έναντι 351 του Σακούρ Τζούστον. Την τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσε ο Ολιβιέ Χάνλαν με 289.
Ο Καναδός γκαρντ που έπειτα από δύο χρόνια στον Ηρακλή μετακόμισε στον Άρη, φόρεσε τα κίτρινα μέχρι τον Απρίλιο όταν και μεταπήδησε στην ισπανική Βαλένθια. Στα 15 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο ranking του φετινού Άρη με 19,3. Τον Χάνλαν ακολούθησαν ο Τζέιμς Κέλι με 16,1 και ο Σακούρ Τζούστον με 14.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Άρης είχε δύο παίκτες με 300+ πόντους κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2015-16. Πρώτος σκόρερ του Άρη ήταν ο Άντονι Κάουαν που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 378 πόντους ενώ δεύτερος της λίστας των απόλυτων αριθμών ήταν ο Ολιβιέ Χάνλαν με 312. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Σακούρ Τζούστον με 244 πόντους.
Ο Ολιβιέ Χάνλαν ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του Άρη σε μέσους όρους και με επίδοση που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Ο Καναδός σημείωνε 20,8 πόντους σε καθένα από τα 15 παιχνίδια του στο φετινό Πρωτάθλημα έχοντας τον μεγαλύτερο μέσο όρο των τελευταίων 20 χρόνων για τον Άρη αφού θα πρέπει να γυρίσουμε στην περίοδο 2002-03 για να βρούμε παίκτη με μεγαλύτερη επίδοση. Τότε ο Ουίλι Σόλομον σημείωνε κατά μέσο όρο 21,73 πόντους. Στη σχετική λίστα τον Χάνλαν ακολούθησαν ο Τζέιμς Κέλι με 14,9 και ο Άντονι Κάουαν με 14,5 πόντους ανά αγώνα.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Σακούρ Τζούστον κυριάρχησε σε αυτόν τον τομέα για τον φετινό Άρη μετρώντας 189 ριμπάουντ στα 25 ματς στα οποία αγωνίστηκε. Με αυτά μπήκε στην πρώτη 40άδα συνολικά και στην πρώτη 20άδα των ξένων ριμπάουντερ του Άρη στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Στην πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας ήταν ο Τζέιμς Κέλι που είχε 120 και ο Ζίριους Ουίλιαμς που είχε 115 ριμπάουντ.
Ο Τζέιμς Κέλι είχε την πρωτιά της λίστας των κορυφαίων ριμπάουντερ του Άρη σε μέσους όρους. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 8,6 ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι, επίδοση με την οποία ξεπέρασε εκείνη του Σακούρ Τζούστον που είχε 7,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Τρίτος ήταν ο Ζίριους Ουίλιαμς με 4,8.
Ο ΠΑΣΕΡ: Μετά τις πρωτιές του, σε απόλυτους αριθμούς, στο ranking και τους πόντους, ο Άντονι Κάουαν είχε τη μεγαλύτερη επίδοση και στις ασίστ τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 145. Από τα χέρια του Αμερικανού έφυγε το 39,29% των συνολικών ασίστ του Άρη και μάλιστα με αυτές βρέθηκε ψηλά στις ιστορικές λίστες της ομάδας. Έγινε ο 13ος συνολικά και 4ος ξένος των «κιτρινόμαυρων» στις ασίστ.
Η απόσταση του Κάουαν από τους υπόλοιπους παίκτες του Άρη ήταν μεγάλη αφού δεύτερος σε απόλυτους αριθμούς ήταν ο Ολιβιέ Χάνλαν με 43 και τρίτος ο Έρικ Λόκετ με 36 ασίστ.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στη διαδρομή των 26 αγώνων του στην 30ή Stoiximan Basket League, οι επιδόσεις της μιας βραδιάς που ξεχώρισαν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για τον Άρη ήταν…».