ΕΠΣ Ηρακλείου: «Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι υπέρ της διατήρησης 16 ομάδων στην Super League»

Η ΕΠΣΗ με επιστολή της ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, την ΕΠΟ, την Super League, την Football League και τις Ενώσεις όλης της χώρας για θέματα σε σχέση με την αναδιάρθρωση, υποστηρίζοντας πως ομάδες όπως οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι υπέρ του να μείνουν 16 οι ομάδες στην Λίγκα.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Πιο αναλυτικά: «Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το ποδόσφαιρο γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου (ΕΠΣΗ), την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και με την παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, φορέων και ομάδων. Η ΕΠΣΗ με αλλεπάλληλες επιστολές της το προηγούμενο διάστημα προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και ενόψει της ψήφισης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου έχει επισημάνει προβλήματα, αστοχίες και παραλείψεις που θίγουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τους παράγοντες και το σύνολο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Καταγράφοντας τα σημαντικότερα από αυτά και τα οποία ήταν σημεία που θίχτηκαν στην ευρεία Παγκρήτια σύσκεψη της περασμένης σύσκεψης είναι:

1) Η χρηματοδότηση των ΠΑΕ της Super League και η άνιση επιχορήγηση μέσω ΕΡΤ σε επτά ΠΑΕ το καλοκαίρι, έναντι άλλων με μεγαλύτερη εμπορική αξία και υψηλό Brand Name. Δεν είναι τυχαίο που από τις έξι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή στην Super League (Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, ΟΦΗ), δεν ανήκει καμία στις επτά άστεγες που ο Υφυπουργός μέσω του κρατικού καναλιού, την ΕΡΤ, χρηματοδότησε με ένα τεράστιο ποσό 52.000.000 ευρώ. Ασφαλώς ότι με τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό θίγονται τα συμφέροντα ιστορικών ομάδων και κυρίως της μεγαλύτερης και το ιστορικής ομάδας της Κρήτης του ΟΦΗ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον φίλαθλο κόσμο του νησιού μας.
2) H αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών με πρόταση να μείνουν 16 οι ομάδες στην Super League (δηλαδή να υποβιβαστούν δύο και όχι 3+1). το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο αριθμός των ΠΑΕ στην Super League αν είναι 16 ή 14 ή 12 ή 20 αλλά είναι οι παθογένειες που κυριαρχούν σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να τονιστεί ότι χώρες με ανάλογο πληθυσμό με την χώρα μας, όπως η Πορτογαλία με 18 ομάδες και το Βέλγιο με 16 ομάδες, έχουν παγκόσμιες διακρίσεις; Οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες ελληνικές ΠΑΕ όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν εκφραστεί υπέρ της διατήρησης των 16 ομάδων στην Super League.
3) Αναφορικά με την δημιουργία της νέας κατηγορίας Super League 2, οι ΠΑΕ που θα συμμετέχουν και πιθανότατα θα είναι ανάμεσα σε αυτές και ΠΑΕ της Κρήτης, πως κατοχυρώνονται ότι θα λάβουν τα υποσχόμενα από τον Υφυπουργό χρήματα στο νέο πρωτάθλημα της Super League 2; Επίσης με το να υπάρχουν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες (Super League 1, Super League 2, Football League) αυτό σημαίνει ότι μία ομάδα που θα υποβιβαστεί φέτος από την Football League θα πέσει ουσιαστικά δύο κατηγορίες, αφού θα παίξει στην Γ’ Εθνική. Επίσης μία ομάδα της Γ’ Εθνικής που θα ανέβει φέτος στην Football League, θα παίξει ουσιαστικά πάλι στην Γ’ Εθνική και θα είναι ουσιαστικά σα να μην προβιβάζεται!
4) Η χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ενώ βλέπουμε και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ εδώ και πολλά χρόνια ως επιχορήγηση από την Πολιτεία. Τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες μαραζώνουν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη. Η χώρα μας διαθέτει 4000 σωματεία και εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό (ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, παιδιά Ακαδημιών κλπ.). Η Πολιτεία απέναντί τους είναι απούσα. Το ποδόσφαιρο είναι η μοναδική ουσιαστικά αθλητική ομοσπονδία σε όλη την χώρα που δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Δυστυχώς αν καταρρεύσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τα προβλήματα μεταφέρονται παντού, αφού το ερασιτεχνικό, οι Ακαδημίες και τα παιδιά είναι η βάση για όλα.
5) Η τροποποίηση του ΑΡΘΡΟΥ 3 ΠΑΡ, 1 ΠΕΡ.Β ΄ ΤΟΥ Ν.2725/1999 που αποτελεί πάγιο αίτημά μας, όπως έχουμε αναφέρει σε επιστολές μας και σε γεν. συνελεύσεις της ΕΠΟ. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη έχει κώλυμα συμμετοχής σε σωματείο, συμμετοχής στη Διοίκηση Σωματείου ή ΑΑΕ, όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή με τελεσίδικο βούλευμα. Σύμφωνα με την προ ισχύσασα διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε με τον ν.3479/2006, για την διαπίστωση κωλύματος απαιτείτο η ύπαρξη τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης. Το ίδιο αποφασίστηκε (δηλαδή το κώλυμα να υφίσταται μόνο στη περίπτωση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης και όχι παραπομπής στο ακροατήριο) στην κοινή συμφωνία που έγινε τον Αύγουστο του 2001 μεταξύ Πολιτείας-FIFA και ΕΠΟ και υπεγράφη σχετική συμφωνία των εκπροσώπων τους. Πλέον τούτων, τόσο η FIFA, όσο και η UEFA στα Καταστατικά τους, έχουν αντίστοιχη διάταξη, ότι δηλαδή τα κωλύματα υπάρχουν μετά την έκδοσης τελεσίδικης απόφασης.
Προτείνεται, συνεπώς, να επανέλθει η πρόβλεψη περί ύπαρξης τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης προκειμένου να υφίσταται κώλυμα κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 του Ν.2725/1999. Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν, η ΕΠΣ Ηρακλείου είναι στην διάθεσή σας για περαιτέρω ανάπτυξη των παραπάνω θέσεων και για οποιαδήποτε παραπάνω διευκρίνηση επιθυμείτε…».

To Top