Ελληνόπουλο από την Αυστραλία διαπρέπει στο τζούντο, «σαρώνει» τα μετάλλια και ονειρεύεται να γίνει ο νέος Ηλίας Ηλιάδης!

Με πρότυπο τον Ηλία Ηλιάδη και όνειρο να αγωνιστεί με το εθνόσημο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, ο 15χρονος  Δημήτρης Γιάντσος, προπονείται σκληρά στο Sidney University Judo Club, τον παλαιότερο σύλλογο τζούντο της μακρινής ηπείρου.

Στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται με την οικογένειά του στην Αυστραλία, έχει πάρει μέρος σε 5 μεγάλα πρωταθλήματα και 4 τουρνουά κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια, 1 ασημένιο και 3 χάλκινα, ενώ τις άλλες φορές κατέκτησε την 5η θέση.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, ο Δημήτρης Γιάντσος, αναφέρει πως “όσο θα συμμετέχω σε περισσότερους αγώνες, θα γίνομαι καλύτερος και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αποτελώ μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας τζούντο και θα αγωνίζομαι με τα χρώματα της πατρίδας μου”.

Επέλεξε το τζούντο “γιατί είναι ένα από τα πιο δυνατά αθλήματα. Μου αρέσουν οι τεχνικές του, ο τρόπος σκέψης, η τρομερή συγκέντρωση που απαιτεί, η έκρηξη της στιγμής και η συμπεριφορά των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους”.

Γιος του ταλαντούχου κατασκευή μουσικών οργάνων Johnny Prapas (Γιάννης Γιάντσος το πραγματικό του όνομα), κιθάρες του οποίου έχουν μεταξύ άλλων η Orianthi Panagaris, ο Richie Sambora – πρώην κιθαρίστας των Bon Jovi – και ο Kevin Shirley – παραγωγός των Iron Maiden – o 15χρονος αθλητής  μετακόμισε με την οικογένειά του πριν από 2,5 χρόνια στην Αυστραλία.

 Ο πατέρας του ξεκίνησε μια νέα καριέρα εκεί με τις διάσημες πλέον “Κιθάρες του Ολύμπου” (Olympus Custom Guitars) ο Δημήτρης μια νέα αγωνιστική πορεία, με πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Οι γονείς του και ο μικρότερος αδερφός του είναι πάντα δίπλα του, στις εξέδρες να τον αποθεώνουν και να τον εμψυχώνουν.

Η σχέση του με το τζούντο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μυήθηκε στο άθλημα από τους αδερφούς Αθανάσιο και Χρήστο Κατέλα στον αθλητικό σύλλογο “Ερμής” της ιδιαίτερης πατρίδας του. Εκεί, εκτός από τις τεχνικές του εξαιρετικά απαιτητικού αθλήματος, έμαθε να έχει πειθαρχία, υπομονή και επιμονή στο στόχο του, και συμμετείχε σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Από πολύ νωρίς φάνηκε πως θα διαπρέψει.

 Όσο ήταν στην Ελλάδα παρακολούθησε προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες διοργάνωσε ο δύο φορές Ολυμπιονίκης και πολλές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Ηλίας Ηλιάδης, τον οποίο όπως λέει στο SportBubble θαυμάζει και θέλει να του μοιάσει. Με ιδιαίτερη χαρά επίσης μιλάει για τα όσα του δίδαξε ο προπονητής της εθνικής ομάδας τζούντο Ιταλίας, Sandro Piccirillo.

Όταν η οικογένεια Γιάντσου μετακόμισε στο Σίδνεϋ ο Δημήτρης γράφτηκε στον παλαιότερο σύλλογο τζούντο της ηπείρου, στο Sidney University Judo Club, με τον οποίο και έχει κερδίσει αρκετά μετάλλια. Ο σύλλογος μετρά 40 χρόνια και έχει αναδείξει 9 αθλητές που πήραν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πολλά μέλη της εθνικής ομάδας τζούντο προέρχονται από τα σπλάχνα του. Προπονητής του είναι ο Πολωνός Kristof Krzysztof Frankowski, 4 φορές χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής, 4 φορές ασημένιος με 45 χρόνια αγωνιστικής δράσης.

“Ο προπονητής μου είναι αυστηρός, αλλά τον αγαπώ πολύ. Οι προπονήσεις εδώ είναι δυνατές, σχεδόν εξαντλητικές, στην Ελλάδα η ένταση της προπόνησης στην ηλικία μου δεν είναι τόσο μεγάλη, εδώ κάνω προπόνηση 6 μέρες την εβδομάδα και κάθε μέρα έχω 3-4 αντιπάλους με διαφορετικές ηλικίες, κιλά και επίπεδο ζώνης“, δηλώνει στο SportBubble, ενώ αναφορικά με τις διαφορές στο επίπεδο του τζούντο Ελλάδας-Αυστραλίας, επισημαίνει: “η Ελλάδα είναι πιο μπροστά στο άθλημα αυτό, στην Αυστραλία ασχολούνται περισσότερο με το ράγκμπι, το κρίκετ, το τένις, την κολύμβηση και μετά έρχεται το τζούντο. Γενικά όλες οι πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα είναι πιο αναπτυγμένες και υπάρχουν πολλοί και καλοί σύλλογοι, προπονητές και αθλητές. Αν ωστόσο έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στις συνθήκες προετοιμασίας αθλητών θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη την Αυστραλία, γιατί εδώ για μας τους νέους αθλητές που κάνουμε πρωταθλητισμό, υπάρχουν πολλές ανέσεις”.

Πηγή: sportbubble.gr

 

To Top