Επική «γκάφα» της ΔΟΕ: Μπέρδεψε τη Νότια Κορέα με τη Βόρεια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν και τα παρατράγουδα δεν άργησαν να έρθουν, με την μεγάλη «γκάφα» να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Εκεί ο εκφωνητής της ΔΟΕ μπέρδεψε τη Νότια Κορέα με τη Βόρεια…

Το βράδυ της Παρασκευής (28/7) οι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν σάρκα και οστά, αφού με την τελετή έναρξης σηματοδοτήθηκε η έναρξη τους. Αυτή βέβαια προκάλεσε αρκετή κουβέντα τόσο για τα acts που πραγματοποιήθηκαν, όσο και για λάθη κατά τη διάρκειά της.

Το κομμένο πλάνο του Αντετοκούμπο, η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και άλλα πολλά αποτέλεσαν αιτία συζήτησης, με την κατακραυγή να βαραίνει τους διοργανωτές. Ένας επιπλέον λόγος, λοιπόν, για τον οποίο η ΔΟΕ έφαγε «κράξιμο» ήταν και η επική «γκάφα» του εκφωνητή της, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αθλητών της Νότιας Κορέας.

Ο σπίκερ που μετέδιδε για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έκανε το λάθος να μπερδέψει τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος τόσο στην πρώτη όσο και τη δεύτερη. Ο Βορράς και ο Νότος παραμένουν από το 1945 – όπου και έγινε η διχοτόμηση της Κορέας – σε κατάσταση σύγκρουσης, με τα καθεστώτα τους να ισχυρίζονται ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της χώρας.

Το λάθος ήταν τόσο μεγάλο, που η ΔΟΕ αναγκάστηκε να απολογηθεί μέσω επίσημης τοποθέτησης, για το λάθος που έκανε ο εκφωνητής. Σε αυτή ανέφερε ότι: «Ζητούμε βαθιά συγγνώμη για το λάθος που συνέβη κατά την παρουσίαση της ομάδας της Νότιας Κορέας κατά τη μετάδοση της τελετής έναρξης». Βέβαια, μία ανάρτηση δεν ήταν αρκετή δεδομένης της έχθρας.

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο Γιουν είπε ότι τέτοια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν και του μετέφερε τις επιθυμίες του για μια επιτυχημένη εκδήλωση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι «εκφράζει τη λύπη του» για την εσφαλμένη εκφώνηση κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Ο υφυπουργός αθλητισμού και πολιτισμού της Νότιας Κορέας, Γιανγκ Μι-ραν, ολυμπιονίκης του 2008 στην άρση βαρών, ζήτησε επίσης συνάντηση με τον Μπαχ για να συζητηθεί το θέμα.

To Top