Εκτός ΙΚΑ οι επιχειρήσεις που δεν ρυθμίζουν οφειλές εντός 10 ημερών

«Εκτός ΙΚΑ» τίθενται τα επόμενα 24ωρα – καθώς δεν θα μπορούν να υποβάλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για την ασφάλιση του προσωπικού τους- όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές και δεν τις ρυθμίζουν εντός δέκα ημερών από την παραλαβή των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων (e-mail ή και sms) που αρχίζει να αποστέλλει το Ταμείο.

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, τη «φραγή» στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των ασυνεπών εργοδοτών, τη διεκδίκηση των απλήρωτων εισφορών (1 δισ. φέτος και 5-6 δισ. ευρώ, από προηγούμενα έτη) και τον αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό έλεγχο, σε μηνιαία βάση, των υποβαλλόμενων ΑΠΔ και των ποσών που αντιστοιχούν στις δηλώσεις των επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, στο εννεάμηνο του 2013 οι αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και των ποσών που πληρώθηκαν φτάνουν τα 720 εκατ. ευρώ και σε ετησιοποιημένη βάση το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απόφασης (και δέσμευσης απέναντι στην τρόικα) για «χτύπημα» της εισφοροδιαφυγής και «κάλυψη» μέρους του χρηματοδοτικού κενού από τις απλήρωτες εισφορές, οι Γ. Βρούτσης και Ρ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσαν τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Από 6 Νοεμβρίου, θα γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Σε περίπτωση απόκλισης, θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω διαδικτύου της ΑΠΔ του επόμενου μήνα (θα «περνούν» υποχρεωτικά από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όπου θα τους ζητείται να τακτοποιήσουν τις οφειλές για να υποβάλλουν ΑΠΔ).

2. Αποστέλλονται περί τις 200.000 ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από προηγούμενα χρόνια για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές αφού δεν θα μπορούν να υποβάλλουν ΑΠΔ.

3. Επεκτείνεται ο έλεγχος των εισφορών των ΑΠΔ με τα στοιχεία που δηλώνονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονάδων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων ΑΠΔ και, σε περίπτωση διαφοράς, επιβάλλεται το υψηλό πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ο έλεγχος θα επεκταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ως προς τις αποδοχές που δηλώνονται για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

4. Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ.

Τέλος, η πρακτική “υποβάλλω ΑΠΔ και δεν καταβάλλω ούτε ένα ευρώ”

Ως «δύσκολη, αλλά, αναγκαία και δίκαιη απόφαση», χαρακτήρισε ο Γιάννης Βρούτσης τη «φραγή» στην υποβολή ΑΠΔ σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. «Ενα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων λειτουργεί σε βάρος των συνταξιούχων και των υγιών επιχειρήσεων, σε βάρος τελικά των θυσιών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός… Βάζουμε τέλος στην πρακτική του “υποβάλλω ΑΠΔ και δεν καταβάλλω ούτε ένα ευρώ”… Θα χωρίσουμε την ήρα από το στάρι», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και εκείνων που πληρώθηκαν

«Πρέπει να φροντίσετε εντός 10 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινήσουμε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΙΚΑ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε όσους χρωστούν: «Συμπεριλαμβάνεστε στους εργοδότες που παρακρατούν τις εργατικές εισφορές από τους εργαζόμενους και δεν τις αποδίδουν μαζί με τις εργοδοτικές στον ασφαλιστικό φορέα… με τη συμπεριφορά σας αυτή στερείτε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από την κύρια πηγή χρηματοδότησής του που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οδηγείτε τους ασφαλιστικούς φορείς σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις τους, της εξασφάλισης συντάξεων και παροχών υγείας», υπογραμμίζεται στην «ειδοποίηση για τακτοποίηση οφειλών».

 

To Top